Erik ten Hag is het niet eens met de kritiek die Ajax kreeg voor de manier waarop de club omging met de uitbraak van het coronavirus tijdens het trainingskamp in Portugal. Dat zei de trainer zondag na de 0-3-zege op FC Utrecht.

Ajax brak het trainingskamp ruim een week geleden af vanwege enkele coronabesmettingen binnen het gezelschap van ruim zestig personen. Degenen die positief testten, bleven niet in quarantaine in de Algarve, maar gingen in een privévliegtuig terug naar Nederland.

Toenmalig demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge sprak Ajax aan op het niet naleven van de regels. Personen die positief testen dienen in quarantaine te gaan en mogen niet reizen.

"Je kunt je afvragen of we naar Portugal hadden moeten gaan. Achteraf weten we het allemaal", aldus Ten Hag. "Maar we hebben juist heel zorgvuldig en professioneel gehandeld in Portugal en bij onze terugkeer."

"We hebben in Portugal steeds getest, terwijl dat volgens de regels eigenlijk helemaal niet hoefde", legde de trainer van Ajax uit. "We hebben het risico op besmettingen en een uitbraak hiermee voorkomen. Anders hadden we niet eens geweten dat die mensen positief waren."

Ten Hag vindt dat Ajax situatie pragmatisch heeft opgelost

Ten Hag vindt niet dat Ajax of topsporters boven de wet staan. "Ik ben het niet eens met die verontwaardiging", zei de 51-jarige trainer. "Ik ben pragmaticus. We hebben niets gedaan wat grote risico's met zich mee zou nemen, voor ons of de maatschappij."

"Als wij hadden gedaan wat de regels voorschrijven, hadden we de positieve gevallen niet opgemerkt en waren er juist meer besmettingen geweest", benadrukte Ten Hag.

"We hebben er alle belang bij het virus buiten de deur te houden. Corona is nu zo'n twee jaar onder ons en bij Ajax zijn relatief weinig besmettingen. Daar ligt een bepaald beleid aan ten grondslag."

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand van de Eredivisie