Goedenavond en welkom in dit liveblog. Mijn naam is Ruben Swart en ik houd je op de hoogte van alle ontwikkelingen in de vier Eredivisie-wedstrijden van vanavond.

  • Eredivisie
  • Uitslagen:
  • Willem II-Twente 0-1
  • Vitesse-Groningen 1-3
  • Heerenveen-PEC 0-1
  • AZ-Cambuur 0-0
Willem II-Twente · zaterdag 22 januari om 22:04
Pröpper: 'Aan onszelf te danken dat we het niet afmaken'
De laatste nederlaag van FC Twente dateert alweer uit 30 oktober tegen PSV, de ploeg van Ron Jans blijft in de flow met een overwinning op Willem II. Aanvoerder Robin Pröpper is trots. "Dit seizoen staan we redelijk goed achterin. Misschien hadden we wat ongelukkige momenten die goed voor hun vallen, maar verder hebben we weinig weggegeven. We hebben het aan ons zelf te danken dat we het niet eerder afmaken. Ik denk vandaag bij vlagen goed voetbal gespeeld en als ik zie hoe we met elkaar bezig zijn, dan kunnen we deze lijn doortrekken. We hebben genoeg kwaliteit binnen de ploeg om dit door te zetten", aldus de verdediger tegenover ESPN.
Willem II-Twente · zaterdag 22 januari om 21:53
Afgelopen! Van een slotoffensief komt het niet bij Willem II en daarom gaat Twente met de volle buit terug naar Enschede. Zo deelt Willem II nu het record met NAC van meeste verliespartijen in de Eredivisie (719). Sadilek is de gevierde man bij de Tukkers, hij schiet vlak voor rust raak. Twente zet de goede lijn door en staat vierde in de Eredivisie.
Willem II-Twente · zaterdag 22 januari om 21:50
90' Bergstrom gaat vervelend op de hak staan van Vlap, die even op de grond blijft liggen. Zijn het de frustraties dat het er vandaag niet in zit voor de Tilburgers, of krijgen we toch nog een gevaarlijk slotoffensief? Willem II heeft nog 4 minuten in de extra tijd.
Willem II-Twente · zaterdag 22 januari om 21:40
81' De spanning lijkt toe te slaan in de ploeg van Ron Jans. Twente is onrustig en Willem II zoekt de aanval. Valt de gelijkmaker nog voor de thuisploeg?
Willem II-Twente · zaterdag 22 januari om 21:36
76' Daan Rots mag de hele helft van Willem II oversteken en komt één-op-één te staan met Wellenreuther. Zijn stiftballetje gaat naast en hij staat bovendien buitenspel.
Willem II-Twente · zaterdag 22 januari om 21:34
75' Daar komt Zerrouki. De Algerijn kwam donderdag nog in actie op de Afrika Cup, maar is direct na de uitschakeling van zijn land teruggevlogen vanuit Kameroen. Misschien dat hij weer wat leven in de brouwerij kan brengen, want Twente laat de teugels wat vieren. Kan Willem II daarvan profiteren?
Willem II-Twente · zaterdag 22 januari om 21:30
71' Er gebeurt al een tijdje niets. Willem II zet wat aan, terwijl Twente vooral baalt van de gemiste kansen.
Willem II-Twente · zaterdag 22 januari om 21:19
59' Ricky van Wolfswinkel is de volgende die geheel vrij naast kopt. Ron Jans zal het benauwd gaan krijgen als dit zo doorgaat.
Willem II-Twente · zaterdag 22 januari om 21:18
58' Twente doet zichzelf erg tekort vanavond. De volgende kans is alweer vergaan. Daan Rots geeft de bal goed en laag voor, maar wordt gemist door twee spelers. Op deze manier is het wachten op de Wet van Murphy.
Willem II-Twente · zaterdag 22 januari om 21:13
54' Een verwoestende knal van Limnios kan nog maar net gered worden door Wellenreuther. De keeper moet zich helemaal strekken, maar houdt zijn ploeg hiermee in de race.
