Het hooggerechtshof in Italië heeft woensdag de celstraf van negen jaar voor Robinho bevestigd. De Braziliaan wordt veroordeeld wegens zijn rol in de groepsverkrachting van een 22-jarige Albanese vrouw in een nachtclub in Milaan in 2013.

Het hof in Milaan achtte de 37-jarige Robinho in december al schuldig aan de tenlastelegging en bevestigde het eerdere vonnis van de rechtbank in 2017. De oud-speler van onder meer AC Milan ging in beroep, maar zonder succes. De uitspraak van het hooggerechtshof kan niet worden aangevochten.

De kans dat Robinho de straf moet uitzitten, lijkt niet heel groot. Italië zou een uitleveringsprocedure kunnen starten nu Robinho een definitief vonnis heeft gekregen. Brazilië heeft echter een lange traditie om zijn eigen burgers niet uit te leveren aan andere landen.

Robinho zou in oktober voor zijn vroegere club Santos gaan voetballen in zijn geboorteland. Door alle ophef over zijn veroordeling en de lopende beroepszaak dreigden tal van sponsors van de club zich terug te trekken. De betrokken partijen zagen daarna af van een hernieuwd dienstverband.

Robinho werd in 2009 al eens vrijgesproken van verkrachting toen hij voor Manchester City speelde. Hij kwam ook uit voor Santos, Real Madrid, AC Milan, Guangzhou Evergrande, Atlético Mineiro, Sivasspor en Istanbul Basaksehir.

Voor het Braziliaanse elftal kwam Robinho tot honderd interlands, waarin hij 28 keer scoorde. De aanvaller speelde onder meer wedstrijden op het WK 2006 en het WK 2010. Op het WK 2010 in Zuid-Afrika maakte Robinho het eerste doelpunt in de kwartfinale tegen Oranje, maar de Brazilianen verloren met 2-1.