Goedenavond en welkom in dit liveblog. Lees hier alle reacties na de 36e landstitel van Ajax, en bekijk hieronder alle uitslagen van de 33e speelronde. 

 • Eredivisie speelronde 33
 • Uitslagen:
 • Ajax-sc Heerenveen 5-0
 • FC Utrecht-AZ 2-2
 • FC Twente-FC Groningen 3-0
 • PSV-NEC 3-2
 • RKC-Heracles 2-0
 • Sparta-PEC Zwolle 2-0 
 • Fortuna Sittard-Vitesse 1-2
 • Go Ahead Eagles-Feyenoord 0-1
 • SC Cambuur-Willem II 1-1
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 20:52
Samuel Armenteros kent een grote teleurstelling in zijn derde periode bij Heracles. Hij heeft veel successen meegemaakt, maar degradatie komt hard aan bij de aanvaller. "Dit heb ik me niet voorgesteld. Dit is een heel zuur moment. Er gaan veel emoties door me heen. Dit is niet waar je op hoopt als je terugkomt", aldus de spits tegen ESPN.

"2,5 week geleden gingen de gesprekken nog over Europees voetbal. We zijn beland in een heel negatieve spiraal en daar zijn we niet uitgekomen. Dit is nu de vijfde nederlaag op rij. We hebben veel manieren geprobeerd om alles te geven. Van motivatievideo's tot kijken wat we eerder hebben bereikt. Als ik nu op de play-offs terugkijk, dan is het heel pijnlijk. 6-1 over twee wedstrijden spreekt voor zich. dat doet pijn. 

"Het begint met geloof, hoop en een vroege voorsprong. De eerste helft had ik kippenvel op de bank. We zijn toch niet in staat geweest om dit 90 minuten vol te houden. Op het eind krijgen we steun van de supporters. Het is hun club, het is mijn club. Dertien jaar na mijn debuut sta ik hier weer. Dat doet pijn."
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 20:46
Interim-trainer van Heracles René Kolmschot is logischerwijs bedroefd door de degradatie van zijn club. "Wat ik voel? Stilte en verdriet", begint hij tegen ESPN. "De eerste helft had ik wel het gevoel dat het erin zat, maar waarschuwde mijn ploeg nog om zichzelf niet voorbij te lopen. Tegen Excelsior blijft het levensgevaarlijk. Na de 1-1 heeft het er niet meer ingezeten. Dan weet je dat het doek valt. We zijn ook niet samengebleven daarna. Je probeert wel wat langs de lijn, maar goed..."

"Als je naar het hele seizoen kijkt, hebben we te maken met een aantal tegenslagen. Het rommelt. We hebben pech gehad. Alles bij elkaar krijg je zo'n seizoen. Onrust is nooit goed. We hebben jaren rust gehad, maar nu niet. En we hebben te maken met vervelende blessures, die nekken ons."
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 20:20
Scorende Dallinga: 'Goed opgepakt'
Aanvaller Thijs Dallinga kan zich wel vinden in het verhaal van zijn aanvoerder El Yaakoubi. De Rotterdammers begonnen niet goed. "Misschien was het gemakzucht, maar we hebben op tijd de spirit gevonden. We wisten dat ze anders zouden beginnen. We wilden de eerste twintig minuten doorkomen en dat lukte aardig. Alhoewel, we kregen geen doelpunt tegen. Na rust hebben we het goed opgepakt en scoor ik. Je merkt dat het publiek dan stil wordt." Dallinga viel uit met een blessure, maar heeft goed nieuws voor de fans. "Ik kreeg een tik op mijn hak, maar dinsdag wordt geen probleem."
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 20:09
El Yaakoubi: 'Beste counterploeg van KKD'
Excelsior-aanvoerder Redouan El Yaakoubi is blij met de gewonnen play-off tegen Heracles. Na afloop van de 1-3-overwinning staat hij voor de camera van ESPN. "We hebben het gefixt. Gelukkig maken we een snelle goal in de tweede helft. Dan is het klaar en zie je de koppies gaan hangen, wat logisch is." De ploeg begon niet goed en de verdediger heeft daar wel een verklaring voor. "Misschien is het de entourage, de sfeer. Niemand wil een fout maken en dan ga je ze juist maken. We vergeten te voetballen."

