Algerije is twee jaar na het winnen van de Afrika Cup al in de groepsfase uitgeschakeld. De titelhouder verloor donderdag mede door een goal van PSV'er Ibrahim Sangaré met 3-1 van Ivoorkust.

Het land van sterspeler Riyad Mahrez eindigt met slechts één punt uit drie wedstrijden onderaan in groep E. Ivoorkust, dat al zeker was van een plaats in de knock-outfase, wint de poule met zeven punten.

Ivoorkust opende halverwege de eerste helft dankzij Franck Kessié de score. Sangaré, die net als Ajacied Sébastien Haller in de basis stond, verdubbelde vijf minuten voor rust de voorsprong met een kopbal bij de tweede paal.

Vroeg in de tweede helft maakte Arsenal-aanvaller Nicolas Pépé er 3-0 van, waarna Mahrez de uitgelezen kans kreeg om de hoop bij Algerije weer terug te brengen. De speler van Manchester City miste echter een strafschop.

De 3-1 (van Sofiane Bendebka) kwam er een kwartier voor tijd alsnog, maar bracht Ivoorkust niet meer aan het wankelen. Haller leek er in blessuretijd zelfs 4-1 van te maken, maar zijn doelpunt werd afgekeurd.

Algerije won de Afrika Cup in 2019 door in de finale met 1-0 van Senegal te winnen. Het betekende na 1990 de tweede eindzege voor de 'Woestijnvossen'.

Achtste finales Afrika Cup:

  • 23 januari, 17.00 uur: Burkina Faso-Gabon
  • 23 januari, 20.00 uur: Nigeria-Tunesië
  • 24 januari, 17.00 uur: Guinee-Gambia
  • 24 januari, 20.00 uur: Kameroen-Comoren
  • 25 januari, 17.00 uur: Senegal-Kaapverdië
  • 25 januari, 20.00 uur: Marokko-Malawi
  • 26 januari, 17.00 uur: Ivoorkust-Egypte
  • 26 januari, 20.00 uur: Mali-Equatoriaal-Guinea

Tunesië ondanks verlies naar achtste finales

Achter Ivoorkust eindigt Equatoriaal-Guinea als tweede in groep E, dankzij een 1-0-overwinning op Sierra Leone in het laatste groepsduel. Voor Sierra Leone valt daardoor het doek.

In groep F eindigde Mali bovenaan door met 2-0 te winnen van het al uitgeschakelde Mauritanië. Gambia werd met hetzelfde puntentotaal tweede na een 1-0-zege op Tunesië. Ablie Jallow werd matchwinner met een schitterende treffer in de 93e minuut.

Tunesië plaatst zich ondanks de nederlaag toch voor de achtste finales, als een van de vier beste nummers drie. Ook Kaapverdië, Malawi en de Comoren mogen om die reden het toernooi vervolgen.