Rond de door vogelgriep getroffen bedrijven blijven strenge maatregelen gelden. Maar in de rest van het land mogen pluimveehouders weer nieuwe dieren naar hun lege stallen laten brengen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken kondigt dinsdag een aangepast pakket maatregelen aan om de vogelgriep te bestrijden.

Dijksma kiest voor maatwerk en benadrukt het belang van strikte hygiënemaatregelen. Ze gaat daar met de bedrijven nadere afspraken over maken.

Het pluimvee moet nog binnen blijven. Transportwagens mogen ook de komende tijd in het hele land per rit maar hooguit één pluimveebedrijf aandoen. Daarna moeten de wagens opnieuw schoongemaakt en ontsmet worden.

In het westen, waar de meeste besmettingen zijn, blijft een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van kracht.

Omgeving

In de omgeving van de besmette bedrijven in Hekendorp, Ter Aar, Kamperveen en Zoeterwoude blijven strenge maatregelen gelden. Op de bedrijven die in een straal van tien kilometer van het besmette bedrijf in Zoeterwoude liggen, is geen vogelgriep aangetroffen. In deze plaats was dit weekend de meest recente besmetting ontdekt.

''We doen alles wat mogelijk is om de verspreiding van de vogelgriep in Nederland te bestrijden. Daarbij baseer ik me steeds op de laatst bekende gegevens en op adviezen van deskundigen. Voor de sector betekent dit dat een aantal ingrijpende maatregelen van kracht blijft. Maar waar mogelijk passen we maatwerk toe", zegt Dijksma.

Rechter

De staatssecretaris liet eerder dinsdag al weten niet te zwichten voor dreigementen uit de pluimveesector, die wilde dat de maatregelen zouden worden versoepeld. Nepluvi, de organisatie van pluimveeslachterijen, dreigde naar de rechter te stappen om af te dwingen dat er weer nieuwe dieren naar ondernemingen in de buurt van besmette bedrijven zouden mogen.

De organisatie kan zich vinden in het aangepaste pakket maatregelen van Dijksma. De organisatie ziet nu af van een gang naar de rechter. Voorzitter Jan Odink van Nepluvi zegt tevreden te zijn omdat Dijksma volgens hem in hoge mate tegemoet komt aan wensen die de organisatie eerder had geuit. Het gaat bij de aanpassing ook om een verscherping, liet hij weten. Met dat laatste doelde hij op de verscherpte hygiënemaatregelen waarover Dijksma met de sector afspraken wil maken.

Pluimveehouders moeten strenge hygiënemaatregelen nemen omdat zij of bezoekers het virus mee naar binnen kunnen nemen. Bij het betreden van de stal zouden ze daarom schone laarzen en schone kleding moeten aandoen en moeten douchen.

Wilde eenden

De vogelgriep is waarschijnlijk via wilde eenden in ons land terechtgekomen, zei Dijksma. Maar het onderzoek ernaar gaat door om daarover zekerheid te krijgen.

Bekijk de verklaring van Dijksma:

Dit moet u weten over de uitbraak van een besmettelijke vogelgriep | Lees alles over de vogelgriep in ons dossier