Onderzoekers hebben vogelgriep aangetroffen bij wilde eenden in de buurt van Kamerik bij Woerden. Ze vonden het zeer besmettelijke H5-type in twee monsters van uitwerpselen.

Dat maakt het ministerie van Economische Zaken maandagavond bekend.

Het is nog niet duidelijk of het gaat om dezelfde N-variant als van het virus dat de afgelopen twee weken is vastgesteld bij de vijf uitbraken in vier verschillende plaatsen. Eerder maandag werd bekend dat ook de vierde uitbraak van vogelgriep, bij een pluimveebedrijf in Zoeterwoude, van het type H5N8 is.

Wel is duidelijk geworden dat de besmettingen met vogelgriep in Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen los van elkaar plaatsvonden. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken schrijft maandag aan de Tweede Kamer (pdf) dat dit het meest waarschijnlijk is op basis van de informatie die nu op tafel ligt. 

Naar het vijfde bedrijf, in Zoeterwoude, waar zondag vogelgriep werd vastgesteld, loopt nog onderzoek.

Alleen bij de uitbraak op twee bedrijven in Kamperveen is er wel sprake van een onderlinge besmetting, licht een woordvoerder van het ministerie toe. Er loopt nog onderzoek naar de stam van het virus. Die kan ook nog in eenzelfde virustype verschillend zijn.

Nieuwe maatregelen

Dijksma overlegt dinsdag over nieuwe maatregelen om de vogelgriep in te dammen.

Momenteel loopt onderzoek naar de rol van wilde vogels bij de verspreiding van vogelgriep in Nederland. Dat had tot nu toe nog geen aanwijzingen voor de oorzaak of de verspreiding van de vogelgriep opgeleverd. Zondag nog meldde Dijksma dat er 1.500 wilde vogels waren onderzocht waarbij geen virus van het type H5N8 was gevonden.

Het onderzoek is een samenwerking van het Erasmus MC en et Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en richt zich vooral op eenden, ganzen en zwanen. Het Erasmus MC meldt dat het besmettelijke virus is gevonden in 2 poepmonsters van in totaal 52 onderzochte monsters uit een groep van 150 eenden. 

Genetisch identiek

Volgens de onderzoekers is het onderzochte deel "genetisch bijna identiek aan het virus dat eerder is gevonden in een pluimveebedrijf in Hekendorp", ook in de provincie Utrecht.

De eenden bij wie het virus gevonden is, zijn smienten. Die soort komt vooral in de winter in grote aantallen voor in Nederland; hun aantal zal de komende maanden nog toenemen, zo verwachten de onderzoekers. 

De meeste smienten komen voor in gebieden waar veel water is, vooral in het westen, maar ook langs de grote rivieren richting het oosten. De eenden worden intensiever getest op vogelgriep.

Dit moet u weten over de uitbraak van een besmettelijke vogelgriep

Lees alles over de vogelgriep in ons dossier