Goedenavond en welkom in dit liveblog. Mijn naam is Nemo Schillemans en vandaag houd ik je hier op de hoogte van alle ontwikkelingen bij het eerste promotieduel tussen Excelsior en ADO Den Haag. Veel plezier!

  • Finale play-offs Eredivisie
  • Excelsior-ADO Den Haag 1-1
  • ADO komt in laatste minuut op gelijke hoogte
  • Eerste van twee duels
  • Winnaar van het tweeluik promoveert naar de Eredivisie
dinsdag 24 mei om 20:04
El Yaakoubi: 'We liepen achter de feiten aan'
Redouan El Yaakoubi stapt onwijs teleurgesteld het veld af vanavond. "We maken de goals gewoon niet vandaag, we kwamen op voorsprong en een kwartier hierna maken we het voetbal niet meer. We moeten niet meegaan in het spel van ADO, maar uitgaan van onze eigen krachten", vertelt de Excelsior-aanvoerder bij ESPN. "Je wilt 2-0 maken, maar je ziet dat de tank op een gegeven moment op is. We hebben drie dagen geleden nog een wedstrijd gespeeld in Almelo. We liepen daardoor achter de feiten aan."
dinsdag 24 mei om 20:01
Kemper: 'We gaan hier niet juichend van het veld'
ADO-aanvoerder Boy Kemper is zich ervan bewust dat zijn ploeg goed weg is gekomen vanavond. "We waren onwijs slordig aan de bal, voetballend liep het voor geen meter, maar we kwamen steeds meer in onze kracht. We gaan hier niet juichend van het veld. Roda speelde hier ook gelijk en verloor uiteindelijk de thuiswedstrijd. Maar we mogen blij zijn met de gelijkmaker in de laatste minuut", vertelt Kemper bij ESPN. "Ik wil het kunstgras niet als excuus gebruiken, maar voetballend liep het echt niet vandaag."
dinsdag 24 mei om 19:52
Afgelopen! In eerste instantie leek het uit te lopen op een relatief saaie 1-0-overwinning voor Excelsior. Door een doelpunt in de laatste minuut van Sem Steijn werd de glimlach compleet van de gezichten van de Rotterdammers getoverd. Aanstaande zondag valt definitief de beslissing. In Den Haag bepalen de twee ploegen dan wie er promoveert naar de Eredivisie.
dinsdag 24 mei om 19:49
90+2' GOAL ADO Den Haag! 1-1

Excelsior roept het volledig op zichzelf af, doordat het na de 1-0 helemaal niks meer liet zien. De kopbal schiet door naar Sem Steijn, die de verdediging van Excelsior uitkapt en de bal achter Van Gassel werkt. Ze doen het dus tóch!
dinsdag 24 mei om 19:48
90+1' Appèl voor hands van Excelsior, maar de herhaling laat zien dat dit niet het geval is.
dinsdag 24 mei om 19:46
ADO heeft in de laatste twee minuten meer kansen gehad dan in de rest van de wedstrijd.
dinsdag 24 mei om 19:44
88' Weer een kans voor de club uit Den Haag! De bal komt na een ware scrimmage terecht bij Sem Steijn, maar hij raakt de bal volkomen verkeerd en schiet over.
dinsdag 24 mei om 19:43
86' Daar is de eerste echte kans voor ADO! Met aardig wat geklungel komt de bal bij Thomas Verheijdt terecht. Hij vuurt de bal richting de rechteronderhoek, maar Van Gassel staat goed opgesteld en kan vangen.
dinsdag 24 mei om 19:39
83' Nou, daar is de wissel. Rodriguez verlaat het veld voor Catic.
dinsdag 24 mei om 19:38
82' Het uitvak met ADO-fans roept: wisselen!
dinsdag 24 mei om 19:37
80' Waar een doelpunt de wedstrijd vaak juist openbreekt, lijkt dit nu juist het tegenovergestelde te hebben gedaan. Zowel ADO als Excelsior laten nauwelijks meer iets van zich zien.
