Goedemiddag en welkom in dit liveblog! Mijn naam is Jeroen van Barneveld en ik houd je op de hoogte van de twee wedstrijden in de nacompetitie om Europees voetbal.

  • Halve finales play-offs Europees voetbal
  • Uitslag:
  • AZ-Heerenveen 2-0 (4-3)
  • Programma:
  • 18.00 uur: Vitesse-FC Utrecht (1-3)
zondag 22 mei om 14:26
Afgelopen! AZ verslaat sc Heerenveen met 2-0 en bereikt de finale van de play-offs om Europees voetbal. Dani de Wit brengt de Alkmaarders al vroeg op voorsprong, waarna de net ingevallen Zakaria Aboukhlal in de slotfase de bevrijdende 2-0 maakt.
zondag 22 mei om 14:24
90+3' Het is wachten op de beslissing in Alkmaar. Aboukhlal krijgt de kans om opnieuw te scoren, maar ditmaal schiet hij net naast.
zondag 22 mei om 14:22
90+2' Daar is bijna de 3-0. Pavlidis schiet van afstand op doel, maar Mulder pareert het schot. Er zijn vijf minuten blessuretijd bijgetrokken.
zondag 22 mei om 14:19
89' GOAL AZ! 2-0

Daar is de bevrijdende 2-0 voor AZ. Het is uitgerekend de net ingevallen Aboukhlal die 'm maakt. Na een prachtige pass van Clasie duikt de aanvaller in de zestien vrij op voor doelman Mulder en schiet hij de Alkmaarders beheerst op voorsprong. Bij deze stand gaat AZ door naar de finale van de play-offs.
zondag 22 mei om 14:17
87' Wissel bij AZ: Aboukhlal neemt de plaats in van Kerkez.
zondag 22 mei om 14:12
81' Wat een kans voor AZ op de 2-0. Beukema krijgt van dichtbij de mogelijkheid om de voorsprong van de Alkmaarders te verdubbelen, maar hij kopt over.
zondag 22 mei om 14:05
75' Nog een kwartier te gaan in het AFAS Stadion, waar we al een tijdje geen grote kans hebben gezien. Wordt er nog gescoord of gaan we verlengen?
zondag 22 mei om 13:58
Dani de Wit zweept het publiek in Alkmaar nog een keer op. De tweede helft is halverwege en de stand is nog altijd 1-0 in het voordeel van de thuisploeg, waardoor we virtueel gaan verlengen. Heerenveen wordt wel steeds gevaarlijker in de counter.
zondag 22 mei om 13:53
62' Een dubbele wissel bij AZ: Aslak Fonn Witry en Yukinari Sugawara komen binnen de lijnen voor Håkon Evjen en Pantelis Hatzidiakos.
zondag 22 mei om 13:52
61' Wat een ongelooflijke mispeer van Vangelis Pavlidis. De spits heeft de bal van dichtbij voor het inschieten, maar staat helemaal verkeerd gepositioneerd en jaagt de bal over de zijlijn.
zondag 22 mei om 13:47
56' AZ claimt een penalty nadat Dani de Wit door Sven van Beek tegen de grond wordt gewerkt in het strafschopgebied. Scheidsrechter Danny Makkelie wil daar niet aan en krijgt bijval van de VAR.
zondag 22 mei om 13:44
53' AZ trekt de vorm van de eerste helft door na rust en legt Heerenveen zijn wil op. Na een fraaie panna van Vangelis Pavlidis krijgt Jesper Karlsson een opgelegde kans op de 2-0, maar hij schiet de bal naast.
zondag 22 mei om 13:36
Aftrap! De bal rolt weer in Alkmaar voor de tweede helft van AZ-sc Heerenveen. Komt er na negentig minuten een winnaar? Bij Heerenveen is Ibrahim Dresevic in de kleedkamer achtergebleven. Syb Van Ottele is zijn vervanger.
zondag 22 mei om 13:28
Bij de huidige stand mogen AZ en Heerenveen zich opmaken voor een verlenging. Na twee duels is de stand immers gelijk. Vanaf dit seizoen tellen de uitdoelpunten niet meer dubbel. Mocht AZ na 120 minuten nog steeds met één doelpunt verschil leiden, volgen er strafschoppen.
zondag 22 mei om 13:19
Rust! Na een zinderende eerste helft mogen AZ en Heerenveen even tot rust komen in de kleedkamer. De thuisploeg leidt meer dan verdiend met 1-0 door een prachtgoal van Dani de Wit in de vijfde minuut, waardoor de stand in het tweeluik weer gelijk is. Heerenveen is alleen via enkele spaarzame uitvalletjes gevaarlijk geworden.
zondag 22 mei om 13:05
33' Een nogal onsportieve actie van Vangelis Pavlidis. Hij geeft Ibrahim Dresevic een duw in de rug, waardoor die op zijn eigen doelman Erwin Mulder botst. Mulder moet er even bij zitten om weer op aarde te komen.
zondag 22 mei om 13:02
30' AZ wordt sterker en sterker en Heerenveen komt de eigen helft niet meer over in Alkmaar. Het is een kwestie van tijd totdat de 2-0 valt. Vooral sterspeler Jesper Karlsson is een plaag voor de Friese defensie.
zondag 22 mei om 12:52
20' AZ heeft na de fraaie openingstreffer van Dani de Wit het initiatief helemaal overgenomen van Heerenveen en loert op de 2-0. Heerenveen is op zijn beurt gevaarlijk in de omschakeling. Het is geen moment saai in het AFAS Stadion.
zondag 22 mei om 12:48
Dani de Wit maakt zijn tiende doelpunt voor AZ in alle competities dit seizoen (acht in de Eredivisie, één in de beker, één in de play-offs). Dit is de eerste keer dat de middenvelder dit presteert in zijn carrière op het hoogste niveau. Alleen in 2017/2018 scoorde hij vaker: dertien voor Jong Ajax in de Eerste Divisie.
zondag 22 mei om 12:45
12' AZ ontsnapt hier aan de gelijkmaker. Milos Kerkez speelt Jordy Clasie aan, terwijl die fel op de huid wordt gezeten door een speler van Heerenveen, waardoor de middenvelder logischerwijs balverlies lijdt. Amin Sarr krijgt vervolgens de vrije doorgang naar AZ-doelman Peter Vindahl Jensen en faalt jammerlijk. De spits jankt de bal over. Wat een kans voor de bezoekers.
zondag 22 mei om 12:42
11' Jordy Clasie steekt lekker in zijn vel na zijn fraaie assist en besluit het daarom maar eens van afstand te proberen. Dat doet de middenvelder alleraardigst: zijn poging van zo'n 30 meter zeilt rakelings over het doel van Heerenveen-doelman Erwin Mulder.
zondag 22 mei om 12:41
9' Bij Heerenveen nemen de zorgen verder toe na de openingstreffer van AZ. Smaakmaker Thomas Haye strompelt naar de kant en lijkt niet meer verder te kunnen. Een uitvalbeurt van de middenvelder zal een flinke domper zijn voor de Friezen.
zondag 22 mei om 12:37
5' GOAL AZ! 1-0

