Goedenavond en welkom in dit liveblog! Hier houden we je op de hoogte van de heenwedstrijd tussen Vitesse en AZ in de play-offs om Europees voetbal.

  • Play-offs
  • Uitslag:
  • Vitesse-AZ 2-1
  • Bijzonderheden:
  • Heenwedstrijd
  • Winnaar plaatst zich voor tweede voorronde Conference League
donderdag 26 mei om 19:55
Afgelopen! 

Vitesse boekt mede dankzij een late goal van Loïs Openda een zwaarbevochten 2-1-zege op AZ. Zondag volgt de return in Alkmaar, waar een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League klaarligt.
donderdag 26 mei om 19:51
90' Er komen vier minuten bij. Kan AZ nog de gelijkmaker forceren?
donderdag 26 mei om 19:47
86' GOAL Vitesse! 2-1

We lijken toch nog een winnaar in Arnhem te gaan krijgen. Loïs Openda haalt van een meter of negentien uit en schiet raak in de linkerhoek. De thuisploeg staat weer op voorsprong.
donderdag 26 mei om 19:44
83' Een corner van Reijnders wordt simpel weggewerkt door de Vitesse-defensie. Het staat nog altijd 1-1 in Arnhem.
donderdag 26 mei om 19:36
75' Hier had meer ingezeten voor Vitesse. Openda komt er razendsnel uit en legt perfect af op Bero, die een uitgelezen kans krijgt om de 2-1 te noteren. De Slowaak kan vrij uithalen, maar trapt met zijn voet het gras in en helpt zo een grote mogelijkheid om zeep.
donderdag 26 mei om 19:32
71' Hoeveel risico durven Vitesse en AZ nog te nemen? De wedstrijd speelt zich na de goal van Clasie vooral af op het middenveld.
donderdag 26 mei om 19:27
Met één goal en twee assists is Jordy Clasie de meest waardevolle speler in de play-offs. In de 41 wedstrijden die hij voor de play-offs speelde, scoorde Clasie twee keer en leverde hij één assist.
donderdag 26 mei om 19:19
59' GOAL AZ! 1-1

Jordy Clasie! De middenvelder neemt de bal uit een corner op de rand van het strafschop in één keer op zijn schoen en scoort zo op fraaie wijze. Het staat weer gelijk in Arnhem.
donderdag 26 mei om 19:13
51' Aan de andere kant is AZ via Milos Kerkez gevaarlijk. De Hongaar wordt uit balans gebracht en schiet van dichtbij net naast. Het spel golft op en neer in Stadion GelreDome.
donderdag 26 mei om 19:12
50' Een harde pegel van Tronstad gaat een meter over het AZ-doel.
donderdag 26 mei om 19:09
48' Overigens staat Openda, die vlak voor rust geblesseerd leek te raken, gewoon nog in het veld. Tomás Hájek is wel in de kleedkamer achtergebleven en vervangen door Toni Domgjoni.
donderdag 26 mei om 19:07
46' De bal rolt weer in Arnhem. Gaat Vitesse de 1-0-voorsprong vasthouden?
donderdag 26 mei om 18:58
Vitesse won elk van zijn laatste vier thuisduels met AZ (alle competities) waarin het trefzeker was vóór rust. De laatste keer dat Vitesse thuis tegen AZ in de eerste helft scoorde maar uiteindelijk verloor, was in de Eredivisie in het seizoen 1978/1979. De Arnhemmers verloren toen met 3-4, terwijl het halverwege 1-3 stond.
donderdag 26 mei om 18:51
Rust! Pol van Boekel fluit na een rommelige eerste helft voor de rust. AZ kwam ondanks kansen voor Vangelis Pavlidis (lat) en Jesper Karlsson (paal) niet tot scoren, terwijl bij Vitesse de enige kans van de eerste helft er wel direct in ging.
donderdag 26 mei om 18:50
45+2' Loïs Openda wordt hard geraakt door Bruno Martins Indi, die van geluk mag spreken dat hij geen kaart krijgt. De schade bij de topscorer van Vitesse lijkt behoorlijk en dus is het afwachten of hij na rust nog op het veld staat.
donderdag 26 mei om 18:46
45' Er komen nog twee minuten aan extra tijd bij.
donderdag 26 mei om 18:45
44' Paal! Weer is AZ er dicht bij, maar opnieuw wordt het aluminium geraakt. Dit keer komt het schot van de linkervoet van Jesper Karlsson.
donderdag 26 mei om 18:42
35' Een schot van Vangelis Pavlidis wordt gekraakt, waardoor Jeroen Houwen de bal zonder al te veel moeite kan redden. AZ zoekt de aanval, maar tot grote kansen leidt het niet.
donderdag 26 mei om 18:35
28' Na de openingstreffer van Thomas Buitink heeft AZ het initiatief overgenomen in het GelreDome.
donderdag 26 mei om 18:28
Vangelis Pavlidis was héél dicht bij het openingsdoelpunt, maar moest enkele minuten later de aftrap nemen na een treffer aan de andere kant van het veld. Een dubbele tegenslag voor de Griekse spits!
donderdag 26 mei om 18:23
22' GOAL Vitesse! 1-0

