Vito van Crooij is assistent-trainer Nourdin Boukhari dankbaar voor het plan voorafgaand aan zijn recordgoal in het thuisduel met AZ (2-3). De aftrap van de wedstrijd tussen Fulham en Bournemouth van vorig seizoen bleek de inspiratiebron voor het plan van de voormalige middenvelder.

"Boukhari was de uitvinder van deze aftrap. Daarom ging ik na het doelpunt ook naar hem toe", zei Van Crooij na afloop voor de camera van de NOS. "Maar goed, dan moet je het ook nog maar zien uit te voeren."

Van Crooij werd direct na de aftrap de diepte in gestuurd, omspeelde AZ-keeper Hobie Verhulst en schoot uit een lastige hoek binnen. De aftrap leek sprekend op een aftrap van Bournemouth eind 2021 in het Championship-duel met Fulham. Destijds scoorde Dominic Solanke op bijna dezelfde wijze.

"Daar hebben we 'm van, ja", zei trainer Maurice Steijn bij ESPN. "Nourdin Boukhari houdt zich in onze staf bezig met de standaardsituaties en hij kwam met deze variant. Dan moet ik ook mijn assistent de vrijheid geven om dit te oefenen."

Bekijk de aftrap van Bournemouth tegen Fulham
125
Bekijk de aftrap van Bournemouth tegen Fulham

'Gisteren schoot ik nog op de lat'

"We hebben die beelden van Bournemouth uitgebreid bekeken en er gisteren op getraind", zei Van Crooij. "Toen schoot ik toevallig nog op de lat, maar gelukkig ging-ie er vandaag wel in."

Met de snelle openingsgoal evenaarde Van Crooij het record van Koos Waslander. Als speler van NAC scoorde hij in 1982 acht seconden na de aftrap tegen PEC Zwolle (1-2-winst).

Ondanks de bijzondere openingsgoal en in de 59e minuut nog een tweede treffer van Van Crooij slaagde Sparta er niet in om te winnen op Het Kasteel. AZ won met 2-3 dankzij goals van Vangelis Pavlidis, Dani de Wit en Milos Kerkez.

Voor gebruikers van de app: tik op bovenstaande tweet om de goal van Vito van Crooij te bekijken.