KNVB moet van commissie-Mijnals meer doen tegen racisme: 'Regels zijn er al'
Na de apengeluiden die een kleine twee weken geleden te horen waren tijdens FC Utrecht-Ajax (0-2) heeft de commissie-Mijnals de KNVB een advies gegeven.
Tan, de voorzitter van de commissie, zegt in gesprek met NU.nl dat dit advies bestaat uit betere handhaving tijdens wedstrijden en het controleren van wat de clubs daadwerkelijk doen om dit wangedrag te voorkomen.
"Op papier zijn de dingen gewoon heel goed geregeld", benadrukt Tan, die zegt dat er moet worden gekeken naar wat er wel en niet gedaan wordt bij de uitvoering van het aanvalsplan tegen racisme en discriminatie. "De KNVB moet het stappenplan nakomen. Oftewel: consequenties voor licenties."
'Hoeven geen nieuwe regels te verzinnen'
In het stappenplan staat onder meer dat clubs die zich onvoldoende hebben ingespannen om discriminatie te bestrijden te maken kunnen krijgen met puntenaftrek. "We hoeven geen nieuwe regels te verzinnen, die zijn er al. We moeten ze alleen wel nakomen met z'n allen", zegt Tan.
FC Utrecht, dat zondag thuis tegen NEC speelt, heeft in de afgelopen week een stadionverbod opgelegd aan de vier supporters die zich tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax schuldig hadden gemaakt aan racistische uitingen.
Daarnaast zijn meerdere supporters gearresteerd vanwege het plegen van strafbare feiten in het stadion. "Het is een opsomming waarvoor wij ons enorm schamen", zegt algemeen directeur Thijs van Es in een verklaring.
In 2020 werd een aanvalsplan gepubliceerd
De overheid en de KNVB besloten in 2019 dat er een intensievere gezamenlijke aanpak nodig was voor de aanpak van racisme en discriminatie in het voetbal. Dit gebeurde na de racistische uitingen door FC Den Bosch-supporters richting toenmalig Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira.
In afstemming met de Eredivisie, de Keuken Kampioen Divisie en maatschappelijke belangenorganisaties is in 2020 een aanvalsplan gepubliceerd: Ons voetbal is van iedereen.
Een van de twintig maatregelen heeft geleid tot de oprichting van de commissie-Mijnals. De commissie adviseert de KNVB en overheid gevraagd en ongevraagd over racisme en discriminatie in het voetbal.

KNVB: 'Uiteindelijk willen we hetzelfde'
De KNVB vertelt tegen NU.nl dat het advies is ingezien en dat de bond in gesprek gaat met de commissie. "Vergeet niet dat we uiteindelijk hetzelfde willen, en dat is ook waarover we in gesprek gaan", zegt de woordvoerder van de voetbalbond.
"De apengeluiden waren tijdens de wedstrijd niet goed te horen voor de scheidsrechter. Nadat een speler de scheidsrechter op de hoogte had gebracht van de spreekkoren, zijn de supporters volgens protocol gewaarschuwd. Het is belangrijk om na te gaan wat er precies gebeurd is en welke stappen na deze gebeurtenis zijn gezet. Zoals wij vernomen hebben, waren de apengeluiden heel kort te horen en is er daarom niet ingegrepen. Maar dit is per incident verschillend", legt de persvoorlichter uit.
Volg dit onderwerp
Clubs moeten meer doen
De commissie heeft de KNVB geadviseerd om beter naar de acties van de clubs te kijken. "Heb je als club voldoende gedaan om dit supportersgedrag te voorkomen, en heb je ook voldoende voorlichtingsavonden?", zijn volgens Tan de vragen die gesteld moeten worden.
De supportersvereniging van FC Utrecht werkt volgens voorzitter Teun den Hartog nauw samen met de club om wangedrag van de aanhang te voorkomen. "We zitten heel vaak met de clubleiding en met algemeen directeur Van Es", zegt Den Hartog tegen NU.nl. De gesprekken die gevoerd worden gaan over hoe de club kan voorkomen dat deze incidenten plaatsvinden.

'Een bloemetje lost niets op'
FC Utrecht liet in een verklaring op zijn site weten dat "de maat vol" is. "We zijn dit gedrag zat. Deze raddraaiers willen en gaan we weren, dit heeft niets met support te maken", zei Van Es.
De club wil in gesprek blijven met diverse partijen, waaronder groepen supporters. Van Es zei dat de club tijdens dit proces de 'welwillende' supporters hard nodig heeft. "De verbinding moet er zijn, de frustraties moeten uitgesproken worden. Het is een proces van de lange adem."
Na de apengeluiden werd Brobbey gelijk om een reactie gevraagd voor de tv-camera. Volgens Tan heeft het slachtoffer benaderen geen zin. "De speler kan zich helaas niet uitspreken over dit soort zaken en dat zegt genoeg over dit probleem in de voetbalcultuur."
Brobbey ontving de maandag na de wedstrijd een bos bloemen van FC Utrecht. "Heel leuk dat FC Utrecht een bloemetje stuurt, maar dit lost niks op en we moeten niet alleen naar de slachtoffers kijken", zegt Tan.
NUjij: Uitgelichte reacties