Goedendag en welkom in dit liveblog. Mijn naam is Nemo Schillemans en vandaag houd ik je hier op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de tweede speelronde van de Eredivisie. Veel plezier!

  • Eredivisie (speelronde 2)
  • Afgelopen:
  • FC Volendam-NEC 1-4
  • Ajax-FC Groningen 6-1
  • FC Twente-Fortuna Sittard 3-0
  • Sparta-AZ 2-3
AZ-Ajax · zondag om 17:03
Clasie: 'Ik heb genoten van de intensiteit'
Jordy Clasie is trots op de prestatie van zijn ploeg tegen de regerend landskampioen. "Ik moet de ploeg vandaag een groot compliment doen, ik heb genoten van het gif en van de intensiteit waarmee we vandaag speelden", vertelt de AZ-speler voor de camera van ESPN. Clasie blijft ondanks de overwinning wel kritisch. "We gaven die eerste goal veel te makkelijk weg, maar we hebben van tevoren afgesproken dat als je een kans wilt maken tegen Ajax, je door moet dekken en vooruit moet verdedigen. Dat betaalde zich uiteindelijk uit."
AZ-Ajax · zondag om 16:51
Afgelopen! Ajax kreeg nog onvoorstelbaar veel kansen op de gelijkmaker in de slotfase, maar het is de Amsterdammers niet gelukt om de eerste competitienederlaag van het seizoen te voorkomen. PSV is op doelsaldo de nieuwe koploper van de Eredivisie.
AZ-Ajax · zondag om 16:49
90+9' Timber krijgt nog bijna de kans om de doorgekopte bal van Brobbey binnen te koppen, maar hij wordt afgevlagd voor buitenspel.
AZ-Ajax · zondag om 16:49
90+8' Het doek lijkt toch echt wel te vallen nu voor Ajax, al is het nog de vraag hoeveel tijd erbij komt. In de blessuretijd hebben we immers ook nog dat VAR-moment gehad.
AZ-Ajax · zondag om 16:47
90+6' Hoeveel kansen wil je als Ajax zijnde krijgen? Tadic krijgt de bal op de rand van de zestien en schiet, maar de bal gaat via een been uit Alkmaar voorlangs. Hoekschop Ajax.
AZ-Ajax · zondag om 16:47
Pasveer baalt na wéér een gemiste kans.
AZ-Ajax · zondag om 16:45
90+4' Wát een redding van Verhulst! Lucca krijgt zijn eerste échte kans in het shirt van Ajax, en kopt fantastisch richting het doel van AZ, maar Verhulst maakt er middels een prachtige zweefduik een corner van.
AZ-Ajax · zondag om 16:43
90+2' Nee. Nijhuis gebaart: we gaan hier geen penalty voor geven. Zou Henk de Jong aan het kijken zijn?
AZ-Ajax · zondag om 16:42
90+2' Er wordt lang gekeken door de VAR na een valpartij van Lucca in de zestien, krijgt Ajax een penalty in de absolute slotfase?
AZ-Ajax · zondag om 16:40
90' We krijgen maar liefst 8 minuten extra tijd! Ajax heeft dus nog even de tijd om de gelijkmaker te maken, terwijl AZ moet volhouden.
AZ-Ajax · zondag om 16:39
87' Reijnders maakt een bijzonder smerige overtreding op Brobbey. Hij raakt vol de enkel en voorkomt zo de counter van de Amsterdammers. Opvallend genoeg kijkt de VAR hier niet naar, terwijl een rode kaart echt niet volledig ondenkbaar was.
AZ-Ajax · zondag om 16:37
86' AZ had al lang en breed een doelpunt kunnen maken, maar verzuimt wéér te scoren. Blind staat als een van de weinige Ajacieden vandaag een redelijke pot te verdedigen, en voorkomt ook nu de 3-1.
AZ-Ajax · zondag om 16:35
Ajax heeft flink wat veranderd in tactisch opzicht, maar tot nu toe hebben AZ en Pascal Jansen de zaakjes prima voor elkaar.
AZ-Ajax · zondag om 16:35
84' Ocampos krijgt de dieptepass van Bassey, maar kan vervolgens niet terugleggen. Doeltrap AZ. Het lijkt er steeds meer op dat het de Amsterdammers niet meer gaat lukken om de verliespartij te voorkomen.
AZ-Ajax · zondag om 16:32
80' Wow! Hoe gaat deze er niet in? Alvarez krijgt de bal in volledig vrijstaande positie, legt terug op Bergwijn die bij de penaltystip staat, maar hij schiet vol op Reijnders die op de lijn staat.
AZ-Ajax · zondag om 16:29
79' Ajax dringt in de slotfase het meeste aan, maar tot een echte kans wil het maar niet komen voor de Amsterdammers. Ze hebben nog maar twaalf minuten om ten minste één puntje veilig te stellen.
AZ-Ajax · zondag om 16:28
77' Zo! Dat is een flinke zaag van Álvarez, die hiervoor zijn vierde gele kaart van het seizoen krijgt. Alle andere Ajax-spelers bij elkaar kregen er in totaal maar vijf.
AZ-Ajax · zondag om 16:27
77' Ajax maakte dit seizoen één goal na de 70e minuut in Eredivisie-wedstrijden, het minst van alle ploegen. Kunnen ze vandaag een tweede maken?
