
Europese clubs fel op nieuwe Super League-plannen: 'Een misleidende poging'
Eerder op de dag maakte initiatiefnemer A22 Sports Management nieuwe plannen voor een Super League bekend, nadat een poging in 2021 was mislukt. Daarin staat dat zestig tot tachtig clubs kunnen worden toegelaten tot de nieuwe elitecompetities. Ook zijn er geen vaste deelnemers en spelen de clubs minstens veertien wedstrijden.
De ECA, die binnen de UEFA de belangen van de Europese clubs behartigt, is in een vinnige verklaring kritisch op de plannen van A22 Sports Management. Volgens de belangenorganisatie heeft het bureau de realiteit uit het oog verloren.
"In de echte wereld is dit opgewarmde plannetje al in 2019 voorgesteld, besproken en met overtuiging afgekeurd door alle betrokkenen. Dit is weer een vertekenende en misleidende poging om de inspanning die de ware betrokkenen leveren om het voetbal vooruit te helpen onderuit te halen."
Volgens de ECA is er de afgelopen jaren al veel veranderd in de voetbalsport. Zo kent de Champions League per 2024 een andere opzet. Het deelnemersveld wordt uitgebreid van 32 naar 36 teams en een ranglijst zal het traditionele poulesysteem vervangen.
"Zo ziet echte verandering uit. Wij zijn wel verdergegaan, wanneer gaat A22 dat doen?", besluit de ECA op felle wijze. Bij het Europese cluborgaan is Ajax-directeur Edwin van der Sar (foto) een van de bestuursleden.

Belangenorganisatie European Leagues vindt huidige model prima
Ook belangenorganisatie European Leagues reageert verrast op de plannen van A22. De Europese organisatie vertegenwoordigt 1.092 clubs uit 40 competities, maar zegt nooit te hebben gesproken met de initiatiefnemers van de Super League.
"De competities staan volledig achter het huidige model met promotie en degradatie, en waarbij clubs zich op basis van jaarlijkse prestaties kwalificeren voor Europese competities. Dit model is nog lang niet stuk en hoeft ook niet gerepareerd te worden."
Bernd Reichart, de huidige baas van de Super League en directeur van A22 Sports Management, vindt het juist wel tijd voor verandering. Naar eigen zeggen kwam Reichart tot die conclusie nadat hij met bijna vijftig clubs had gesproken over de huidige opzet van de Europese competities.
"De fundamenten van het Europese voetbal dreigen ineen te storten", vindt Reichart. "Het is tijd voor verandering. De clubs dragen het ondernemersrisico in het voetbal. Maar als er belangrijke beslissingen genomen moeten worden, moeten die clubs vaak vanaf de zijlijn toekijken, terwijl ze het sportieve en financiële fundament om hen heen zien afbrokkelen."