Heerenveen-PEC · zaterdag 22 januari om 21:12
Van Polen: 'Het ziet er goed uit'
PEC-aanvoerder Bram van Polen straalt voor de camera van ESPN. "We leven weer", klinkt het opgelucht. Sinds de komst van trainer Dick Schreuder gaat het beter met de ploeg uit Zwolle. "We spelen ander voetbal dan eerst, ja. We spelen vrij hoog en daar hebben veel ploegen moeite mee. Met spelers als Clement en Saymak hebben we meer creativiteit en we proberen hen ook te zoeken. Maar het zit 'm ook in de power die we leveren."

Van Polen is matchwinner door zijn gemaakte penalty. "Tegen een oud-speler (Mous speelde voor PEC, red.) is het moeilijker, omdat hij weet wat je doet. Hij ging ook naar de hoek waar ik het vaakst schiet, dus ik schoot hem mooi in de andere hoek. Maar goed, we hebben nu al evenveel punten als voor de winterstop. We moeten nog lang, maar het ziet er goed uit", sluit hij positief af.
Willem II-Twente · zaterdag 22 januari om 21:04
Aftrap tweede helft! Willem II moet er een schepje bovenop doen om Twente uit te dagen, wat heeft de thuisploeg nog in petto?
AZ-SC Cambuur · zaterdag 22 januari om 20:55
Afgelopen! Er komt een einde aan de indrukwekkende zegereeks van AZ. De ploeg van trainer Pascal Jansen komt thuis tegen SC Cambuur niet verder dan 0-0. De Alkmaarders waren vooral in de tweede helft een paar keer dicht bij een voorsprong, maar lieten te weinig zien om echt aanspraak te maken op drie punten.
Heerenveen-PEC · zaterdag 22 januari om 20:54
Afgelopen! PEC doet uitstekende zaken en wint met 1-0. Een belangrijke overwinning voor de hekkensluiter, dat nu op een punt komt van Fortuna Sittard. De ploeg uit Zwolle begint furieus en komt verdient op voorsprong via een penalty van Van Polen. Heerenveen laat het er niet bij zitten, maar mist de overtuiging om PEC pijn te doen. In de tweede helft is Kastaneer twee keer dichtbij de 0-2, maar het team van Dick Schreuder viert de punten.
Heerenveen-PEC · zaterdag 22 januari om 20:54
90+5' Heerenveen mag nog een keer, maar komt niet verder dan een overtreding. PEC gaat winnen.
AZ-SC Cambuur · zaterdag 22 januari om 20:52
90' De tiende overwinning op rij voor AZ (in alle competities) lijkt er niet te gaan komen. Of er moet in de vier minuten extra tijd nog gescoord gaan worden.
Willem II-Twente · zaterdag 22 januari om 20:48
Rust! Dat was een hectisch slot van de eerste helft in Tilburg. Pas na de eerste 25 minuten komt de wedstrijd op gang. Twee keer denkt Twente op voorsprong te komen, maar beide doelpunten worden afgekeurd. Willem II komt niet onder de druk vandaag en Sadilek haalt verwoestend uit voor de 0-1.
Willem II-Twente · zaterdag 22 januari om 20:46
45' Kabangu heeft een grote kans om op slag van rust nog gelijk te maken, maar zijn schot mist richting. Niet veel later komt De Lange goed weg nadat hij wordt opgejaagd. Daar had meer in gezeten voor Willem II...
AZ-SC Cambuur · zaterdag 22 januari om 20:44
81' De Wit krijgt de grootste kans van de avond voor AZ. De middenvelder lijkt van dichtbij raak te koppen, maar doelman Stevens zit er nog net tussen. Een corner dus, in plaats van een voorsprong voor AZ.
