PSV-trainer Roger Schmidt hoeft niet bang te zijn dat zijn uitspraken tijdens en na de verloren topper tegen Ajax (1-2) consequenties hebben. De aanklager betaald voetbal laat de uitlatingen van de Duitser onbestraft.

"De PSV-coach zat hoog in zijn emotie, maar hij heeft niet gescholden of iemand beledigd", aldus een woordvoerder van de KNVB een dag na de topper in Eindhoven, die Ajax won dankzij een omstreden doelpunt van Noussair Mazraoui in de 74e minuut.

Volgens de spelers van PSV was de bal in de aanloop naar die treffer volledig over de zijlijn gegaan. De VAR kon op basis van de tv-beelden niet voor 100 procent vaststellen of Daley Blind de bal nog net binnenhield of niet. Omdat de grensrechter liet doorspelen, bleef het doelpunt staan.

"Geef die schaal dan maar meteen vandaag aan Ajax", schreeuwde een woedende Schmidt langs de lijn tegen de vierde official. De Duitser suggereerde na afloop dat Ajax door de arbitrage vaak wordt bevoordeeld.

"Na zes wedstrijden tegen Ajax weet ik dat alle fiftyfifty-momenten hun kant opgaan. Dat is mijn gevoel. Dat gaat om kleine beslissingen, maar ook om grote zoals nu met die tweede goal", aldus Schmidt, die vorig seizoen al eens werd geschorst vanwege uitlatingen over scheidsrechter Bas Nijhuis.

Trainer Roger Schmidt kreeg geel in de topper tegen Ajax, maar een schorsing komt er niet voor de Duitser.

Trainer Roger Schmidt kreeg geel in de topper tegen Ajax, maar een schorsing komt er niet voor de Duitser.
Trainer Roger Schmidt kreeg geel in de topper tegen Ajax, maar een schorsing komt er niet voor de Duitser.
Foto: ANP

'Zijlijntechnologie' vooralsnog niet aan de orde

Volgens Danny Makkelie, de scheidsrechter bij PSV-Ajax, konden zijn collega's achter de tv-schermen geen shot vinden met "sluitend bewijs" of de bal wel of niet over de zijlijn was gegaan. Ze beschikken niet over camera's die recht op de zijlijnen staan. In het tennis kan met het Hawk-Eye-systeem precies worden vastgesteld of een bal in of uit is.

Volgens de KNVB is 'zijlijntechnologie' niet aan de orde. "Ten eerste ligt de ontwikkeling van dit soort technologieën bij de FIFA. Zolang dat bij hen niet op het programma staat, kunnen wij er niet eens mee aan de slag", aldus de bond.

"Ten tweede is dit iets wat wel héél weinig voorkomt. Ten derde is er in de Eredivisie geen doellijntechnologie omdat de (hoge) kosten hiervan niet opwegen tegen de baten. Dat zal in het geval van zijlijntechnologie ook zo zijn."

Door de zege in Eindhoven nam Ajax de koppositie in de Eredivisie over van PSV. De Amsterdammers hebben nu twee punten meer en een veel beter doelsaldo dan de ploeg van Schmidt.

Bekijk het programma, de uitslagen en de stand in de Eredivisie