Amnesty International roept de FIFA ertoe op minstens 440 miljoen dollar (zo'n 420 miljoen euro) uit te trekken voor de compensatie van honderdduizenden arbeidsmigranten die betrokken waren bij de bouw van de stadions voor het WK in Qatar.

In een donderdag verschenen rapport dringt Amnesty International er met andere mensenrechtenorganisaties, de vakbonden en groepen voetbalfans bij FIFA-voorzitter Gianni Infantino op aan om samen met Qatar "een alomvattend herstelprogramma" op te zetten.

"Naast dat ze alle misbruik die verband houdt met het toernooi in Qatar moeten compenseren, moeten ze ervoor zorgen dat het misbruik zich niet herhaalt, zowel in Qatar als in landen waar toekomstige toernooien zullen plaatsvinden", aldus Amnesty.

Het bedrag van 440 miljoen dollar is precies gelijk aan het prijzengeld dat de FIFA beschikbaar heeft gesteld voor de 32 landen die deelnemen aan het WK. Amnesty schat dat minstens dit bedrag nodig is om de arbeidsmigranten te compenseren en om initiatieven die de rechten van arbeiders in de toekomst beschermen te ondersteunen.

KNVB steunt oproep tot compensatie

De KNVB steunt de oproep van Amnesty. "Nederland maakt deel uit van de UEFA-werkgroep die zich richt op de rechten van de arbeidsmigranten in Qatar", zegt een woordvoerder van de bond.

"Het aangekondigde initiatief is met Amnesty besproken en de UEFA-werkgroep staat hier positief tegenover. FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft bovendien recent op het UEFA-congres aangegeven dat gekeken moet worden naar steun voor de slachtoffers, dus we wachten de lopende contacten tussen Amnesty en FIFA met veel interesse af."

Het WK in Qatar is sinds de toekenning in 2010 controversieel, omdat de mensenrechten op grote schaal worden geschonden in het emiraat. De Britse krant The Guardian becijferde dat in de afgelopen twaalf jaar zeker 6.500 arbeidsmigranten in het land om het leven zijn gekomen bij hun werk.

"De FIFA kende de risico's voor de arbeiders", aldus secretaris-generaal Agnès Callamard van Amnesty International. "Desondanks werd er in de evaluatie van het bod van de Qatari geen enkele melding gemaakt van arbeiders of mensenrechten en werden er geen voorwaarden gesteld aan de bescherming van de arbeiders."

Van Gaal: 'Belachelijk dat we een WK in Qatar gaan spelen'
42
Van Gaal: 'Belachelijk dat we een WK in Qatar gaan spelen'

'FIFA en Qatar moeten genoegdoening bieden'

Volgens de mensenrechtenorganisatie is er mogelijk een hoger bedrag dan 440 miljoen dollar nodig voor onder meer de compensatie voor gewond geraakte en gestorven arbeiders en het terugbetalen van achterstallig loon. Dit zal volgens Amnesty duidelijk worden na een nog af te ronden evaluatie.

"Hoewel het misschien te laat is om het lijden van eerder misbruik uit te wissen, kunnen en moeten de FIFA en Qatar genoegdoening bieden en verdere uitbuiting voorkomen", aldus secretaris-generaal Callamard.

Het WK in Qatar is het eerste mondiale eindtoernooi dat vanwege de warme omstandigheden niet in de zomer wordt gehouden. Het toernooi begint op 21 november en duurt tot en met 18 december.