AZ-Ajax · zondag om 16:24
73' Dat is een flinke overtreding! Dani de Wit wordt op de bovenkant van zijn knie geraakt door de noppen van Steven Berghuis en moet hiervoor worden behandeld.
AZ-Ajax · zondag om 16:22
71' Het slotoffensief van Ajax lijkt te zijn begonnen, de Amsterdammers zijn meer en meer op de helft van de Alkmaarders te vinden. Kunnen zij langszij komen?
AZ-Ajax · zondag om 16:20
70' Bal van de lijn gehaald! Waar Verhulst al was geklopt met het schot van Kudus, zag Dani de Wit het aankomen. Hij haalt de bal van de lijn en doet zijn oude ploeg hiermee pijn.
AZ-Ajax · zondag om 16:18
Fraai duel tussen Steven Berghuis en Tijjani Reijnders.
AZ-Ajax · zondag om 16:15
65' Wéér is het Pasveer die de bezoekers in leven houdt. Odgaard probeert het van ver met een verwoestend schot en de Ajax-keeper tikt de bal met moeite over de lat.
AZ-Ajax · zondag om 16:14
63' Interessante wissel aan de kant van Ajax! Devyne Rensch verlaat het veld voor Brian Brobbey, die in de spits gaat spelen voor Kudus. Kudus schuift door naar de 10-positie op het middenveld en Klaassen krijgt een meer controlerende functie.
AZ-Ajax · zondag om 16:14
Uitblinker vandaag bij AZ: Jens Odgaard.
AZ-Ajax · zondag om 16:13
62' Als het Ajax vandaag lukt om één of drie punten te veroveren, dan verdient Pasveer de meeste lof. De Ajax-keeper haalt dit keer achtereenvolgend een schot van Sugawara en De Wit puik uit het doel.
AZ-Ajax · zondag om 16:11
61' Ajax laat zich compleet verrassen met de variant, maar de voorzet komt vervolgens achter Beukema. Als de voorzet op maat was geweest, stond het nu 3-1 voor AZ.
AZ-Ajax · zondag om 16:11
60' Dani de Wit verovert een vrije trap voor AZ, na een duwtje van Álvarez. De afstand is 26 meter, wat kan de thuisploeg?
AZ-Ajax · zondag om 16:08
57' Daar was weer eens een aanvalletje van de bezoekers, maar het schot van eindstation Berghuis is te slap. Een eenvoudige prooi voor Verhulst.
AZ-Ajax · zondag om 16:07
56' Opvallende actie van Kudus. De Ghanees tikt Beukema op een onlogische plek rond de middenstip hard onderuit. Nijhuis waarschuwt: "Hou je verstand erbij."
AZ-Ajax · zondag om 16:05
Een druk coachende Alfred Schreuder langs de zijlijn. Het loopt ook na rust nog totaal niet bij zijn ploeg.
AZ-Ajax · zondag om 16:05
54' Ajax probeert door de muur uit Alkmaar te stormen, maar de ploeg van Pascal Jansen staat uitstekend opgesteld. Wanneer komt de eerstvolgende kans?
AZ-Ajax · zondag om 15:59
48' Aan de andere kant van het veld ook een gigantische kans voor Tadic, maar de Serviër wacht veel te lang met schieten, waardoor er nog een AZ-verdediger voor kan duiken. Tadic heeft nog altijd geen doelpunt gemaakt voor de Amsterdammers dit seizoen.
AZ-Ajax · zondag om 15:58
47' Paal! Wát een kans voor de thuisploeg. AZ staat bijna op een 3-1-voorsprong. Het schot van Reijnders kan nog uit het doel worden gehaald door Pasveer, die als enige Ajacied staat op te letten, zo lijkt het. Hij tikt de bal tegen het houtwerk.
AZ-Ajax · zondag om 15:55
Aftrap! We zijn weer onderweg in Alkmaar. Klaassen betreedt het veld voor Taylor als eerste ingreep van Schreuder. AZ verschijnt ongewijzigd uit de kleedkamers.
AZ-Ajax · zondag om 15:51
Pantelis Hatzidiakos gaf twee assists in zijn laatste vier Eredivisie-optredens, nadat de Griek geen bijdrage gaf aan een doelpunt in zijn vorige 46 competitieduels voor AZ.
AZ-Ajax · zondag om 15:49
Jens Odgaard is de eerste speler met een doelpunt in elk van zijn eerste vier basisplaatsen bij AZ in de Eredivisie.
AZ-Ajax · zondag om 15:39
Rust! AZ en Ajax gaan rusten met een 2-1-tussenstand. Er zal tactisch veel moeten veranderen bij de Amsterdammers, als ze de perfecte reeks in de Eredivisie willen voortzetten. AZ is duidelijk de betere partij deze eerste helft, en staat terecht voor in deze topper.
AZ-Ajax · zondag om 15:39
45+6' GOAL AZ! 2-1

Was het buitenspel of niet? Vooralsnog staat het doelpunt van Odgaard, en het lijkt erop dat Bassey het opheft. Odgaard krijgt een prachtige steekpass van Hatzidiakos en werkt het vervolgens in de één-op-één-situatie met Pasveer vakkundig af. De Alkmaarders op voorsprong!