De transfermarkt sluit voor clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie definitief op woensdag 31 augustus om middernacht. De transferdeadline in Nederland is zodoende 24 uur eerder dan in veel andere Europese landen.

De KNVB nam recent na vragen van VI kennis van het feit dat de transferdeadline in Nederland afwijkt van de deadline in andere landen. De voetbalbond reageerde verbaasd en probeerde in gesprek met de FIFA de misser te herstellen.

Bij de FIFA kreeg het verzoek van de KNVB geen gehoor. Volgens een woordvoerder van de KNVB staat in de reglementen van de wereldvoetbalbond dat de deadline niet meer mag worden aangepast als de transferperiode al loopt.

In landen als Duitsland, Engeland, Spanje, Italië en Frankrijk eindigt de transferperiode een dag later (op 1 september om middernacht). Dat betekent dat Nederlandse clubs op die dag geen vervanger meer kunnen halen als ze nog spelers verkopen.

KNVB gaat ingediende transferperiode extra controleren

"Voorafgaand aan het indienen van onze transferwindows bij de FIFA hebben we altijd contact met andere bonden", aldus de KNVB tegen persbureau ANP. "Dat is ook in dit geval gebeurd. Blijkbaar hebben nadien diverse bonden toch een andere einddatum bepaald."

"We zullen daarom in de toekomst voor de start van elke registratieperiode nog een keer extra controleren welke periodes de andere bonden uiteindelijk hebben bepaald. Op die manier hopen we, indien nodig, voor de start van zo'n periode nog wijzigingen door te kunnen voeren."

Zowel het Eredivisie- als Keuken Kampioen Divisie-seizoen is al begonnen. De KNVB heef de clubs uit beide competities maandag laten weten dat de transferperiode onveranderd blijft.