Vier Russische clubs hebben vrijdag bij het internationaal sporttribunaal CAS beroep aangetekend tegen hun uitsluiting van Europees voetbal voor het seizoen 2022/2023. Het gaat om FC Zenit, Dinamo Moskou, FC Sotsji en CSKA Moskou, de huidige nummers één tot en met vier van de Russische competitie.

Begin deze maand bepaalde de UEFA dat Russische clubs ook komend seizoen niet mogen meedoen aan de Europese toernooien vanwege de Russische inval in Oekraïne. Om die reden werden Russische teams dit seizoen al uit de Europese competities gezet.

Zenit verzekerde zich onlangs van de landstitel en zou normaal gesproken rechtstreeks in de lucratieve Champions League terechtkomen. De club uit Sint-Petersburg hoopt dat via het CAS alsnog voor elkaar te krijgen.

Dinamo Moskou, FC Sotsji en CSKA Moskou, die ook afstevenen op de posities die recht zouden geven op Europees voetbal, tekenen eveneens beroep aan. Ze roepen het CAS op de zaak snel in behandeling te nemen.

De Russische voetbalbond stapte in maart al naar het CAS om de algehele schorsing door de UEFA en de mondiale bond FIFA aan te vechten, maar het sporttribunaal wees dat af. Daardoor mag Rusland komende zomer niet meedoen aan het EK voor vrouwen in Engeland.