FIFA wil nieuwe regels invoeren voor het huren en verhuren van spelers. Vanaf medio 2024 zouden clubs per seizoen nog maar zes spelers mogen huren en zes spelers verhuren.

Ook moet vanaf komende zomer een maximale huurperiode van een jaar gaan gelden. Zo wil de bond jonge spelers beschermen en tegengaan dat clubs massaal voetballers inkopen. Het bestuur van de FIFA moet de plannen tijdens de volgende vergadering nog officieel goedkeuren.

Nationale bonden krijgen vervolgens nog drie jaar de tijd om de regels in te voeren, aldus de FIFA. Volgend seizoen kunnen clubs dan maximaal acht spelers huren en net zo veel spelers verhuren. Het jaar daarop is dat aantal zeven.

Met de nieuwe regels wil de bond ook dat competities gelijkwaardiger worden. Spelers onder de 21 jaar en die uit de eigen jeugdopleiding worden uitgezonderd van het maximumaantal te verhuren spelers.

Engelse clubs hebben veel spelers onder contract staan

Met name in Engeland gebeurt het vaak dat clubs veel spelers onder contract hebben en er daar ook een aantal van verhuren. Zo heeft Chelsea de afgelopen tien seizoenen ongeveer dertig spelers bij Vitesse gestald.

Ook voor dit soort samenwerkingsverbanden moeten nieuwe regels gaan gelden. Als het aan de FIFA ligt, mag een club straks per seizoen nog maar drie voetballers van dezelfde club huren.