De Britse telecomoperator Three heeft de sponsoring van Chelsea donderdag per direct opgeschort. Het logo van het bedrijf zal voorlopig niet op de shirts van de Premier League-club te zien zijn. Kort voor het besluit kondigde de Britse overheid nieuwe sancties tegen eigenaar Roman Abramovich aan.

De Britse overheid maakte eerder op donderdag bekend welke Russische oligarchen sancties opgelegd krijgen vanwege de Russische inval in Oekraïne. Ook de naam van Chelsea-eigenaar Abramovich staat op de gepubliceerde lijst.

De tegoeden van Abramovich zijn bevroren. Hij mag geen zaken in het land doen, waardoor de verkoop van Chelsea voorlopig niet doorgaat. Abramovich had eerder gezegd de Londense club snel te willen verkopen.

Nu is Chelsea dus ook hoofdsponsor Three voorlopig kwijt. Het telecombedrijf wil het eigen logo per direct van het shirt van de club laten halen. Dat zal ook niet meer te zien zijn op Stamford Bridge, het stadion van de Londenaren.

"We beseffen dat deze beslissing impact zal hebben op de vele, gepassioneerde Chelsea-fans, maar gezien de omstandigheden lijkt dit ons de beste keuze", luidt de verklaring van de Britse telecomoperator.

Roman Abramovich naast trainer Thomas Tuchel.

Roman Abramovich naast trainer Thomas Tuchel.
Roman Abramovich naast trainer Thomas Tuchel.
Foto: Getty Images

Chelsea wil gesprek met Britse regering

De Premier League-club krijgt stevige beperkingen opgelegd. Zo mogen er geen transfers worden afgerond en mag niet over contracten onderhandeld worden. Ook moet de fanshop gesloten blijven en mogen er geen losse wedstrijdtickets meer worden verkocht.

"De Britse regering heeft een algemene licentie verleend waarmee Chelsea bepaalde activiteiten kan voortzetten. We gaan met de regering in overleg over de reikwijdte van deze licentie", liet Chelsea in een verklaring weten. "We vragen om een aanpassing hiervan, zodat de club zo normaal mogelijk kan draaien."

Abramovich kocht de Londense club in 2003 voor zo'n 60 miljoen pond (71,6 miljoen euro volgens de huidige wisselkoers). Dankzij zijn investeringen is Chelsea uitgegroeid tot een van de grootste clubs ter wereld. Afgelopen seizoen won de club de Champions League.