De FIFA gaat maandag met Amnesty International in gesprek over de situatie van arbeidsmigranten in Qatar. Het gesprek vindt plaats op het hoofdkantoor van de wereldvoetbalbond in Zürich.

"We zijn zeer verheugd over de voortdurende betrokkenheid van Amnesty International en staan ​​altijd open voor het transparant en constructief bespreken en aanpakken van eventuele zorgen van belanghebbenden", aldus Joyce Cook, bij de FIFA verantwoordelijk voor maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Bij de bouw van WK-stadions zijn naar verluidt al veel doden gevallen. The Guardian had het vorig jaar over maar liefst 6.500 doden in de periode tussen 2010 en 2020.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft dat altijd weersproken en zei begin dit jaar dat het om drie sterfgevallen ging. Qatar kreeg na de berichten over de doden veel kritiek en vanuit meerdere kanten werd gepleit voor een boycot.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty pleit al jaren voor betere omstandigheden voor gastarbeiders in Qatar. Volgens onder meer de KNVB is er de afgelopen periode al vooruitgang geboekt. Zo is er een minimumloon ingevoerd en mag er op de heetste uren van de dag niet in de zon gewerkt worden.

Amnesty gaat petitie overhandigen

Tijdens de samenkomst overhandigt Amnesty een petitie waarin de FIFA nogmaals wordt opgeroepen de kwestie aan te pakken. De FIFA wil met de organisatie kijken naar de vooruitgang die is geboekt en onder meer discussiëren over de situatie van werknemers in de dienstensector.

Cook: "We blijven ons volledig inzetten voor de bescherming van werknemers die betrokken zijn bij de organisatie van het WK en we zijn ervan overtuigd dat het toernooi ook zal dienen als een katalysator voor bredere positieve en blijvende verandering in het hele gastland."

Het WK in Qatar begint op 21 november. De finale is op 18 december.