Marokko heeft zich dinsdag geplaatst voor de kwartfinales van de Afrika Cup. Door een fraaie vrije trap van Achraf Hakimi won de ploeg van bondscoach Vahid Halilhodzic met 2-1 van Malawi. Ook Senegal haalde de laatste acht door met 2-0 af te rekenen met een negental van Kaapverdië.

Marokko kende een belabberde start van het duel in het Kameroense Yaoundé, want Malawi ging dankzij een wonderschone treffer al na zeven minuten spelen aan de leiding. Gabadinho Mhango schoot de bal vanaf zo'n 35 meter afstand in de kruising.

Nog voor rust kwam Marokko de slechte start te boven. In de blessuretijd van de eerste helft kopte Youssef En Nesyri een voorzet van Selim Amallah tegen de touwen. Voor de spits van Sevilla was het pas zijn eerste doelpunt van het toernooi.

Marokko dicteerde het spel en stuitte voortdurend op een muur van verdedigers van Malawi. In de zeventigste minuut viel alsnog de winnende 2-1 voor de 'Leeuwen van de Atlas', waar AZ-speler Zakaria Aboukhlal twee minuten voor tijd inviel. Sterspeler Hakimi krulde een vrije trap van zo'n 30 meter fraai in de hoek.

Het is pas voor de derde keer in deze eeuw dat Marokko de kwartfinales van de Afrika Cup haalt. In 2004 verloor de Marokkaanse ploeg de finale van Tunesië en vijf jaar geleden was Egypte met 1-0 te sterk. Alleen in 1976 werd de Afrika Cup gewonnen door de huidige nummer 28 van de FIFA-ranglijst.

Marokko wacht in elk geval een zware tegenstander in de laatste acht van het toernooi. De ploeg van bondscoach Halilhodzic neemt het op tegen de winnaar van de achtste finale tussen titelfavorieten Ivoorkust en Egypte.

Sterspeler Sadio Mané was met een doelpunt belangrijk voor Senegal.

Sterspeler Sadio Mané was met een doelpunt belangrijk voor Senegal.
Sterspeler Sadio Mané was met een doelpunt belangrijk voor Senegal.
Foto: ANP

Senegal wint van negental Kaapverdië

Eerder op de avond haalde Senegal ook de kwartfinales door in een tumultueus duel Kaapverdië over de knie te leggen. Mede dankzij een doelpunt van Sadio Mané werd met 2-0 gewonnen van Kaapverdië, dat de wedstrijd na twee rode kaarten afsloot met negen man.

Liverpool-aanvaller Mané kwam na tien minuten in de tweede helft hard in botsing met de Kaapverdische keeper Vozinha, die na ingrijpen van de VAR werd bestraft met rood. In de eerste helft was ook middenvelder Patrick Andrade al tegen een rode kaart aangelopen.

Mané kon na een behandeling verder en opende niet veel later met een fraai schot de score. Twintig minuten voor tijd bleek hij toch te veel last te hebben van de botsing en liet zich vervangen. Pas in de extra tijd maakte Bamba Dieng er 2-0 van, waardoor Senegal in de kwartfinales Mali of Equatoriaal-Guinea treft.

Bij Kaapverdië speelde De Graafschap-verdediger Jeffry Fortes de hele wedstrijd mee. Ook waren er basisplaatsen voor de eveneens geboren Rotterdammers Garry Rodrigues en Jamiro Monteiro. Lisandro Semedo (Fortuna Sittard) viel een kwartier voor tijd in.

De wedstrijd werd voorafgegaan door een minuut stilte voor de slachtoffers van de stadionramp een dag eerder. Voor de wedstrijd tussen gastland Kameroen en de Comoren kwamen zeker acht fans om het leven door gedrang buiten het Paul Biya Stadium in Yaoundé.