
Dankt Manchester City alle succes aan financiële doping? Zware straf dreigt
Waar wordt Manchester City van beschuldigd?
Manchester City heeft meer dan honderd aanklachten aan de broek. Ten eerste zou de club de nationale en ook internationale Financial Fair Play-regels (FFP) hebben overtreden. Deze regels moeten voor een gelijk speelveld tussen clubs zorgen.
Ten tweede wordt City ervan beschuldigd dat het heeft "nagelaten een waarheidsgetrouw en eerlijk beeld van de financiële positie van de club te schetsen". Ten derde zou de club onvoldoende informatie over de financiële vergoedingen van oud-medewerkers hebben aangeleverd. Tot slot wordt de club aangerekend dat ze niet (goed) heeft meegewerkt aan het onderzoek van de Premier League.
Wat betekent dit concreet? City werd in 2008 overgenomen door Abu Dhabi United Group, een investeringsmaatschappij van sjeik Mansour Bin Zayed Al Nahyan uit de Verenigde Arabische Emiraten. Sindsdien zou de club structureel de sponsorinkomsten kunstmatig hebben opgevoerd. Ook zou City in het geheim betalingen hebben gedaan aan onder anderen oud-trainer Roberto Mancini (2009-2013) en de zaakwaarnemer van oud-speler Yaya Touré.

Wat is het verschil met de beschuldigingen van UEFA in 2020?
City werd in 2020 al door de UEFA bestraft vanwege het overtreden van de FFP-regels. De club werd voor twee seizoenen uitgesloten van Europees voetbal en moest een boete van 30 miljoen euro betalen.
De grootmacht ging met succes in beroep bij het internationale sporttribunaal CAS. De schorsing werd teruggedraaid en City hoefde slechts 10 miljoen euro te betalen. Het CAS oordeelde dat veel bewijs "niet overtuigend" genoeg was. Bovendien was er sprake van een verjaringstermijn van vijf jaar. Bij de Premier League geldt zo'n termijn niet.
Een stap van City naar het CAS is dit keer niet mogelijk volgens de reglementen van de Premier League. "Dat maakt deze zaak sterker", reageerde de Belgische oud-premier Yves Leterme bij Sporza. Hij beet zich als hoofdonderzoeker van de UEFA jarenlang vast in het City-dossier. "En dan is er nog een ander element: de omvang van de klacht is nu groter dan die bij de UEFA. Zowel qua tijd als qua bewijsmateriaal."

Wat gaat er nu gebeuren?
Het onafhankelijke juridische panel van de Premier League gaat nu een driekoppige commissie aanstellen. Minimaal één persoon in deze commissie moet een financieel expert zijn. De hoorzittingen zullen achter gesloten deuren plaatsvinden.
Er is geen tijdslimiet waarbinnen de commissie met een oordeel moet komen. Een definitief vonnis zal zeker nog enkele maanden op zich laten wachten. Na de uitspraak kunnen beide partijen in beroep gaan. Daarna is nog een stap naar het hooggerechtshof mogelijk.
Manchester City 'verrast' door conclusie
Het "verrast" Manchester City dat de club de Premier League-regels zou hebben overtreden. "Vooral gezien onze betrokkenheid en de enorme hoeveelheid informatie die we hebben gegeven. We juichen het onderzoek door een onafhankelijke commissie toe en kijken uit naar het moment dat er eens en voor altijd een einde komt aan deze zaak."
Wat kan de straf worden?
Volgens het handboek van de Premier League kan City - indien schuldig - diverse straffen tegemoetzien. Enorme boetes, puntenaftrek en zelfs uitsluiting van de competitie zijn reële mogelijkheden. Ook dat de gewonnen landstitels worden afgenomen is niet uitgesloten.
City heeft sinds de overname in 2009 zowel de Premier League als de League Cup zes keer gewonnen. Ook legde de club tweemaal beslag op de FA Cup. Vanaf het seizoen 2011/2012 nam City ieder jaar deel aan de Champions League. De grote vraag is dus of de club alle succes te danken heeft aan deze 'financiële doping'.
Volgens Sky Sports willen de andere clubs in de Premier League dat City degradeert als de regerend kampioen schuldig wordt bevonden. De titels afpakken zou niet de voorkeur genieten, omdat het weinig uithaalt en alleen maar verwarring zou veroorzaken. Ook een boete richt volgens de andere clubs weinig uit.

Wat zijn de sportieve gevolgen?
De sportieve gevolgen voor City hangen natuurlijk af van de straf. Bij een verbanning van de Premier League lijkt een uittocht van ambitieuze (en dure) spelers aanstaande. Bij puntenaftrek of hoge boetes zal de selectie waarschijnlijk grotendeels intact blijven.
Succestrainer Josep Guardiola kondigde eerder aan dat hij het Etihad Stadium verlaat als blijkt dat de clubleiding tegen hem heeft gelogen. "Ik vroeg hen naar de beschuldigingen. Ze deden hun verhaal en ik geloofde ze. Maar ik heb wel gezegd dat ik meteen zou vertrekken als ze tegen me zouden liegen."