Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Kalma leidt Twente Vrouwen met zeven goals naar dubbele cijfers in CL

De vrouwen van FC Twente hebben donderdag flink uitgehaald in de eerste voorronde van de Champions League. Mede door zeven goals van spits Fenna Kalma won de de ploeg van trainer Joran Pot in Enschede met 13-0 van de Moldavische club Agarista CSF. Ook de vrouwen van Ajax plaatsten zich voor de finale van het minitoernooi in de eerste ronde.
Door onze sportredactie

Bij rust stond het al 7-0 voor FC Twente tegen Agarista CSF. Kalma had toen al vier keer gescoord voor de tukkers. De spits, die deze zomer opvallend genoeg niet werd geselecteerd bij de Oranjevrouwen voor het EK in Engeland nadat ze in de Eredivisie topscorer was geworden, maakte na de onderbreking nog drie doelpunten.

FC Twente neemt het zondag in de finale van het minitoernooi in Enschede op tegen Benfica, dat eerder op donderdag met 9-0 won van KF Hajvalia uit Kosovo. De winnaar van de eindstrijd kwalificeert zich voor de tweede voorronde van de Champions League.

Bij FC Twente stond Daphne van Domselaar onder de lat. Als vervanger van de geblesseerd geraakte Sari van Veenendaal groeide de keeper deze zomer bij Nederland uit tot de revelatie op het EK. Ondanks interesse van buitenlandse topclubs speelt ze ook dit seizoen in Enschede.

FC Twente kwam in het seizoen 2019/2020 voor het laatst uit in de groepsfase van de Champions League. Daarna werd de opzet van het toernooi aangepast en werden er voorrondes toegevoegd. De Nederlandse teams moeten in de voorrondes een ticket voor het hoofdtoernooi zien af te dwingen.

De vrouwen van Ajax zijn nog altijd in de race voor de Champions League.

Ajax Vrouwen wint na ommekeer

Eerder op de dag won Ajax Vrouwen ook de eerste wedstrijd in de voorronde van de Champions League gewonnen. In Denemarken werd het Zweedse Kristianstads met 3-1 verslagen door goals van Victoria Pelova, Eshly Bakker en Chasity Grant.

Door de nipte zege houdt Ajax zicht op deelname aan het hoofdtoernooi van de Champions League. De Amsterdammers spelen zondag tegen de winnaar van het andere duel in de poule: Eintracht Frankfurt-Fortuna Hjørring. Als deze wedstrijd ook wordt gewonnen, gaat de ploeg van coach Suzanne Bakker naar de tweede en laatste voorronde.

Ajax kwam goed uit de startblokken tegen Kristianstads en creëerde enkele mogelijkheden, maar keeper Melina Loeck hield haar doel schoon. Na ruim een kwartier spelen moest Ajax een doelpunt incasseren. Keeper Lize Kop kon een ogenschijnlijk makkelijk schot niet keren: 0-1.

Direct na rust had de ploeg van Bakker een grote kans op de gelijkmaker. Pelova schoot vanaf de rand van het zestienmetergebied richting het doel, maar Loeck bracht knap redding. Ashleigh Weerden kon vervolgens bij de rebound het net niet vinden.

Halverwege de tweede helft was het eindelijk raak voor Ajax. Grant gaf een goede pass op Pelova, die de bal door de benen van Loeck speelde: 1-1. Even later kwam Ajax zelfs op voorsprong. Een goede aanval vanaf rechts werd bekroond met een goal van invaller Bakker: 2-1. In blessuretijd maakte Grant er nog 3-1 van.


Lees meer over:

VrouwenvoetbalChampions League VrouwenAjax VrouwenFC Twente VrouwenVoetbal

Aanbevolen artikelen