Goedenavond en welkom in dit liveblog. Hier houden we je op de hoogte van de eerste wedstrijden van de play-offs om Europees voetbal: Heerenveen-AZ en Utrecht-Vitesse. Veel plezier!

  • Play-offs Europees voetbal
  • Uitslagen:
  • Utrecht-Vitesse 3-1
  • Heerenveen-AZ 3-2
  • Winnaar play-offs naar tweede voorronde Conference League
FC Utrecht-Vitesse · donderdag 19 mei om 20:59

Zondag zijn de returns:

14.30 uur:
AZ-sc Heerenveen

18.00 uur:
Vitesse-FC Utrecht

FC Utrecht-Vitesse · donderdag 19 mei om 20:55
Afgelopen! FC Utrecht wint met 3-1. De ploeg van trainer Rick Kruys legt een prima basis om de finale te halen, al biedt de late tegengoal van Vroegh Vitesse toch nog wat perspectief. Door doelpunten van Janssen, Van de Streek en een benutte penalty van Gustafson was FC Utrecht op 3-0 gekomen.
FC Utrecht-Vitesse · donderdag 19 mei om 20:51
90' Er worden vier minuten aan de wedstrijd toegevoegd.
FC Utrecht-Vitesse · donderdag 19 mei om 20:50
90' Bijna herstelt Utrecht de marge van drie. Huisman kopt de bal weg van de lijn en voorkomt zo de 4-1.
FC Utrecht-Vitesse · donderdag 19 mei om 20:46
85' GOAL Vitesse! 3-1

Vitesse doet dan toch nog wat terug in de slotfase. Manhoef krijgt de bal na een corner bij de geheel vrijstaande Vroegh. De invaller schiet raak en houdt zo de hoop bij Vitesse voor de return van zondag levend.
FC Utrecht-Vitesse · donderdag 19 mei om 20:40
81' GOAL FC Utrecht! 3-0

Simon Gustafson is een zekerheidje als penaltynemer en dat bewijst hij ook nu weer. De Zweed schiet beheerst raak en lijkt de halve finale tegen Vitesse al na één wedstrijd te beslissen.
FC Utrecht-Vitesse · donderdag 19 mei om 20:39
79' Penalty FC Utrecht!

Vitesse werkt zich nog verder in de nesten. Na een hele wilde tackle van Bazoer op Almqvist heeft Higler geen andere keuze dan de bal op de stip te leggen.
FC Utrecht-Vitesse · donderdag 19 mei om 20:32
70' Geen gelukkige eerste actie van Mahi, die zojuist in het veld is gekomen voor Douvikas. De aanvaller van Utrecht dribbelt de bal over de zijlijn.
FC Utrecht-Vitesse · donderdag 19 mei om 20:28
65' Een waarschuwing aan de Utrecht-fans om geen dingen meer op het veld te gooien. Het is niet voor het eerst dit seizoen dat we dit horen in een stadion in de Eredivisie.
FC Utrecht-Vitesse · donderdag 19 mei om 20:21
60' Veel opstootjes en inmiddels al vier gele kaarten in een rommelige tweede helft.
FC Utrecht-Vitesse · donderdag 19 mei om 20:17
55' Buitink ging aan het eind van de eerste helft lelijk door zijn enkel en de pijn lijkt maar niet weg te trekken. De middenvelder is op het veld gaan zitten en wordt vervangen door Huisman. Op hetzelfde moment maakt Cornelisse plaats voor Domgjoni.
FC Utrecht-Vitesse · donderdag 19 mei om 20:12
50' We zien vooral opstootjes aan het begin van de tweede helft. Higler is het zat en deelt de eerste kaarten van de wedstrijd uit. Van der Kust (FC Utrecht) en Buitink (Vitesse) verdwijnen in zijn boekje.
FC Utrecht-Vitesse · donderdag 19 mei om 20:05
46' Aftrap tweede helft!