Maar in de tweede helft draaien de Rotterdammers alles om. "Dan laten we zien dat we de beste counterploeg zijn van de Keuken Kampioen Divisie. Je weet dat het bij hen klaar is en we hadden het vandaag goed voor mekaar achterin. Hoe ik naar hun teleurstelling kijk? Ik leef met ze mee. Zo'n club met zo'n stadion hoort niet in de 'KKD'."
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 19:55
Afgelopen! Heracles degradeert na zeventien jaar uit de Eredivisie!


In de eerste helft lijkt Heracles er nog een echte strijd van te willen maken, maar in de tweede helft dompelen de Rotterdammers de ploeg uit Almelo in rouw. Ze scoren drie keer en de teleurstelling is dan ook groot bij Heracles.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 19:54
90' De klok is teruggezet en het spel is hervat. Bijna scoort Heracles nog, maar het stadion druipt al leeg. Wat een deceptie.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 19:53
Zo-even geleden. Het vuurwerk is inmiddels opgeruimd en Van de Graaf lijkt verder te willen gaan.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 19:52
Er wordt nog altijd niet gevoetbald, maar er is nog altijd niet afgefloten. Het verdriet in Almelo overheerst.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 19:50
De blessuretijd is inmiddels ingegaan. Scheidsrechter Van de Graaf kan het zich makkelijk maken en affluiten. Het lijkt erop alsof hij nog even door wil laten spelen als het vuurwerk is opgeruimd.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 19:48
89' En op het einde gaat het - helaas - dan toch mis. Supporters gooien vuurwerk op het veld. Het spel moet daardoor worden stilgelegd.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 19:41
83' GOAL Excelsior! 1-3

Dit begint wel pijnlijk te worden. Over twee duels staat het nu 6-1. Agrafiotis scoort nog maar eens voor de ploeg uit Kralingen.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 19:38
Volgend jaar geen thuiswedstrijden tegen Ajax, Feyenoord en PSV, maar tegen Roda JC, FC Eindhoven en NAC. Het zal even wennen zijn voor de Heracles-supporters.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 19:32
74' Excelsior laat Heracles wel komen, maar ook in de wetenschap dat de verdediging altijd wel kan ingrijpen. Marinus Dijkhuizen heeft het achterin prima dichtgetimmerd.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 19:30
72' Kopbal van Bakis gaat ver naast. Het zit er niet in voor de thuisploeg.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 19:27
Hoogma, Quagliata en eigenlijk heel het stadion lijken het al te beseffen. Na zestien jaar Eredivisie gaat Heracles degraderen naar de eerste divisie.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 19:24
67' De kansen zijn absoluut voor de Rotterdammers. In de eerste helft eigenlijk ook al. Het ligt simpelweg helemaal open achterin bij de Almeloërs.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 19:20
63' GOAL Excelsior! 1-2

Wieffers scoort uit een vrije trap! Op het moment dat Heracles aanvallend wisselt, gaat het verdedigend helemaal mis. Wieffer zet zijn hoofd tegen de bal, die tergend langzaam het doel in rolt. Excelsior gaat de finale halen, dat kan niet anders. Het is over en uit voor Heracles.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 19:20
62' Scheperman en Armenteros komen binnen de lijnen. Heracles moet en gaat vol op de aanval.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 19:19
61' Dat doet pijn bij Dallinga. Fadiga staat op de voet/scheen bij de spits van Excelsior, die daar erg veel last heeft.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 19:16
Kappen, schieten, scoren. Thijs Dallinga scoort ook in de return tegen Heracles. Excelsior is hard op weg naar de finale.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 19:09
52' De VAR laat het erbij zitten en Heracles mag een vrije trap nemen.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 19:08
50' Geen penalty, zegt Van de Graaf. Nou, de VAR kan zomaar gaan ingrijpen straks, nadat Dallinga wordt neergehaald in de zestien. Het ligt wel erg vaak open achterin bij Heracles.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 19:05
49' GOAL Excelsior! 1-1

