De Gouden Bal voor de beste voetballer ter wereld wordt voortaan uitgereikt op basis van de prestaties in een seizoen in plaats van in een kalenderjaar. France Football, het Franse weekblad dat de verkiezing al sinds 1956 organiseert, heeft na alle commotie over de laatste editie de nodige aanpassingen aangebracht in de opzet van de verkiezing.

De Gouden Bal ging vorig jaar voor de zevende keer naar Lionel Messi, wat France Football op veel kritiek kwam te staan. Volgens veel voetbalvolgers had eigenlijk Robert Lewandowski de prijs moeten krijgen.

De verkiezing vindt voortaan plaats na het seizoen, dat loopt van augustus tot en met juli. De jury die de nominaties verzorgt, bestaat niet meer uit alleen journalisten van France Football, maar krijgt er ook enkele andere experts bij, onder wie voormalig topspits Didier Drogba.

Voorheen mochten journalisten uit 170 landen stemmen, maar dat aantal wordt ingekrompen. Alleen landen uit de top honderd van de wereldranglijst bij de mannen en de top vijftig bij de vrouwen mogen een vertegenwoordigende journalist laten stemmen.

Individuele prestaties tellen zwaarder dan prijzen

In de criteria komt ook te staan dat individuele prestaties van een voetballer of voetbalster zwaarder wegen dan collectieve prestaties, zoals de gewonnen prijzen met een club of land. France Football wil ook dat de stemgerechtigde journalisten puur kijken naar iemands prestaties in één seizoen in plaats van naar de prestaties gedurende zijn of haar hele carrière.

"De Ballon d'Or is geen stilleven, maar juist iets wat heel erg leeft. Een prijs die zich bevindt in de grote kloof tussen traditie en moderniteit", aldus hoofdredacteur Pascal Ferré. "We vinden dat we de Ballon d'Or dit jaar moeten evolueren, om er na 65 edities voor te zorgen dat deze trofee haar status behoudt."

Messi is met zeven uitverkiezingen recordhouder. Cristiano Ronaldo werd vijf keer uitgeroepen tot beste speler van de wereld. Johan Cruijff en Marco van Basten kregen de Gouden Bal beiden drie keer, Ruud Gullit won de prijs één keer. Virgil van Dijk eindigde in de verkiezing van 2019 als tweede achter Messi.