Vitesse-trainer Letsch grijpt in aan het begin van de tweede helft. Baden Frederiksen, die weinig heeft laten zien, wordt vervangen door Vroegh.
FC Utrecht-Vitesse · donderdag 19 mei om 19:48
Rust! 2-0

FC Utrecht wil wat rechtzetten na de afgang tegen Willem II en slaagt daar vooralsnog uitstekend in. Door doelpunten van Janssen en Van de Streek staat het 2-0 en daar mag Vitesse niet eens over klagen.
FC Utrecht-Vitesse · donderdag 19 mei om 19:46
45' Er wordt één minuut toegevoegd aan de eerste helft.
FC Utrecht-Vitesse · donderdag 19 mei om 19:41
39' De storm van Utrecht is wat gaan liggen en daardoor komt Vitesse langzaam wat beter in de wedstrijd. Kansen levert het echter nog niet op. Een schot van Manhoef wordt gesmoord.
FC Utrecht-Vitesse · donderdag 19 mei om 19:32
30' De allereerste keer dat Vitesse zich van voren laat zien. Openda schiet tegen Oelschlägel op en ziet dat de vlag bovendien al omhoog is voor buitenspel.
FC Utrecht-Vitesse · donderdag 19 mei om 19:29
27' De honger van Utrecht is nog niet gestild en de ploeg gaat op jacht naar een derde doelpunt. Deze keer kan Houwen verdere schade voorkomen door zich voor het schot van Van der Kust te werpen.
FC Utrecht-Vitesse · donderdag 19 mei om 19:22
21' GOAL FC Utrecht! 2-0

Het kon eigenlijk niet uitblijven en daar is dan ook het tweede doelpunt van Utrecht. Sander van de Streek wordt weggestuurd door Boussaid en geeft vervolgens Houwen met een schuiver in de korte hoek het nakijken.
FC Utrecht-Vitesse · donderdag 19 mei om 19:18
15' Opnieuw een kans voor Utrecht om de score te verdubbelen. Douvikas komt alleen op het doel af, maar keeper Houwen grijpt adequaat in. Vitesse mag van geluk spreken dat het slechts 1-0 staat.
FC Utrecht-Vitesse · donderdag 19 mei om 19:08
7' Utrecht denkt er zelfs 2-0 van te maken. Het feestje verstomt echter op het moment dat iedereen ziet dat de vlag omhoog is voor buitenspel van Douvikas.
FC Utrecht-Vitesse · donderdag 19 mei om 19:04
3' GOAL FC Utrecht! 1-0

Wat een start van de thuisploeg! Willem Janssen, die bezig is aan zijn laatste maand als prof, heeft wel zin een mooie afscheidstournee. De aanvoerder kopt uit een corner raak bij de tweede paal.
FC Utrecht-Vitesse · donderdag 19 mei om 19:02
1' Aftrap!
FC Utrecht-Vitesse · donderdag 19 mei om 19:00
De warming-up is achter de rug. De wedstrijd op deze fraaie zomerse avond in Utrecht staat op het punt van beginnen.
FC Utrecht-Vitesse · donderdag 19 mei om 18:58
Voor FC Utrecht is de wedstrijd van vanavond ook een kans op eerherstel. De ploeg blameerde zich op de laatste speeldag van de Eredivisie door kansloos te verliezen van degradant Willem II. Trainer Rick Kruys eist een antwoord van zijn ploeg.
FC Utrecht-Vitesse · donderdag 19 mei om 18:49
Tijd voor de tweede halve finale van vanavond. Om 21.00 uur wordt er in de Galgenwaard afgetrapt bij FC Utrecht tegen Vitesse. De opstellingen:

FC Utrecht: Oelschlägel; Ter Avest, Vd Hoorn, Janssen, Vd Kust; Timber, Van Overeem, Gustafson; Boussaid, Douvikas, Vd Streek.

Vitesse: Houwen; Doekhi, Bazoer, Cornelisse, Dasa; Bero, Tronstad, Buitink, Manhoef; Openda, Frederiksen.
sc Heerenveen-AZ · donderdag 19 mei om 18:48
Waar Heerenveen leek af te stevenen op een thuisnederlaag, eindigt de avond toch in het Abe Lenstra Stadion toch in een feestje voor het Friese publiek.
sc Heerenveen-AZ · donderdag 19 mei om 18:42
Afgelopen! Heerenveen wint met 3-2!