dinsdag 24 mei om 19:35
78' Daar is ADO tóch weer eens. Steijn krijgt de bal op de rand van de zestien, maar komt net niet tot een schot. Wat kan ADO nog in de slotfase van de wedstrijd?
dinsdag 24 mei om 19:33
76' Je ziet in deze wedstrijd absoluut niet dat het om een plek in de Eredivisie gaat bij ADO. De Hagenezen stelden zich de laatste wedstrijden sterk op, maar daar is vanavond vrij weinig meer van te zien.
dinsdag 24 mei om 19:27
71' Kansje voor ADO. Asante krijgt de bal op zijn hoofd, en met een flinke boog komt hij op het doel van Van Gassel af. Hij moet de bal over de lat werken, en maakt er een hoekschop van.
dinsdag 24 mei om 19:25
68' ADO speelt de bal al een tijdje achterin rond, maar zet nog niet echt aan. Je hebt het gevoel dat beide ploegen wel iets beter kunnen, maar er hangt dusdanig veel vanaf dat ze er voorzichtig in gaan.
dinsdag 24 mei om 19:23
66' Sterkere fase van ADO nu, kunnen zij snel weer op gelijke hoogte komen?
dinsdag 24 mei om 19:18
61' Het wapen van Driouech is zijn snelheid, en deze zet hij sinds het begin van de tweede helft meermaals in op de linkerflank. Zijn sprint kan nog net worden afgestopt door Rodriguez, die er noodgedwongen een hoekschop van maakt.
dinsdag 24 mei om 19:13
56' Het is niet de wedstrijd van Kemper. De pass van Azarkan op Dallinga is niet perfect op maat, maar door een missertje van Kemper komt deze alsnog aan. Dallinga kan vervolgens net niet afwerken, zijn schot heeft niet genoeg kracht en wordt opgeraapt door Wentgem.
dinsdag 24 mei om 19:12
55' Wieffer drukt de bal lekker richting het doel van Wentges, maar de bal krijgt niet genoeg richting mee. Eenvoudige prooi voor de ADO-doelman.
dinsdag 24 mei om 19:07
50' ADO lijkt gauw verandering te willen brengen in de stand, want de Hagenezen zoeken direct de aanval; iets wat ze in de rest van de wedstrijd nog nauwelijks deden.
dinsdag 24 mei om 19:04
47' GOAL Excelsior! 1-0

Vanuit een moeilijke positie krijgt invaller Driourech het voor elkaar om de bal voor het doel te krijgen. Deze gaat aan alles en iedereen voorbij, en komt zo voor de voeten van Marouan Azarkan, die kan binnenschuiven. Excelsior opent na een eerste helft vol kansen vroeg in de tweede helft de score.
dinsdag 24 mei om 19:03
46' ADO begint de tweede helft met een flinke zaag. Boy Kemper komt vol in een duel rond de middenlijn, en wordt hiervoor bestraft door Higler. De eerste gele kaart van de wedstrijd.
dinsdag 24 mei om 19:02
Aftrap! We gaan weer voetballen. ADO begint ongewijzigd aan de tweede helft, bij Excelsior verlaat Niemeijer het veld voor Driouech.
dinsdag 24 mei om 18:54
De enige die nog voor wat kansen voor de Hagenezen zorgde, was Thomas Verheijdt. Hij kopte twee keer naast.
dinsdag 24 mei om 18:47
Rust! Excelsior zal met een teleurgesteld gevoel richting de kleedkamers gaan, want de Rotterdammers hadden al op ruime voorsprong kunnen staan. ADO zal ietwat opgelucht zijn, al zal trainer Giovanni Franken het nodige te vertellen hebben in de kleedkamers.
