Excelsior speelt volgend seizoen na drie jaar afwezigheid weer in de Eredivisie. De Rotterdamse club knokte zich zondag in de return van de finale om promotie tegen ADO Den Haag van een 3-0-achterstand terug naar 3-3. Nadat het in de verlenging 4-4 was geworden, trok Excelsior via strafschoppen aan het langste eind.

Na het 1-1-gelijkspel van dinsdag in Rotterdam volgde zondag een knotsgekke return in het CARS Jeans Stadion. Thijs Dallinga miste voor rust een penalty, waarna ADO orde op zaken leek te stellen. Door goals van Thomas Verheydt (35e minuut), Felipe Pires (42e minuut) en Sem Steijn (47e minuut) was de Haagse club hard op weg naar de Eredivisie.

Na een tweede gele kaart en dus rood voor verdediger Tyrese Asante stortte de ploeg van trainer Giovanni Franken echter in het laatste kwartier volledig in. Via goals van Marouan Azarkan (78e minuut) en Reuven Niemeijer (83e minuut) had Excelsior weer hoop.

Terwijl de Haagse fans langs de lijn stonden om uit vreugde het veld te bestormen, kopte Dallinga in de derde minuut van de blessuretijd de 3-3 binnen en werd het verlengen. In al het tumult had Excelsior-invaller Michael Chacón ook nog rood gekregen en hadden beide teams weer evenveel spelers op het veld.

Lange penaltyreeks brengt beslissing

In de verlenging kwam ADO via Sascha Komljenovic (97e minuut) toch weer op voorsprong. Redouan El Yaakoubi maakte er in de 108e minuut 4-4 van, waardoor penalty's de beslissing in de spectaculaire wedstrijd moesten brengen.

Er volgde een lange serie met liefst achttien strafschoppen. ADO miste twee keer en Excelsior één keer, resulterend in de promotie van de Kralingers. Het zorgde voor woede bij een deel van de Haagse fans, die het veld op renden. Daar volgde een confrontatie met de ME.

De Excelsior-spelers konden de promotie daardoor niet op het veld vieren. Voor ADO, dat een jaar geleden degradeerde, rest weer een seizoen in de Keuken Kampioen Divisie. Er wacht een zware strijd met kapitaalkrachtige clubs als Heracles Almelo, Willem II, PEC Zwolle en NAC Breda.

Voor de appgebruikers: tik op bovenstaande tweet voor beelden van de ongeregeldheden in het stadion van ADO Den Haag.

Stadion na tien jaar weer uitverkocht

Bij de eerste thuiswedstrijd van ADO dit seizoen, tegen Jong Ajax, waren in augustus slechts 3.057 toeschouwers aanwezig. Voor de cruciale return zondag tegen Excelsior liep Den Haag wél uit. Sterker, voor het eerst sinds ADO-Ajax in 2012 was het stadion met bijna vijftienduizend toeschouwers uitverkocht.

Na dertien seconden kon het Haagse publiek al bijna juichen, want meteen na de aftrap liet spits Verheydt een grote kans onbenut en in de rebound schoot Ricardo Kishna over. Daarmee was de toon gezet. ADO kreeg meer kansen, maar na een half uur ging de bal aan de andere kant op de stip vanwege hands van Jamal Amofa. Keuken Kampioen Divisie-topscorer Dallinga ging achter de bal staan en faalde. ADO-doelman Hugo Wentges keerde de slap ingeschoten penalty.

De opluchting en de euforie was enorm bij de ADO-fans, maar een minuut later was dat ineens voorbij. Scheidsrechter Danny Makkelie staakte de wedstrijd voor tien minuten omdat een van de assistent-scheidsrechters was bekogeld, onder meer met een flesje Jägermeister.

Na de hervatting bleef ADO aanvallen en in de 35e minuut werd dat beloond. Boy Kemper vond met een prachtige voorzet Verheydt, die raak kopte (1-0). Zeven minuten later werd het nog mooier voor de thuisclub. Een corner kwam terecht bij Pires, die de bal aannam en deze in de verre hoek plaatste (2-0).

Het leek voor ADO Den Haag een heel mooie avond te worden.

Het leek voor ADO Den Haag een heel mooie avond te worden.
Het leek voor ADO Den Haag een heel mooie avond te worden.
Foto: Pro Shots

Supporters van ADO staan langs de lijn

Met een 2-0-voorsprong was ADO halverwege hard op weg naar de Eredivisie. Kort na rust leek het duel beslist te worden toen Steijn, die de overstap gaat maken naar FC Twente, binnen schoot. Verheydt miste daarna nog twee kansen op 4-0, terwijl het Haagse publiek al voorzichtig de aanstaande promotie vierde. Steeds meer ADO-fans verzamelden zich aan de rand van het veld.

In de 69e minuut was er ineens reden tot zorg voor ADO, toen Asante zijn tweede gele kaart en dus rood kreeg. Azarkan maakte twaalf minuten voor tijd de 3-1. De paniek sloeg toe bij ADO toen het in de 83e minuut via Niemeijer 3-2 werd. De Hagenaars leken met kunst- en vliegwerk stand te houden, tot Dallinga in de derde minuut van de blessuretijd de gelijkmaker binnenkopte.

In de chaotische slotfase had Excelsior-invaller Chacón ook nog rood gekregen en dus was het weer tien tegen tien in de verlenging. ADO moest zich mentaal oprichten en dat lukte dankzij twee invallers. Komljenovic tekende in de 97e minuut voor de 4-3, na een dieptepass van Amar Catic.

Toch ging het daarna weer mis voor de thuisploeg. El Yaakoubi kopte in de 108e minuut een corner van Julian Baas binnen en bracht het uitvak in extase.

Strafschoppen moesten de beslissing nemen. De reeks nam flink wat tijd in beslag. In de reguliere serie misten Raphaël Eyongo (Excelsior) en Dhoraso Klas (ADO). Verder schoot iedereen raak, tot de achttiende strafschop. Excelsior-keeper van Gassel keerde penalty van Jamal Amofa en bracht de Rotterdamse club zo terug in de Eredivisie.

Dolle vreugde bij Excelsior.

Dolle vreugde bij Excelsior.
Dolle vreugde bij Excelsior.
Foto: Pro Shots