Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Sarina Wiegman

Wiegman behoort tot drie genomineerden voor Europees coach van het jaar

Sarina Wiegman is een van de drie genomineerden voor de prijs voor de Europees coach van het jaar in het vrouwenvoetbal. De 52-jarige Haagse kan worden beloond voor haar goede prestaties als bondscoach van Engeland.
Door onze sportredactie

Wiegman schreef onlangs geschiedenis met Engeland door de vrouwenploeg voor het eerst in de geschiedenis naar de Europese titel te leiden. In de finale werd Duitsland op een vol Wembley met 2-1 opzijgezet.

Het betekende dat Wiegman de eerste vrouwencoach werd die met twee verschillende landen een prijs heeft gepakt. In 2017 werd ze met de Oranjevrouwen eveneens Europees kampioen in eigen land.

Bij de verkiezing neemt Wiegman het op tegen de Duitse bondscoach Martina Voss-Tecklenburg - die met haar land dus de EK-finale haalde - en Olympique Lyonnais-trainer Sonia Bompastor, die haar ploeg naar winst van de Champions League en landstitel leidde.

Wiegman, Voss-Tecklenburg en Bompastor bleven over na een stemmingsronde onder coaches van EK-landen en Champions League-deelnemers en een groep journalisten, die uit vijf namen konden kiezen. Jonatan Giráldez (FC Barcelona) en Tommy Stroot (VfL Wolfsburg) vielen buiten de top drie.

Bij de verkiezing van de Europees voetbalster van het jaar bleven na dezelfde stemmingsprocedure - maar dan met 22 kanshebbers - Beth Mead (Arsenal/Engeland), Lena Oberdorf (Wolfsburg/Duitsland) en Alexia Putellas (Barcelona/Spanje) over. Er waren geen Nederlanders in de race.

Engeland
Sarina Wiegman en haar ploeg konden eind vorige maand juichen op Wembley.

Winnaars worden volgende week bekendgemaakt

De winnaars worden volgende week donderdag bekendgemaakt. Dan worden ook de prijzen onder de mannen verdeeld. Voor die verkiezing maakte de UEFA de drie genomineerden onlangs al bekend.

Karim Benzema (Real Madrid/Frankrijk), Thibaut Courtois (Real Madrid/België) en Kevin De Bruyne (Manchester City/België) zijn de spelers die de trofee in de wacht kunnen slepen.

Bij de trainers gaat de strijd tussen Real Madrid-coach Carlo Ancelotti, Josep Guardiola van Manchester City en Liverpool-manager Jürgen Klopp.


Lees meer over:

UEFASarina WiegmanVoetbal

Aanbevolen artikelen