Bij de Arnhemmers is het direct raak! De twee spitsen van Vitesse hebben beiden hun eigen aandeel in de goal. Loïs Openda geeft de lage voorzet, die Thomas Buitink overtuigend binnen schiet.
donderdag 26 mei om 18:22
20' Lat! De aandacht gaat uit naar de om een strafschop schreeuwende Hakon Evjen, maar ondertussen stift Vangelis Pavlidis de bal op fraaie wijze op de bovenkant van de lat.
donderdag 26 mei om 18:21
Teleurstelling bij Fredrik Midtsjø, wiens seizoen voorbij lijkt.
donderdag 26 mei om 18:19
16' Een domper voor AZ! Fredrik Midtsjø voelt aan zijn bovenbeen en weet direct dat het klaar is. De Noorse middenvelder wordt vervangen door Tijjani Reijnders.
donderdag 26 mei om 18:16
14' Vangelis Pavlidis krijgt de ruimte en twijfelt geen moment. Zijn schot wordt echter geblokt door Riechedly Bazoer, die na dit seizoen dus transfervrij vertrekt bij Vitesse.
donderdag 26 mei om 18:14
10' Het is een kwestie van aftasten in de openingsfase. Vitesse heeft de bal, maar wacht net als AZ nog op de eerste serieuze kans.
donderdag 26 mei om 18:13
Ongeacht het resultaat speelt Vitesse vanavond de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. De club nam voor de aftrap afscheid van Loïs Openda, Riechedly Bazoer, Danilho Doekhi en Eric Verstappen.
donderdag 26 mei om 18:04
3' Loïs Openda begint aan een onmogelijk avontuur en komt zelf ook al snel tot de conclusie dat hij kansloos is tegenover drie AZ-verdedigers.
donderdag 26 mei om 18:00
Aftrap! Wie legt in deze eerste wedstrijd de basis voor een plek in de voorronde van de Conference League?
donderdag 26 mei om 17:49
De Zuid-tribune in het GelreDome is 'gewoon' gevuld. In het beton van die tribune werden eerder haarscheurtjes aangetroffen, maar dat zorgt volgens een woordvoerder van de gemeente Arnhem op korte termijn niet voor problemen.
donderdag 26 mei om 17:47
Opstelling! Bij de bezoekers uit Alkmaar heeft niemand verplichtingen en dus kiest trainer Pascal Jansen voor precies dezelfde elf als vorige week tegen sc Heerenveen.

Opstelling AZ: Jensen; Hatzidiakos, Beukema, Martins Indi, Kerkez; Midtsjø, Clasie, De Wit; Evjen, Pavlidis, Karlsson.
donderdag 26 mei om 17:44
Opstelling! Bij Vitesse ontbreekt Eli Dasa, die (je gelooft het niet) vanwege zijn eigen bruiloft een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar mist. De vleugelverdediger wordt in de basis vervangen door Romaric Yapi.

Opstelling Vitesse: Houwen; Yapi, Doekhi, Bazoer, Manhoef; Vroegh, Tronstad, Bero, Domgjoni; Buitink, Openda.
donderdag 26 mei om 17:38
De strijd om het ticket in de tweede voorronde van de Conference League gaat vanavond verder in het GelreDome, waar AZ op bezoek komt. De return is zondagmiddag (om 14.30 uur).