Er is geen sprake van dat de KNVB gaat experimenteren met nieuwe spelregels in de Keuken Kampioen Divisie. Dat zegt directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen woensdag tegen persbureau ANP.

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal, schreef in zijn column op de site van de bond dat de KNVB denkt aan een pilot in het seizoen 2023/2024 in de Keuken Kampioen Divisie.

Het zou daarbij gaan om de volgende voorstellen: ingooien wordt intrappen, dribbelen bij een vrije trap, een tijdstraf van vijf minuten in plaats van een gele kaart, onbeperkt wisselen en twee keer dertig minuten zuivere speeltijd. In het amateurvoetbal wordt wel geëxperimenteerd.

"Het is jammer dat het beeld is ontstaan dat de KNVB zomaar iets bedenkt. Wij doen nooit iets zonder overleg met de clubs", zegt Van Leeuwen, die direct contact heeft gezocht met de clubs in de Keuken Kampioen Divisie.

"Ik sta voor een open relatie en vooral goed samenwerken met de clubs. Ik heb de clubs meteen in een mail laten weten dat dit totaal niet aan de orde is. Ik baal hier echt van. Gelukkig reageren ze begripvol."

Jan Dirk van der Zee blijkt voor zijn beurt te hebben gepraat.

Jan Dirk van der Zee blijkt voor zijn beurt te hebben gepraat.
Jan Dirk van der Zee blijkt voor zijn beurt te hebben gepraat.
Foto: Pro Shots

Van der Zee biedt zijn excuses aan

Van der Zee heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor de manier waarop het is gegaan, zo blijkt uit een door Van Leeuwen aan de clubs verstuurde brief die bij het ANP bekend is.

Dat er over het voetbal van de toekomst wordt nagedacht, noemt Van Leeuwen wél een goede zaak. "Op het gebied van innovatie is de KNVB altijd een voorloper in de wereld geweest", zegt ze.

"In het amateurvoetbal zijn we al bezig met het uitproberen van nieuwe dingen. Natuurlijk denken we na over hoe we het voetbal ook op de langere termijn aantrekkelijk kunnen houden en welke vernieuwingen daarbij passen."

De KNVB test de spelregelwijzigingen sinds 2017 in het amateurvoetbal en in toernooivorm bij beloftenelftallen van profclubs. De veranderingen moeten het spel "sneller, sportiever, eerlijker en attractiever maken".

Zo legde de KNVB de spelregelwijzigingen uit

  • Ingooien wordt intrappen: is de bal over de zijlijn, dan mag je deze voortaan inschieten of indribbelen. Datzelfde geldt voor de aftrap, een hoekschop en doeltrap - allemaal handelingen die bij een wedstrijd in de huidige opzet minstens een kwartier speeltijd innemen.
  • Dribbelen bij een vrije trap: per wedstrijd gaat gemiddeld bijna 11 procent van de speeltijd verloren aan het nemen van vrije trappen. Door die onderbrekingen wordt de snelheid uit het spel gehaald, maar ook voeding gegeven aan een van de grootste ergernissen bij toeschouwers en spelers: tijdrekken. Dat wordt grotendeels vermeden met de zelfpass, waarmee je meteen mag doordribbelen zodra de bal door de scheids is stilgelegd.
  • Tijdstraf: een andere grote ergernis in het voetbal is het gedoe om gele en rode kaarten. Geel heeft een imagoprobleem, omdat je de eerste kaart nu voor lief neemt, vanwege het ontbreken van een directe consequentie. Met de vijfminutenstraf is dat verleden tijd.
  • Onbeperkt wisselen: ook deze maatregel levert meer snelheid en spektakel op, want je mag ongelimiteerd spelers wisselen met zogeheten 'vliegende wissels'. Dit betekent dat het spel niet meer wordt stilgelegd.
  • Zuivere speeltijd: in 2020 bestond een gemiddelde Champions League-wedstrijd uit een krappe zestig minuten zuivere speeltijd. Bij deze nieuwe spelregels worden voetbalwedstrijden ingekort tot twee keer dertig minuten.