AZ-SC Cambuur · zaterdag 22 januari om 20:41
Bij Cambuur is Maxim Gullit in het veld gekomen. De zoon van Ruud Gullit en Estelle Cruijff speelde 55 duels voor Jong AZ in de Eerste Divisie tussen 2019 en 2021.
Willem II-Twente · zaterdag 22 januari om 20:39
40' GOAL Twente! 0-1

En nu telt-ie wel! Sadilek kijkt voor de zekerheid nog achterom, maar weet dat zijn doelpunt wel geldig is. De bal blijft na een corner hangen in het strafschopgebied, Sadilek staat op scherp om de bal in de lange hoek te werken. Coach Ron Jans zal opgelucht ademhalen na twee afgekeurde goals.
Willem II-Twente · zaterdag 22 januari om 20:39
38' Dat het nog 0-0 staat, is inmiddels een klein wonder. De volgende kans voor Twente dient zich alweer aan, Willem II kan deze druk niet heel lang meer volhouden.
Willem II-Twente · zaterdag 22 januari om 20:35
35' GOAL Twente afgekeurd!

Voor de tweede keer denkt Twente op voorsprong te komen, maar wederom wordt het doelpunt afgekeurd. Van Wolfswinkel komt in contact met doelman Wellenreuther, waarna Ugalde vrij kan binnenschieten. Scheidsrechter Van de Graaf wordt naar het scherm geroepen en ziet dat de spits een overtreding begaat. De protesten bij de gasten zijn te begrijpen.
AZ-SC Cambuur · zaterdag 22 januari om 20:33
70' Thijs Oosting is zojuist in het veld gekomen voor Evjen en bekroont zijn invalbeurt bijna met de 1-0. Zijn schot uit de draai gaat maar net naast het doel van Cambuur.
Heerenveen-PEC · zaterdag 22 januari om 20:29
71' Gervane Kastaneer, het zit 'm ook niet mee. Een panklare voorzet van Huiberts kopt hij voorlangs. Het scheelt maar een haar. Heerenveen leeft nog.
Willem II-Twente · zaterdag 22 januari om 20:26
25' GOAL Twente afgekeurd!

Daan Rots scoort, maar doet dat in buitenspelpositie. De VAR bekijkt de situatie nog wel, maar ingrijpen blijkt niet nodig. Een flinke waarschuwing voor Willem II.
AZ-SC Cambuur · zaterdag 22 januari om 20:26
62' Cambuur beperkte zich vooral tot verdedigen, maar is opeens dicht bij de 0-1. Breij stuurt de bal naar de verre hoek en ziet dat AZ-doelman Vindahl nog net een handje tegen de bal krijgt. Aan de andere kant kan De Wit een voorzet van Wijndal net niet tot doelpunt promoveren. Hopelijk is dit de opmaat tot een aantrekkelijk laatste half uur.
Heerenveen-PEC · zaterdag 22 januari om 20:24
65' GOAL PEC afgekeurd!

Hallo zeg, wat een prachtige pass van Saymak! Hij legt de bal prachtig achter de verdediging en Kastaneer schiet vervolgens binnen. Bij het moment van passen staat de aanvaller van PEC echter met zijn schouder buitenspel.
AZ-SC Cambuur · zaterdag 22 januari om 20:19
55' AZ voert in de tweede helft het tempo op en dat levert een paar dreigende situaties op. Een schot van Evjen gaat via de rug van Mac-Intosch over en ook een schot van Clasie levert slechts een corner op.
Willem II-Twente · zaterdag 22 januari om 20:18
17' Willem II en Twente houden hun kaarten nog even gesloten en geven bijna niets weg. Grote kansen hebben we daarom nog niet gezien.
Heerenveen-PEC · zaterdag 22 januari om 20:15
54' Henk Veerman heeft de gelijkmaker op zijn voet! PEC zwijnt, want Veerman moet deze bal van zes meter afstand gewoon maken. Halilovic houdt het overzicht, maar de spits zet niet genoeg kracht achter de bal. Lamprou houdt zijn doel voorlopig schoon.
