Ibrahim Sangaré en Sébastien Haller zijn woensdag met Ivoorkust in de achtste finales van de Afrika Cup uitgeschakeld. De tweevoudig winnaar van het toernooi verloor via een penaltyserie met 5-4 van Egypte. Na 120 minuten was er niet gescoord (0-0). Equatoriaal-Guinea won, eveneens na penalty's, van Mali.

Eric Bailly miste na een bijzonder kort aanloopje de enige strafschop namens Ivoorkust, waar Haller in de verlenging al gewisseld was. Egypte faalde niet één keer vanaf 11 meter. Sterspeler Mohamed Salah verzilverde de laatste penalty, waardoor Egypte het in de kwartfinales opneemt tegen Marokko.

In de reguliere speeltijd was het Ivoorkust dat met basisspelers Sangaré en Haller voor meer dreiging zorgde. Sangaré probeerde het zonder succes met een omhaal en een afstandsschot. Haller stuitte met een kopbal op de Egyptische doelman Mohamed El Shenawy, die de wedstrijd door een blessure niet uitspeelde.

Egypte kon er met Liverpool-aanvaller Salah niet veel tegenover stellen. Een van de spaarzame hoogtepunten van Egyptische zijde kwam van VfB Stuttgart-aanvaller Omar Marmoush, die in de zeventiende minuut met een poging van afstand de lat raakte.

Sangaré en Haller keren door de uitschakeling weer terug bij respectievelijk PSV en Ajax. Vooral de Amsterdammers waren door de blessure van Brian Brobbey gebaat bij een terugkeer van de spits. Ajax hervat de Eredivisie 6 februari met een thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo en PSV ontvangt een dag eerder AZ.

Mali na penalty's ongeslagen uit het toernooi

Ook het laatste duel in de achtste finales leverde weinig spektakel op. Mali en Equatoriaal-Guinea kwamen eveneens 120 minuten lang niet tot scoren, waarna Equatoriaal-Guinea de penalty's beter nam.

Mali verlaat zo het toernooi zonder een wedstrijd verloren te hebben. Het land pakte in de groepsfase zeven punten uit drie duels, waar Equatoriaal-Guinea in de poulefase tweede werd achter Ivoorkust. Verlies na penalty's geldt officieel niet als nederlaag.

In de kwartfinales neemt Equatoriaal-Guinea het zondag op tegen Senegal. Een dag eerder staan Gambia-Kameroen en Burkina Faso-Tunesië op het programma. De kraker tussen Egypte en Marokko is zondag.