Alle landen die aan het WK voetbal in Qatar deelnemen, mogen drie extra spelers opnemen in hun WK-selectie. Dat betekent dat elk land 26 spelers mag afvaardigen naar de mondiale titelstrijd, zo heeft wereldvoetbalbond FIFA donderdag bepaald.

De FIFA nam het besluit vanwege het unieke tijdstip van het WK - midden in het voetbalseizoen - en de gevolgen van de coronapandemie.

Tijdens de wedstrijden op het WK mogen er vijftien wisselspelers en elf teamofficials op de bank zitten. Een van die officials moet de teamarts zijn.

Ook de datum waarop Louis van Gaal en de andere bondscoaches hun definitieve selectie moeten bekendmaken, is verplaatst. Dat zou aanvankelijk uiterlijk 20 oktober gebeuren, maar die deadline is verschoven naar 13 november.

Het aantal spelers dat in de voorlopige selectie mag worden opgenomen, is bovendien uitgebreid van 35 naar maar liefst 55.

Het Nederlands elftal speelt op 21 november de openingswedstrijd van het WK tegen Senegal. Ecuador (25 november) en gastland Qatar (29 november) zijn de andere tegenstanders van Oranje in de groepsfase.