Willem II-Twente · zaterdag 22 januari om 20:09
8' Twente mag de eerste kans bijschrijven. Wie anders dan Ricky van Wolfswinkel is het einde van het aanvalsstation, maar hij ziet zijn schot geblokt worden.
Heerenveen-PEC · zaterdag 22 januari om 20:07
49' Darfalou verzuimt hier om de voorsprong te verdubbelen! Wat was de aanvaller van PEC dichtbij. Xavier Mous houdt de bal uit zijn doel.
AZ-SC Cambuur · zaterdag 22 januari om 20:07
46' Aftrap tweede helft! Met dezelfde 22 spelers zijn AZ en Cambuur begonnen aan de tweede helft. Het kan alleen maar leuker worden dan voor de rust.
Heerenveen-PEC · zaterdag 22 januari om 20:05
46' Johnny Jansen heeft misschien wel even afgekeken bij zijn collega Thomas Letsch en voert ook drie wissels door in de rust. Stevanovic, Dresevic en Woudenberg komen erin voor Musaba, Tahiri en Kaib.
Heerenveen-PEC · zaterdag 22 januari om 20:03
Aftrap tweede helft! Zet Heerenveen de goede lijn van het einde van de eerste helft door of bouwt PEC hun voorsprong uit? Eén ding is zeker, het is nog lang niet gespeeld in het Abe Lenstra Stadion.
Willem II-Twente · zaterdag 22 januari om 20:01
1' Aftrap! In Tilburg wil Twente de goede vorm vasthouden, of steekt Willem II daar een stokje voor?
AZ-SC Cambuur · zaterdag 22 januari om 19:51
Rust! Na een zeer teleurstellende eerste helft fluit Bas Nijhuis bij een stand van 0-0 voor de rust. Het zal veel beter moeten bij AZ als het de indrukwekkende zegereeks voort wil zetten.
Heerenveen-PEC · zaterdag 22 januari om 19:48
Rust! PEC zoekt met een verdiende 0-1-voorsprong de kleedkamers op. Van Polen faalt niet vanaf 11 meter. Pas na de goal is Heerenveen wakker en creëert het ook wat kansen, maar de goal laat nog op zich wachten. Als we net zoveel kansen zien in de tweede helft, dan hebben we wat om naar uit te kijken.
AZ-SC Cambuur · zaterdag 22 januari om 19:46
42' Ook Karlsson voelt dat het niet loopt bij AZ en probeert het daarom maar eens van afstand. Het schot van de Zweed gaat echter meters over. Even daarvoor keerde Cambuur-doelman Stevens een schot van Pavlidis in de korte hoek.
Vitesse-Groningen · zaterdag 22 januari om 19:41
Afgelopen! FC Groningen wint overtuigend in Arnhem met 1-3. Na de vroege rode kaart van Lois Openda kan Vitesse geen vuist meer maken. Strand Larsen opent de score voor rust, De Leeuw en Van Kaam volgen in de tweede helft en zetten de ploeg van Danny Buijs op rozen. Door geblunder doet Oroz namens de thuisploeg wel iets terug, maar de Groningers kunnen eindelijk weer lachen na hun vijfde overwinning van het seizoen.
Heerenveen-PEC · zaterdag 22 januari om 19:40
37' De volgende kans van Heerenveen is voor Musaba! Hij heeft niet veel ruimte, maar kan toch schieten. PEC komt goed weg.
AZ-SC Cambuur · zaterdag 22 januari om 19:39
33' Zowaar een doelpoging en dat is vanavond al heel wat in Alkmaar. De mee naar voren gekomen AZ-verdediger Beukema krijgt de bal echter niet goed op zijn voet en schiet daarom ruim naast.
Vitesse-Groningen · zaterdag 22 januari om 19:39
90+2' Het wordt nog even druk voor Higler, die veel naar zijn borstzak moet grijpen. In vier minuten tijd slingert hij vier spelers op de bon.