De rechtbank in Breda heeft maandag taakstraffen opgelegd tot 240 uur aan de meeste van 24 meerderjarige verdachten van geweldpleging en vernieling bij het NAC-stadion. Zeven verdachten moeten voor hun rol voor bij de Bredase voetbalrellen op 23 mei vorig jaar de cel in tot een duur van 170 dagen, waarvan zestig voorwaardelijk.

"Voor politiemensen eindigde die dag in een regelrechte nachtmerrie", aldus de rechtbank. De rechter noemde het geweld "volstrekt onaanvaardbaar".

Precies een jaar geleden braken rellen uit bij het stadion in Breda, na de nederlaag van NAC tegen NEC (1-2). Politiemedewerkers stonden doodsangsten uit toen ze werden bekogeld met vuurwerk, stenen, dranghekken en bierflesjes. Ze hadden dit geweld niet eerder meegemaakt en repten van een oorlogsgebied. Ook werden scooters vernield en in het water gegooid.

Brandweermedewerkers kregen eveneens de volle laag, terwijl ze bezig waren met het reanimeren van een NAC-supporter die onwel was geworden. Deze man is overleden.

'Sfeer van ontremming'

Verscheidene agenten raakten gewond en politievoertuigen liepen schade op. Alle 24 meerderjarige verdachten hadden een actieve rol, oordeelt de rechtbank.

De rechtbank spreekt in het vonnis over een "sfeer van ontremming waaraan iedereen een bijdrage heeft geleverd. Daardoor bleef het geweld voortduren."

Het extreme geweld heeft een enorme impact gehad op de politiemedewerkers. Sommigen vreesden voor hun leven, aldus de rechtbank. "Agenten in een bus waren bang dat ze levend zouden verbranden. Ze zaten als ratten in de val."

Meebetalen aan de schadevergoeding

De jongste verdachten zijn veroordeeld op basis van het jeugdstrafrecht. Zij kregen tachtig uur taakstraf. Een van de twee minderjarige verdachten kreeg een taakstraf van honderd uur, naast een week jeugddetentie voorwaardelijk.

Alle veroordeelde relschoppers moeten bijdragen aan het vergoeden van de schade aan de gemeente, NAC en de politie, in totaal bijna 60.000 euro.