Virgil van Dijk stapte na de met 4-2 gewonnen oefeninterland tegen Denemarken met een tevreden gevoel van het veld in de Johan Cruijff ArenA. Toch heeft het nieuwe systeem waarin Oranje speelt niet de voorkeur van de aanvoerder.

"Ik blijf voorstander van het 4-3-3-systeem", reageerde Van Dijk bij de NOS. "Maar de bondscoach niet en die heeft daar een heel sterke mening over. En vanavond zie je dat dat niet geheel onterecht is."

Louis van Gaal liet Nederland tegen Denemarken aantreden in een nieuw 3-4-1-2-systeem. Het leverde een vermakelijk duel op, waarin Steven Bergwijn (twee keer), Nathan Aké en Memphis Depay (penalty) de doelpunten voor Nederland maakten.

"Er waren veel goede momenten, maar ook momenten die voor verbetering vatbaar waren", bleef Van Dijk kritisch. "Het heeft wat tijd nodig, maar ik denk dat we over grote delen van de wedstrijd tevreden mogen zijn."

'Het voelt als werk in uitvoering'

Sinds Oranje begin deze week samenkwam in Zeist, staat alles in het teken van het nieuwe spelsysteem. "We hebben hard getraind en veel meetings gehad over tactiek", beaamde van Dijk. "Het voelt nog als werk in uitvoering. Maar we winnen hier en dat is het belangrijkste."

Volgens Van Dijk is er ook nog een verschil tussen de trainingen van Oranje en de wedstrijd. "Een tegenstander past zich aan. Dat zag je de Denen ook doen in de tweede helft, met Christian Eriksen die in het veld komt en wat meer uitzakt."

Het duel met Denemarken was de eerste wedstrijd van Oranje in 2022. Dinsdag wordt de interlandperiode afgesloten tegen Duitsland en ook die wedstrijd wordt in Amsterdam afgewerkt.

Christian Eriksen na afloop met Matthijs de Ligt.

Christian Eriksen na afloop met Matthijs de Ligt.
Christian Eriksen na afloop met Matthijs de Ligt.
Foto: Getty Images