
Vitesse raakt proflicentie kwijt als er voor 11 april geen duidelijkheid is over stadion
Om ervoor te zorgen dat Vitesse binnen twee weken duidelijkheid kan geven is de club een zogeheten turbospoedbehandeling gestart. Het is de zoveelste stap naar de rechter van de Eredivisionist, die overhoop ligt met stadioneigenaar Nedstede, gerund door zakenman Michael van de Kuit.
Beide partijen proberen al maanden overeenstemming te bereiken over een nieuwe verhuurperiode van het GelreDome. Vitesse heeft het huurcontract in 2018 zelf opgezegd, maar tot op heden werd er nooit een akkoord bereikt over een nieuwe huursom. Dat betekent dat de Arnhemse club op 1 oktober aanstaande, de einddatum van het contract, geen stadion meer heeft.
"Het turbospoedappel is niet wat Vitesse wil, maar uit voorzorg heeft aangevraagd voor het geval partijen onverhoopt toch niet tot een akkoord komen. Dat blijft namelijk de absolute topprioriteit voor Vitesse", zegt een woordvoerder van de club maandag tegen NU.nl.
Hij benadrukt dat er nog steeds "constructief en intensief" wordt overlegd. "Op dit moment is onze verwachting dat we morgen voortgang kunnen boeken met betrekking tot het opstellen van het contract."
Vitesse moet vrezen voor verlies proflicentie
De KNVB wil binnen vijftien dagen duidelijkheid van Vitesse, omdat uiterlijk 11 april een stadion voor volgend seizoen moet worden aangewezen. Gebeurt dat niet, dan wordt de proflicentie van de in 1892 opgerichte club ingetrokken. Naar verluidt was Vitesse al dicht bij een overeenkomst tot 2030, maar die deal ketste op het laatste moment af.
Nedstede eist dat Vitesse meer gaat betalen dan de huidige 2,15 miljoen euro per jaar. Het vastgoedbedrijf wil bovendien dat de club opdraait voor de juridische kosten die Nedstede heeft gemaakt.
Tussen Nedstede en Vitesse loopt nog een bodemprocedure, maar die uitspraak volgt pas rond 26 april. Omdat Vitesse niet zo lang kan wachten, grijpt de club naar het noodmiddel van een turbospoedbehandeling.
Het spoedappel van het gerechtshof in Arnhem behandelt de zaak op 7 april. Binnen uiterlijk vier dagen moet er dan een uitspraak worden gedaan.
NUjij: Uitgelichte reacties