De KNVB heeft Lennard van Ruiven dinsdag benoemd tot directeur voetbalontwikkeling. De 44-jarige bestuurder volgt Marcel Lucassen op, die vorige maand al na een jaar vertrok bij de voetbalbond.

Aloys Wijnker neemt ook een deel van de taken over van Lucassen, van wie bondscoach Louis van Gaal het jammer vond dat hij vertrok. Onder de afdeling voetbalontwikkeling vallen onder meer de voetbalopleidingen en nationale jeugdteams.

Van Ruiven was de afgelopen jaren manager voetbalontwikkeling bij de KNVB en werkte eerder als hoofd jeugdopleiding bij Sparta. "Voetbalontwikkeling is het bouwen aan de toekomst van het voetbal. Op elk onderdeel van de afdeling willen we graag de volgende stap zetten", zegt de Rotterdammer.

"Dat doen we door specialisten aan ons te binden en constructief samen met de clubs en belangenorganisaties op te trekken. Dit continu met de gedachte: hoe kunnen we het voor de voetballer nog beter doen? De trainer/coach is hierin cruciaal en daar ligt dus de nadruk op."

Wijnker (51) werkt sinds 2020 bij de KNVB als manager voetbalbeleid bij de jeugd. Hij neemt nu ook de technische coördinatie voor de jeugdteams Onder 15 tot en met Onder 18 (jongens) onder zijn hoede. Wijnker had eerder een vergelijkbare functie bij de Amerikaanse voetbalbond en was hoofd jeugdopleiding bij AZ en Vitesse.

KNVB spreekt van 'weloverwogen stap'

De KNVB-directie noemt de aanstelling van Van Ruiven en Wijnker "een weloverwogen stap". "Gelet op zijn brede deskundigheid en trackrecord zien we in Lennard de ideale kandidaat voor het realiseren van onze langetermijnambities. Aloys verstevigt de samenwerking tussen de betaaldvoetbalorganisaties en de KNVB, gericht op de huidige toptalenten."

De KNVB moet nog een directeur topvoetbal aanstellen als vervanger van Nico-Jan Hoogma, die binnenkort stopt. Met Ronald Koeman is al wel een opvolger aangesteld voor Van Gaal, die na het WK van eind dit jaar stopt als bondscoach.