dinsdag 24 mei om 18:45
Thijs Dallinga miste de nodige kansen waarmee hij zijn ploeg op voorsprong had kunnen zetten.
dinsdag 24 mei om 18:41
40' ADO wordt iets sterker in de laatste minuten, al is het nog niet om over naar huis te schrijven. Tot kansen leidt het voorlopig dan ook nog niet.
dinsdag 24 mei om 18:40
38' Excelsior krijgt meer en meer kansen om de score te openen, maar verzuimt vooralsnog om op voorsprong komen.
dinsdag 24 mei om 18:35
Zijn ploeg staat enorm te sukkelen in de eerste helft. Voorlopig wordt ADO nog gespaard en krijgt het geen goal tegen. Wat gaat hij zijn spelers zo meegeven in de kleedkamer?
dinsdag 24 mei om 18:33
31' Fantastische aanval van Excelsior, maar de laatste pass op Goudmijn is niet goed op maat, en eindigt op de rand van de zestien. Tjoe a On krijgt hierdoor de ruimte voor het schot, maar schiet de bal net niet uit het stadion.
dinsdag 24 mei om 18:31
30' Excelsior is in het eerste halfuur duidelijk de bovenliggende partij. De statistieken:

  • Balbezit: 52-48
  • Doelpogingen: 8-3
  • Schoten op doel: 3-0
dinsdag 24 mei om 18:30
29' Daar is ADO weer eens! De voorzet van Kemper belandt op het hoofd van Verheijdt, maar hij kopt nipt naast.
dinsdag 24 mei om 18:27
25' Wéér een kans voor de Rotterdammers. Marouan Azarkan komt in de ideale positie om te schieten, maar jaagt de bal over. Wanneer gaat Excelsior de kansen die het krijgt afmaken?
dinsdag 24 mei om 18:25
24' Het schot van Dallinga wordt van richting veranderd, en kan ternauwernood uit het doel worden gewerkt door Wentges, die er een hoekschop van maakt. ADO is het even helemaal kwijt.
dinsdag 24 mei om 18:24
23' Weer een grote fout in de achterhoede bij ADO. Niemeijer neemt over, maar zijn pass eindigt in handen van Wentges. Daar komen de Hagenezen goed weg.
dinsdag 24 mei om 18:22
Een van de grote kansen van Excelsior in beeld. Hoelang laat de openingsgoal nog op zich wachten?
dinsdag 24 mei om 18:20
18' Excelsior neemt in deze fase van de wedstrijd de bovenhand, terwijl ADO wat terugzakt. Hoelang laat de openingsgoal nog op zich wachten?
dinsdag 24 mei om 18:19
17' Weer een grote kans voor Excelsior! Dallinga krijgt de voorzet perfect op maat, mikt op doel maar Wentges verricht uitstekend keeperswerk en voorkomt de voorsprong voor de Rotterdammers.
dinsdag 24 mei om 18:16
15' Daar is ADO weer eens. Verheijdt meldt zich voor het doel, maar de voorzet van Kemper eindigt in de handen van Van Gassel.
dinsdag 24 mei om 18:12
11' Azarkan loopt heel dreigend op het zestienmetergebied van Wentges af, maar Matthys zet de perfect getimede tackle in, en maakt de aanval ongevaarlijk.
dinsdag 24 mei om 18:07
6' Enorme kans voor Sem Steijn! De middenvelder van ADO staat helemaal vrij wanneer hij de bal van Rodriguez perfect op maat aangespeeld krijgt, maar hij raakt volledig verkeerd en schiet naast. Een ontzettend energiek begin van dit promotieduel!
dinsdag 24 mei om 18:06
4' En daar was Excelsior weer dichtbij, maar dit keer aan de verkeerde kant van het veld. El Yaakoubi verandert een voorzet van richting, en keeper Van Gassel kan nét voorkomen dat de bal in eigen doel wordt gewerkt. Hoekschop voor ADO Den Haag.