Heracles Almelo heeft Rai Vloet per direct geschorst. De Eredivisie-club is er vrijdag achter gekomen dat de veelbesproken aanvaller heeft gelogen over de omstandigheden bij het door hem veroorzaakte dodelijke ongeluk in november.

"In de weken en maanden na het ongeluk verklaarde Vloet tegenover ons meerdere malen dat hij niet harder had gereden dan de toegestane maximumsnelheid van 130 kilometer per uur, en niet meer had gedronken dan twee alcoholische dranken", zegt algemeen directeur Rob Toussaint vrijdagavond in een verklaring.

"Naar ons vandaag (vrijdag, red.) bekend is geworden, heeft Vloet die nacht niet alleen mogelijk veel te hard gereden, maar bovendien te veel gedronken. Beide zijn absoluut onacceptabel."

De 26-jarige Vloet botste in november op een auto met daarin een man, een vrouw en twee kinderen. Daarbij kwam een jongen van vier jaar oud om het leven. Begin deze maand werd bevestigd dat Vloet achter het stuur zat en tijdens het ongeluk onder invloed was.

Volgens De Telegraaf, die het proces-verbaal heeft ingezien, had Vloet een stuk meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed - een promillage van 1,18 waar maximaal 0,5 is toegestaan voor ervaren bestuurders - en zou hij 203 kilometer per uur hebben gereden.

Rai Vloet is per direct geschorst door Heracles Almelo.

Rai Vloet is per direct geschorst door Heracles Almelo.
Rai Vloet is per direct geschorst door Heracles Almelo.
Foto: Pro Shots

'We hadden Vloet met deze info nooit laten meespelen'

Die gedetailleerde informatie had Heracles naar eigen zeggen nog niet toen werd besloten om Vloet weer bij de selectie te halen en mee te laten trainen. De geboren Brabander mocht vorige week in de uitwedstrijd tegen NEC (0-0) zelfs als invaller zijn rentree maken van trainer Frank Wormuth.

Heracles kreeg veel kritiek op het besluit om Vloet weer te laten spelen, ook van de eigen fans. Na een gesprek met boze supporters kondigden de Almeloërs donderdag aan dat de aanvaller voorlopig niet meer in actie zal komen. Nu zegt Heracles dat zijn terugkeer in de selectie was gebaseerd op de verklaringen van Vloet zelf, waarvan nu dus blijkt dat ze niet kloppen.

"Als wij als club deze essentiële informatie eerder hadden gekregen, hadden wij vanzelfsprekend - in het belang van zowel de familie van het slachtoffer als alle andere betrokkenen - onmiddellijk anders besloten en Vloet nooit laten meetrainen en meespelen", zegt Toussaint.

"Ten zeerste betreuren wij dat de familie ook dit moet meemaken, boven op het traumatische ongeluk dat hen overkwam. De club zal op korte termijn opnieuw contact zoeken met de familie. Onze gedachten blijven naar hen uitgaan."

Zonder Vloet, die vorig seizoen nog zestien competitiedoelpunten maakte, vervolgt Heracles het Eredivisie-seizoen zondag met een thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles.