Goedenavond en welkom in dit liveblog. We houden je op deze bomvolle zaterdag op de hoogte van alle ontwikkelingen van de vijf Eredivisie-wedstrijden.

  • Eredivisie
  • Uitslagen:
  • Twente-Vitesse 3-0
  • PSV-AZ 1-2
  • Utrecht-Cambuur 3-2
  • Fortuna-Heerenveen 2-0
  • PEC-NEC 1-1
Twente-Vitesse · zaterdag 5 februari om 21:52
Afgelopen! Vitesse lijdt een pijnlijke nederlaag en Twente slaat een gaatje van vijf punten. De thuisploeg wint het onderlinge duel met 3-0. Hoewel Vitesse het grootste gevaar sticht in de eerste helft, is het Twente dat de score opent via Bosch. Vlak voor rust verdubbelt Van Wolfswinkel de voorsprong via de stip en wordt Rasmussen met rood naar de kleedkamer gestuurd. In de tweede helft kan Vitesse de rug niet rechten en ziet het lijdzaam toe hoe Twente met 3-0 de overwinning pakt. De ploeg uit Enschede draait een fantastisch Eredivisie en staat stevig in de top vijf.
Twente-Vitesse · zaterdag 5 februari om 21:49
90' Gijs Smal wil nog een doelpuntje meepikken. Dit is zijn tweede kans in het laatste kwartier, maar weer geeft Houwen niet toe.
Twente-Vitesse · zaterdag 5 februari om 21:46
Elf doelpunten, waarvan vijf uit strafschoppen. Ricky van Wolfswinkel is de naam. De goaltjesdief is tot een doelpunt van Haller genaderd. De Franse spits is de huidig topscorer van de Eredivisie met twaalf goals.
Twente-Vitesse · zaterdag 5 februari om 21:41
81' Smal stelt Houwen nog maar eens op de proef, maar de keeper van Vitesse wil niet voor een vierde keer vissen, zoals dat wel gebeurde in de eerdere ontmoeting tussen deze ploegen.
Twente-Vitesse · zaterdag 5 februari om 21:35
76' Cerny wil nog een duit in het zakje doen, maar hij schiet voorlangs. Krijgen we nog een doelpunt te zien, of gaat de wedstrijd als een nachtkaars uit?
Twente-Vitesse · zaterdag 5 februari om 21:32
73' Ja, Van Wolfswinkel heeft er nog wel zin in. Hij komt bijna oog in oog met Houwen, maar de Vitesse-keeper is sneller bij de bal.
Twente-Vitesse · zaterdag 5 februari om 21:26
67' Vitesse kan gevaarlijk worden via een vrije trap en er zijn veel mensen mee, maar als Baden Frederiksen de bal in de tweemans muur schiet, slaat de wanhoop bij de uitploeg toe. Twente laat de teugels vieren en weet dat het de wedstrijd gaat winnen.
PSV-AZ · zaterdag 5 februari om 21:22
Ook deze heb je nog van ons tegoed, de reactie van PSV-aanvoerder Cody Gakpo na de verloren wedstrijd tegen AZ.

Gakpo: 'We weten waarvoor we spelen'
"Ja, dit is zuur", steekt de aanvaller van wal. "We willen ons herpakken na het verlies tegen Ajax, maar dit begint wel een dingetje te worden. Dit zijn de wedstrijden waarvoor je het doet. Ik denk dat we goed beginnen en we hebben een beetje pech. We hebben veel mogelijkheden gecreëerd en weinig weggegeven." Keeper Mvogo eist echter de hoofdrol op in negatieve zin en daar baalt Gakpo van. "Het hoort helaas bij het voetbal. Voor de rest heeft hij het goed gedaan. Of we door alle perikelen (de keeperswissel en een vertrekkende coach, red.) een slecht gevoel hebben? Dat denk ik niet, want we weten als team waarvoor we spelen."
Twente-Vitesse · zaterdag 5 februari om 21:12
54' GOAL Twente! 3-0