Met prachtige goals laten Sarr en Halilovic de wedstrijd volledig kantelen. Voor AZ is er echter nog niks verloren, want zondagmiddag (14.30 uur) kan de ploeg van trainer Pascal Jansen voor eigen publiek de schade repareren.
sc Heerenveen-AZ · donderdag 19 mei om 18:39
90+5' GOAL Heerenveen! 3-2

Diep, diep in blessuretijd is daar zelfs nog de winnende voor Heerenveen. Halilovic knalt schitterend raak in de verre hoek. Wat een comeback van Heerenveen, dat bij in het ingaan van de laatste minuut nog met 1-2 achter stond.
sc Heerenveen-AZ · donderdag 19 mei om 18:36
90+1' We zijn begonnen aan de vier minuten extra tijd.
sc Heerenveen-AZ · donderdag 19 mei om 18:34
90' GOAL Heerenveen! 2-2

Daar is toch nog de gelijkmaker van Heerenveen, en wat voor een! Sarr, die de hele wedstrijd vrijwel onzichtbaar was, 'schept' de bal met heel veel gevoel in de kruising.
sc Heerenveen-AZ · donderdag 19 mei om 18:33
89' Voor AZ komt er steeds meer ruimte om te gaan voor een derde doelpunt. Invaller Tijjani Reijnders probeert het vanuit een lastige hoek, maar zijn schot wordt gekeerd.
sc Heerenveen-AZ · donderdag 19 mei om 18:30
85' De thuisploeg schreeuwt om een strafschop nadat Van Beek na wat duw- en trekwerk bij een corner op de grond gaat liggen. Zowel scheidsrechter Manschat als de VAR laat het moment echter passeren.
sc Heerenveen-AZ · donderdag 19 mei om 18:29
84' Gesteund door het publiek jaagt Heerenveen nu vol op de gelijkmaker. De verdediging van AZ blijft voorlopig echter makkelijk overeind.
sc Heerenveen-AZ · donderdag 19 mei om 18:23
77' Een dubbele wissel bij Heerenveen, dat nog een kwartiertje heeft om een betere uitgangspositie te krijgen voor de return in Alkmaar. Madsen en Musaba komen voor Haye en Woudenberg.
sc Heerenveen-AZ · donderdag 19 mei om 18:22
Sam Beukema is zichtbaar blij met zijn ploeggenoot Pavlidis, die AZ zojuist aan een voorsprong heeft geholpen.
sc Heerenveen-AZ · donderdag 19 mei om 18:09
65' GOAL AZ! 1-2

En zeven minuten na de tegengoal is daar zelfs de voorsprong voor AZ. Pavlidis, die nog totaal niet in de wedstrijd zat, reageert attent op het moment dat De Wit de bal voor het doel kopt. De Griek, in de Eredivisie dit seizoen goed voor zestien treffers, heeft nu ook zijn eerste goal in de play-offs te pakken.
sc Heerenveen-AZ · donderdag 19 mei om 18:04
59' GOAL AZ! 1-1

Wat een snel antwoord van AZ. Anderhalve minuut na de goal van Van Hooijdonk maakt Evjen er met een prachtige uithaal 1-1 van. Nadat er een uur lang nauwelijks iets gebeurde, komen we nu plotseling ogen tekort!
sc Heerenveen-AZ · donderdag 19 mei om 18:02
58' GOAL Heerenveen! 1-0

Na een klein uur spelen is het de thuisploeg die de score opent. Na een scherpe voorzet van Haye belandt de bal via de vingertoppen van AZ-keeper Vindahl voor de voeten van Sydney van Hooijdonk. De 22-jarige spits laat zich die kans niet afpakken en maakt er van dichtbij 1-0 van.
sc Heerenveen-AZ · donderdag 19 mei om 17:58
52' Wat een fout van Mulder! De keeper van Heerenveen schuift de bal zomaar in de voeten van Karlsson. Mulder heeft het geluk dat zijn ploeggenoot Van Beek goed ingrijpt, waardoor AZ niet kan profiteren.
sc Heerenveen-AZ · donderdag 19 mei om 17:57
50' Heerenveen voert het tempo op en daardoor schrikt het publiek in het Abe Lenstra Stadion wakker. Een voorzet van Kaib bereikt echter geen medespeler.
sc Heerenveen-AZ · donderdag 19 mei om 17:49
46' Aftap tweede helft! 

Het leek voor rust wel erg veel op een verplicht nummertje voor beide clubs. Hopelijk hebben ze het beste bewaard voor de tweede helft.
sc Heerenveen-AZ · donderdag 19 mei om 17:33
Rust! 0-0. Na een eerste helft met weinig kansen is 0-0 de logische ruststand. Namens Heerenveen kwam Haye met een schot uit de draai het dichtst bij een doelpunt. AZ was vlak voor rust dreigend met afstandsschoten van verdedigers Hatzidiakos en Beukema.
sc Heerenveen-AZ · donderdag 19 mei om 17:32
45' Vangelis Pavlidis, topscorer van AZ met zestien doelpunten, is voorlopig onzichtbaar.