
Premier League trekt grens: geen eigenaren meer die mensenrechten schenden
Sommige clubs in Engeland hebben eigenaren met meer geld dan goede gewoontes. De Premier League wil deze dubieuze figuren nu een halt toeroepen. Dat hebben de verenigingen donderdag tijdens een vergadering besloten.
Zo is sjeik Jassim Bin Hamad Al Thani uit Qatar een van de gegadigden om Manchester United over te nemen. Zijn land kreeg in de aanloop naar het WK flinke kritiek op de omgang met arbeidsmigranten. Bovendien is homoseksualiteit in Qatar verboden.
Met het weren van eigenaren die mensenrechten schenden, voldoet de Premier League aan de wensen van Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie is verbolgen over het feit dat Newcastle United twee jaar geleden is overgenomen door investeerders uit Saoedi-Arabië.
Ook in Saoedi-Arabië is het bedroevend gesteld met de mensenrechten. Volgens Amnesty misbruiken deze nieuwe eigenaren de sport om het imago van hun land te verbeteren.
De Premier League wil niet alleen eigenaren die mensenrechten schenden weren. Ook kopers die zijn veroordeeld voor geweld of fraude zijn niet meer welkom.