Het gaat helemaal mis bij Vitesse! Tussen twee man kan Ricky van Wolfswinkel een lange bal opvangen. Met een klein tikje is ook keeper Houwen verrast en klimt Van Wolfswinkel naar de tweede plaats op de topscorerslijst. Zit er een hattrick voor de spits in het vat?
PSV-AZ · zaterdag 5 februari om 21:10
Wijndal: 'Maakten het onszelf moeilijk'
AZ-aanvoerder Owen Wijndal staat na de overwinning op PSV ESPN met een goed gevoel te woord. "Het was oké", is de eerste reactie van de verdediger. "PSV drukte ons op het einde wel naar achter. Ze waren iets dominanter, maar creëerden geen grote kansen. Het was heel rommelig en maakten het onszelf daarom erg moeilijk. De wedstrijd ging op en neer, het werd zwaar."

Ook gaat Wijndal in op het doelpunt die hij voorbereidde voor Bruno Martins Indi. "We trainen veel op goals als deze. Het is lekker dat Bruno hem fantastisch binnenschiet. In de grote wedstrijden gaat het lekker. Nu hebben we Feyenoord en Twente in het vizier."
Twente-Vitesse · zaterdag 5 februari om 21:05
Aftrap tweede helft! Voor Twente is er geen vuiltje aan de lucht. Kan de ploeg uit Arnhem met tien man nog potten breken, of consolideert Twente de voorsprong?
PEC-NEC · zaterdag 5 februari om 20:55
Afgelopen! In de tweede helft wordt niet meer gescoord, maar krijgt PEC-speler Voet wel rood. De thuisploeg houdt stand en pakt een belangrijk punt: 1-1.
PSV-AZ · zaterdag 5 februari om 20:54
Afgelopen! Jesper Karlsson is matchwinner en AZ wint met 1-2 in Eindhoven. Geen van beide ploegen komt echt los in deze wedstrijd. Door verdedigers Obispo en Martins Indi wordt er in de eerste helft wel gescoord via corners. De tweede helft was één gevaarlijke situatie genoeg voor AZ om de overwinning veilig te stellen. PSV-doelman Mvongo blundert en Karlsson profiteert.
PSV-AZ · zaterdag 5 februari om 20:51
90+2' Götze krijgt een gele kaart. Hij uit zijn frustratie, want dit gaat PSV niet meer redden, of er moet een klein wonder gebeuren.
Twente-Vitesse · zaterdag 5 februari om 20:50
Rust! Met de 2-0 van Van Wolfswinkel is het ook direct rust in Enschede. Letsch krijgt een kwartier de tijd om de poppetjes weer op de juiste plaats te krijgen, al moet zijn ploeg verder met tien man.
Twente-Vitesse · zaterdag 5 februari om 20:46
45+1' GOAL Twente! 2-0

Ricky van Wolfswinkel is een zekerheidje vanaf 11 meter en laat dat ook vandaag weer zien. Houwen zit wel in de goede hoek, maar de spits van Twente mag zijn vijfde doelpunt uit een penalty bijschrijven.
Twente-Vitesse · zaterdag 5 februari om 20:46
45' Rood Vitesse en penalty Twente! 1-0

Houwen gaat vreselijk de fout in en die moet Rasmussen herstellen. Dat doet hij met de hand en daarmee ontneemt de verdediger een zeker doelpunt van Twente. De Deen wordt terecht van het veld gestuurd.
PSV-AZ · zaterdag 5 februari om 20:45
87' Zahavi en Vertessen brengen PSV wel de nodige energie, maar er moet gescoord worden om er in ieder geval een gelijkspel uit te slepen.
Twente-Vitesse · zaterdag 5 februari om 20:43
41' Wat een sliding van Tronstad! Van Wolfswinkel lijkt de 2-0 te maken, maar op het laatste moment kan de middenvelder van Vitesse een doelpunt voorkomen.
Twente-Vitesse · zaterdag 5 februari om 20:42
40' Grbic claimt een strafschop, maar gaat te gewillig naar het gras. Pröpper legt een arm op de schouder van de Vitesse-spits, maar er is te weinig aan de hand voor een penalty.
PSV-AZ · zaterdag 5 februari om 20:34
76' GOAL AZ! 1-2

