FC Barcelona is donderdag uitgeschakeld in de achtste finales van de Copa del Rey. De Catalanen gingen met invaller Frenkie de Jong na verlenging onderuit bij Athletic Club: 3-2. Eerder op de avond ontsnapte Real Madrid aan uitschakeling door na verlenging met 1-2 bij Elche te winnen.

In een reprise van de bekerfinale van vorig seizoen kwam Barcelona al na twee minuten op achterstand bij Athletic. Iker Muniain plaatste de bal vanaf de linkerkant van het zestienmetergebied prachtig in de rechterhoek.

Achttien minuten later zorgde Ferran Torres voor de gelijkmaker en maakte hij op schitterende wijze zijn eerste doelpunt voor Barcelona, waarbij De Jong na een uur spelen inviel. Torres krulde de bal na een fraaie aanval in de rechterhoek.

In de slotfase van de reguliere speeltijd bracht Iñigo Martínez Athletic weer op voorsprong door de bal van dichtbij binnen te frommelen. Even later leek de thuisploeg de 3-1 te maken, maar de goal van Álex Berenguer werd na tussenkomst van de VAR afgekeurd wegens buitenspel. Barcelona sleepte er toch nog een verlenging uit via Pedri, die raak schoot na een mislukte omhaal van Dani Alves.

In die verlenging ging op advies van de VAR de bal in de 107e minuut op de stip vanwege hands van Jordi Alba. Muniain schoot de penalty onberispelijk binnen. In het vervolg kwam Torres nog tot scoren voor Barcelona, maar die treffer werd geannuleerd wegens buitenspel. De bekerhouder slaagde er daarna niet meer in om een strafschoppenserie af te dwingen.

Real Madrid viert de winnende treffer van Eden Hazard.

Real Madrid viert de winnende treffer van Eden Hazard.
Real Madrid viert de winnende treffer van Eden Hazard.
Foto: Getty Images

Real ontsnapt aan uitschakeling bij Elche

Bij Elche-Real Madrid creëerden beide ploegen in de reguliere speeltijd nauwelijks grote kansen, al was de thuisploeg in de elfde minuut heel dicht bij een treffer. Guido Carrillo had de bal voor het intikken, maar schoot van dichtbij op de lat.

Pas in de verlenging kwam de wedstrijd tot leven. Real moest in de 102e minuut met tien man verder nadat Marcelo de doorgebroken Josan had neergehaald. Vervolgens schoot invaller Gonzalo Verdú een vrije trap in tweede instantie via een been van een Real-speler binnen.

Binnen twaalf minuten stelde Real orde op zaken via twee invallers. Isco zorgde voor de gelijkmaker door een schot van Dani Ceballos van richting te veranderen en Eden Hazard maakte de winnende door de ver uit zijn doel gekomen Elche-keeper Axel Werner te omspelen.

Ook Elche eindigde de wedstrijd met tien man. In de extra tijd van de verlenging kreeg invaller Pere Milla zijn tweede gele kaart.

Marcelo werd in de verlenging uit het veld gestuurd.

Marcelo werd in de verlenging uit het veld gestuurd.
Marcelo werd in de verlenging uit het veld gestuurd.
Foto: AP