Thijs Dallinga is heel snel in de tweede helft trefzeker. Een heel belangrijk doelpunt voor de Rotterdammers, die het allemaal weer erg rooskleurig inzien op dit moment.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 19:03
Aftrap tweede helft! Het uur, nee de laatste 45 minuten van de waarheid. Degradeert Heracles of zit er nog een stunt in voor de thuisploeg?
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 18:48
Rust! Heracles leek na het eerste duel dood en begraven, maar door een doelpunt van Bakis is er toch geloof in een goede afloop. De thuisploeg leidt met 1-0, maar moet nog wel twee keer scoren na rust. Lukt het de ploeg uit Almelo om er minimaal een verlenging uit te slepen?
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 18:46
45+1' Fadiga schiet op Van Gassel. Excelsior houdt stand, maar snakt tegelijkertijd naar rust om de koppen weer bij elkaar te steken.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 18:43
43' Geel voor Horemans, als hij wordt omspeelt door Quagliata. Wat kan Heracles doen vanuit een nieuwe vrije trap?
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 18:41
41' Niemeijer schiet naast. Het is de tweede grote waarschuwing voor de thuisploeg. Ook de ploeg van Marinus Dijkhuizen lijkt nu wakker, want het doet nu veel meer mee in het spel.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 18:40
Hoogma tast mis, Bakis kopt wel raak! Nog twee te gaan voor de thuisploeg, al moet het oppassen dat ze achterin niet te veel weggeven.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 18:38
38' Goudmijn op de paal! Oei, dat zou een fikse tegenvaller zijn geweest, maar Heracles heeft het geluk aan zijn zijde. Natuurlijk neemt de thuisploeg veel risico, maar daardoor ligt het achterin wel open. Excelsior komt bijna langszij.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 18:30
29' De goal staat! Het geeft Heracles weer wat lucht, maar de ploeg moet nog altijd twee doelpunten maken. Het publiek gelooft er in ieder geval in!
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 18:27
28' GOAL Heracles! 1-0

Bakis krijgt de voorkeur boven Armenteros en laat nu zien waarom! Wat een knappe kopbal uit een vrije trap. De spits kopt raak in de lange hoek. Het is nog de vraag of zijn doelpunt blijft staan, er wordt gekeken naar buitenspel.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 18:25
25' Heracles lijkt het momentum te hebben gevonden. De La Torre heeft een leidende rol op het middenveld. Een goal blijft vooralsnog uit.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 18:23
23' De thuisploeg komt er steeds vaker uit. De Rotterdammers capituleren nog niet, maar de eerste scheurtjes in de defensie zijn zichtbaar.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 18:20
58' Lat! Bijna vanaf de middenlijn... Daar komt Endler heel goed weg en heeft Guijarro pech. Dit had een beter lot verdiend.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 18:18
18' Bijna een goal! Een uitstekende actie van De La Torre, die wil terugleggen. Er zit een Excelsiorvoet tussen en de bal rolt voor de goal langs. Die zou er maar in gaan...
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 18:17
16' Heracles wil wel, maar heeft nog bar weinig laten zien na een kwartier. Excelsior heeft de zaken verdedigend goed op orde.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 18:11
11' De eerste tien minuten zijn voorbij gevlogen. Nog geen kansen, maar Heracles toont wel initiatief. Excelsior kan lekker achteruit leunen, zoals coach Marinus Dijkhuizen ook doet langs het veld.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 18:04
4' Al begint Heracles nog zo fel, het heeft moeite om de vrije man voorin te vinden. Nog geen gevaar dus van de thuisploeg. Het doel blijft hetzelfde: drie keer scoren.
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 18:00
Aftrap! Excelsior mag aftrappen en het zal je niet verbazen, maar Heracles klapt er direct vol op!
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 17:59
Wat een spanning op de tribune. Heracles moet minstens drie doelpunten maken om er minimaal een verlenging uit te slepen. Valt het doek voor de Almeloërs, of zit er een enorme stunt in vanavond?
Heracles Almelo-Excelsior · zaterdag om 17:58
Opstellingen! De grootste zorg van Excelsior was het uitvallen van Azarkan en de aanvaller is niet fit genoeg gebleken voor de return tegen Heracles. Julian Baas vervangt hem. Bij Heracles zien we ook een wijziging, Bakis krijgt de voorkeur boven Armenteros. 

Heracles: Bucker; Bakboord, Fadiga, Hoogma, Quagliata; Ouahim, Schoofs, De La Torre; Laursen, Bakis, Basacikoglu

Excelsior: Van Gassel; Horemans, Nieuwpoort, El Yaakoubi, Tjoe a On; Chacon, Wieffer, Baas, Goudmijn; Niemijer, Dallinga
FC Eindhoven-ADO Den Haag · zaterdag om 16:28
Afgelopen! ADO wint met 1-2 en houdt zicht op promotie naar de Eredivisie. Het was zeker geen goede wedstrijd, maar ADO slaat twee keer toe in de eerste helft. Het heeft er geen moment ingezeten voor FC Eindhoven, dat in de slotfase nog wel wist te scoren via Amefor.