Ajax heeft donderdag met speels gemak de kwartfinales van de TOTO KNVB Beker bereikt. De titelhouder haalde tegen de amateurs van Excelsior Maassluis net niet de dubbele cijfers: 9-0.

Danilo was de uitblinker in de Johan Cruijff ArenA. De Braziliaan, die in de Eredivisie dit seizoen pas één keer in de basis stond, nam vier doelpunten voor zijn rekening.

Tussen de 21e en 37e minuut maakte de 22-jarige spits een hattrick, nadat Nicolás Tagliafico al vroeg de score had geopend. Aan het begin van de tweede helft maakte Danilo er ook nog 5-0 van.

Youri Regeer bekroonde aan het eind van de eerste helft zijn basisdebuut met een doelpunt. Invallers Kristian Hlynsson en Mohamed Daramy (2x) maakten in de tweede helft de afstraffing voor Excelsior Maassluis compleet.

Ajax begon het bekertoernooi vorige maand met een thuiszege op een andere amateurclub. Barendrecht werd toen met 4-0 verslagen. In de kwartfinale speelt de ploeg van trainer Erik ten Hag opnieuw thuis. AZ, NAC Breda, Vitesse en Go Ahead Eagles zijn dan de mogelijke opponenten. De loting is zaterdag.

Excelsior Maassluis had op weg naar de achtste finales onder meer Keuken Kampioen Divisie-club FC Emmen uitgeschakeld. De ploeg uit de Tweede Divisie speelde al lang geen officieel duel meer, omdat de competitie stilligt vanwege het coronavirus.

Devin Plank, bij wie vorig jaar een kwaadaardige tumor werd ontdekt in zijn kuit, kreeg een erehaag.

Devin Plank, bij wie vorig jaar een kwaadaardige tumor werd ontdekt in zijn kuit, kreeg een erehaag.
Devin Plank, bij wie vorig jaar een kwaadaardige tumor werd ontdekt in zijn kuit, kreeg een erehaag.
Foto: ANP

Erehaag voor Maassluis-speler Devin Plank

Ten Hag, die de blik vooral gericht heeft op de topper van zondag tegen PSV, greep het duel aan om reservespelers minuten te laten maken. Zo maakte doelman Jay Gorter zijn debuut in de hoofdmacht en stonden Regeer en Amourricho van Axel Dongen voor het eerst in de basis.

Ook met een veredeld B-elftal had Ajax maar negen minuten nodig om op voorsprong te komen. Tagliafico opende de score met een droge knal, waarna Danilo een makkelijk gegeven penalty benutte. De Braziliaan toonde vervolgens aan het ook op eigen kracht te kunnen. Hij tilde de voorsprong hoogstpersoonlijk naar 4-0.

Regeer, normaal gesproken spelend voor Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie, bepaalde de ruststand op 5-0, waarna in de tweede helft de jacht op de dubbele cijfers begon. Hlynsson deed zijn duit in het zakje door te scoren op aangeven van de ingevallen Steven Berghuis en Daramy maakte er zelfs twee. Een tiende treffer bleef echter uit.

Ondanks de forse nederlaag werd het een bijzondere avond voor Devin Plank. De aanvaller van Excelsior Maassluis, die op de weg terug is nadat vorig jaar een kwaadaardige tumor in zijn kuit werd ontdekt, mocht vlak voor tijd invallen. Hij kreeg een erehaag van zowel zijn ploeggenoten als de spelers van Ajax.

De kwartfinalisten:

  • RKC Waalwijk
  • Vitesse
  • Go Ahead Eagles
  • NEC
  • NAC Breda
  • AZ
  • PSV
  • Ajax