De keepersdiscussie is nog lang niet beslecht in Eindhoven, want Mvogo ziet er niet goed uit bij dit doelpunt. Aboukhlal krijgt de lange bal niet onder controle, maar tikt de bal wel zodanig aan dat de PSV-doelman de situatie totaal verkeerd inschat. Jesper Karlsson staat keurig in positie om de bal in het lege doel te schieten. Gaat AZ er met de overwinning vandoor?
PSV-AZ · zaterdag 5 februari om 20:33
74' Na een harde overtreding van Wijndal wordt het onvriendelijk tussen de twee ploegen. Scheidsrechter Allard Lindhout wacht tot iedereen tot bedaren is gekomen om vervolgens Wijndal, Sangaré en Hatzidiakos de gele kaart te tonen. Laten we weer verder voetballen!
PSV-AZ · zaterdag 5 februari om 20:30
Hoe hij 'm heeft, maakt niet uit. Vindahl Jensen blinkt in korte tijd twee keer uit en houdt AZ in de race.
PSV-AZ · zaterdag 5 februari om 20:28
68' Bij corners blijft het opletten. De net ingevallen Aboukhlal staat op de juiste plaats, zo ook Mvogo. Het blijft gelijk, maar beide ploegen kunnen niet leven met een gelijkspel.
PEC-NEC · zaterdag 5 februari om 20:27
69' Rood PEC! 1-1

Siemen Voet begaat een te harde overtreding en moet er met rood vanaf.
PSV-AZ · zaterdag 5 februari om 20:25
65' Wat een gevaar voor het doel van Vindahl Jensen! De bal blijft weer eens hangen na een corner, waarna Mauro Junior afdrukt. De goalie van AZ kan de poging nog maar net keren, ook als Vertessen het probeert via de rebound. De keeper is goud waard voor AZ.
Twente-Vitesse · zaterdag 5 februari om 20:19
18' GOAL Twente! 1-0

De grootste kansen zijn voor Vitesse, maar het eerste doelpunt is voor Twente! Vlap wordt weggestuurd, behoudt het overzicht en legt de bal voor. Via twee spelers van Vitesse lijkt Bosch nog net een tikje tegen de bal te kunnen geven. Komt het doelpunt ook op zijn naam? Hier zal nog even naar gekeken worden voor de statistieken, maar het doelpunt staat.
PSV-AZ · zaterdag 5 februari om 20:19
59' Van de flanken komt het voorlopig nog niet. De buitenspelers van PSV en AZ krijgen geen ruimte voor hun acties. Bij PSV staan Vertessen en Zahavi klaar om voor extra stootkracht te zorgen.
Twente-Vitesse · zaterdag 5 februari om 20:16
14' De kansen beginnen zich op te stapelen bij Vitesse. Bero moet meer met zijn mogelijkheid doen, maar in de drukte ziet hij zijn schot naast belanden.
Twente-Vitesse · zaterdag 5 februari om 20:13
11' GOAL Vitesse afgekeurd

Gboho steekt Grbic weg, maar de spits staat op dat moment buitenspel. Het ligt even open bij Twente en Vitesse is dan snel weg. Een flinke waarschuwing voor de thuisploeg.
PEC-NEC · zaterdag 5 februari om 20:12
52' Tavsan mag de hele helft van PEC belopen, maar stuit in het strafschopgebied op twee verdedigers van PEC. Het eerste gevaar van de tweede helft is een feit.
PSV-AZ · zaterdag 5 februari om 20:10
51' Het gaat hard tegen hard. Pavlidis ligt even op de grond nadat hij een hand van Teze in zijn gezicht krijgt.
PEC-NEC · zaterdag 5 februari om 20:06
Aftrap tweede helft! De bal rolt weer in Zwolle. Welke ploeg durft het verschil te maken?
PSV-AZ · zaterdag 5 februari om 20:04
Nog 45 minuten! Hoe eindigt deze wedstrijd?
Vitesse-Twente · zaterdag 5 februari om 20:01
Aftrap! Vitesse zint op revanche na de eerdere 4-1-nederlaag dit seizoen. Kan Twente nog een keer stunten tegen de ploeg uit Arnhem?
Twente-Vitesse · zaterdag 5 februari om 19:58
Opstellingen! Over vijf minuten begint alweer de laatste wedstrijd van de avond. Ugalde ontbreekt bij Twente, Vitesse-trainer Thomas Letsch kan ondanks de winterse belangstelling gewoon beschikken over Bazoer en Doekhi.

FC Twente: Unnerstall; Troupee, Hilgers, Pröpper, Smal; Zerrouki, Vlap, Bosch; Limnios, Van Wolfswinkel, Rots.
Vitesse: Houwen; Dasa, Doekhi, Bazoer, Rasmussen, Wittek; Trondstad, Gboho, Huisman, Bero; Grbic.
PEC-NEC · zaterdag 5 februari om 19:50
Rust! PEC en NEC houden elkaar in evenwicht: 1-1.
PSV-AZ · zaterdag 5 februari om 19:48
Rust! De topper begint op hoog tempo, maar na het doelpunt van Obispo laat PSV het helemaal lopen. AZ komt meer in de wedstrijd en via Martins Indi staat het weer gelijk in Eindhoven. De twee doelpunten komen voort uit een corner, zien we na rust meer uitgespeelde aanvallen?
PSV-AZ · zaterdag 5 februari om 19:47
43' PSV geeft de voorsprong zelf helemaal weg door niks meer te doen. De 1-1 schudt de ploeg wel wakker, want Sangaré moet de 2-1 moeten maken. Hij krijgt de bal ongelukkig op zijn heupen en mist dus de controle om zijn kans te benutten.
PSV-AZ · zaterdag 5 februari om 19:41
41' GOAL AZ! 1-1

Nou, daar is de ruimte dan! De korte corner lijkt eerst hopeloos te mislukken, maar Wijndal duikt het gaatje in en geeft vervolgens perfect voor op Martins Indi, die de bal lekker op zijn favoriete linker krijgt. Mvogo is kansloos.
PSV-AZ · zaterdag 5 februari om 19:40
38' De wedstrijd kakt een beetje in. PSV geeft AZ de ruimte om meer te voetballen, maar de gasten vinden de ruimte niet om gevaar te kweken.
Fortuna-Heerenveen · zaterdag 5 februari om 19:39
Afgelopen! Fortuna boekt in strijd tegen degradatie een zeer belangrijke 2-0-overwinning op het sukkelende Heerenveen. Flemming blijft Fortuna dit seizoen trouw en hij laat vanavond zijn waarde zien. Met een doelpunt in de eerste en de tweede helft is hij de man van de wedstrijd. De problemen bij de ploeg van interim-coach Ole Tobiasen worden alsmaar groter met dit vierde verlies op rij zonder doelpunt.
PEC-NEC · zaterdag 5 februari om 19:29
28' GOAL PEC! 1-1

Oh oh oh, wat een geklungel achterin bij NEC! De Nijmeegse ploeg kan nog geen minuut genieten van de voorsprong. De verdediging krijgt de bal niet weg en uiteindelijk is Calvin Verdonk de schlemiel. Hij levert zomaar in bij Saymak, die Redan vrij ziet staan. De spits van PEC heeft de hoeken voor het uitkiezen en schiet de bal makkelijk binnen.
PEC-NEC · zaterdag 5 februari om 19:28
26' GOAL NEC! 0-1

Jordy Bruijn zet de ploeg uit Nijmegen op voorsprong! Maar daar gaat een fantastische actie van Tavsan aan vooraf. Hij speelt zijn tegenstander uit, geeft voor en daar staat Bruijn klaar om in te schieten.