Vanuit het niets komt AZ op voorsprong en dat is te danken aan Jordy Clasie. De middenvelder stuurt Dani de Wit met een bijzonder fraaie pass over vijftig meter weg en ziet De Wit met de buitenkant van de voet ook knap afwerken na een keurige aanname op de borst. Een doelpunt om door een ringetje te halen. AZ heeft de achterstand uit de heenwedstrijd weggewerkt.
zondag 22 mei om 12:36
4' Heerenveen begint sterk aan de wedstrijd in Alkmaar en duwt AZ al een paar keer richting de verdedigende stellingen. Het zal toch een verrassing zijn als Heerenveen vanmiddag wint ten koste van de nummer vijf van de Eredivisie.
zondag 22 mei om 12:31
Aftrap! De bal rolt in Alkmaar! Kan AZ ook zonder de geblesseerde aanvoerder Owen Wijndal de 3-2-achterstand goedmaken tegen Heerenveen?
zondag 22 mei om 12:24
AZ verloor dit seizoen drie van zijn zes officiële wedstrijden zonder Owen Wijndal. Mét Wijndal op het veld verloor AZ minder dan een kwart van zijn officiële wedstrijden in 2021/2022:(W23-G10-V10).
zondag 22 mei om 12:16
Opstellingen! Never change a winning time, zal interim-trainer Ole Tobiasen vast gedacht hebben na de 3-2-overwinning op AZ. De coach stuurt exact dezelfde elf spelers het veld op als afgelopen donderdag.

Opstelling Heerenveen: Mulder; Van Ewijk, Van Beek, Dresevic, Woudenberg, Kaib; Halilovic, Haye, Tahiri; Sarr, Van Hooijdonk.
zondag 22 mei om 12:13
Opstellingen! De elf namen van AZ zijn bekend en het opvallendste daaraan is dat aanvoerder Owen Wijndal wederom ontbreekt in het duel met sc Heerenveen. De linksback ondervindt nog altijd te veel hinder van een blessure.

Opstelling AZ: Vindahl Jensen; Hatzidiakos, Beukema, Martins Indi, Kerkez; Midtsjø, De Wit, Clasie; Evjen, Pavlidis, Karlsson.
zondag 22 mei om 12:05
We beginnen deze play-offdag met de strijd tussen AZ en sc Heerenveen. De Alkmaarders kunnen zich nog altijd wel voor de kop slaan na het weggeven van een 2-1-voorsprong in Heerenveen. De Friezen sloegen namelijk twee keer in de slotfase toe en wonnen alsnog met 3-2.
zondag 22 mei om 12:00
Het belooft een zenuwslopende dag te worden in de strijd om een ticket voor Europees voetbal. AZ heeft wat goed te maken na de 3-2-nederlaag tegen Heerenveen in de heenwedstrijd, terwijl Vitesse voor een zware opgave staat in de return tegen FC Utrecht. Dit is het programma van vandaag:

14.30 uur: AZ-sc Heerenveen
18.00 uur: Vitesse-FC Utrecht