Goedenavond en welkom in dit liveblog. Mijn naam is Ruben Swart en ik houd je op de hoogte van alle ontwikkelingen in de vier Eredivisie-wedstrijden van vanavond. 

  • Eredivisie
  • Uitslagen:
  • NEC-Heracles 0-0
  • Twente-Heerenveen 2-0
  • Feyenoord-Vitesse 0-1
  • Go Ahead-RKC 0-2
  • Bijzonderheden
  • Vloet valt in bij gelijkspelend Heracles
  • Drie blunderende keepers
zaterdag 15 januari om 21:54
Afgelopen! RKC wint met 0-2 van Go Ahead Eagles. De ploeg uit Waalwijk maakt het verschil in de eerste helft en kent vervolgens geen problemen meer met de thuisploeg.
zaterdag 15 januari om 21:49
90+1' Er komen liefst vijf minuten bij. Ook dat lijkt wat overdreven, de wedstrijd is al lang gespeeld. Beide ploegen proberen vooral geen fouten meer te maken.
zaterdag 15 januari om 21:47
Slot: 'Wéér verloren door persoonlijke fouten'
Feyenoord-coach Arne Slot baalt flink na afloop van de verloren wedstrijd tegen Vitesse. "Je wint met elkaar en je verliest met elkaar. Maar dit is wel de tweede wedstrijd die we verliezen tegen Vitesse door persoonlijke fouten", is Slot kritisch tegenover ESPN. "Het is lastig spelen tegen zo'n georganiseerde ploeg. Aanvallend was het niet heel creatief van onze kant. Als een tegenstander zo massaal verdedigt, hoop je er met buitenspelers langs te gaan, maar ook dat lukte niet."

Ook gaat de coach in op de afgekeurde treffer van Guus Til. "Langs de kant zeiden ze dat Cyriel Dessers de bal heeft aangeraakt. Dan is het terecht buitenspel. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik niet de indruk heb dat-ie de bal heeft aangeraakt. Misschien hebben ze in Zeist nog andere beelden gezien."
zaterdag 15 januari om 21:45
86' Het wordt ineens onvriendelijk bij Go Ahead-RKC, totaal onnodig. Jurien Gaari en Bas Kuipers worden bestraft met geel na een klein opstootje. Inmiddels is het spel weer hervat.
zaterdag 15 januari om 21:41
83' Stokkers is dichtbij zijn tweede! Deijl kan nog net een voet tegen de bal zetten en behoedt Go Ahead van een grotere nederlaag. Het enige wat RKC aan deze kans overhoudt is een corner.
zaterdag 15 januari om 21:33
75' De spanning is ver te zoeken in Deventer. RKC consolideert de voorsprong en Go Ahead probeert wel wat, al kan het er maar weinig tegenover zetten. RKC lijkt de drie punten vast in de tas te kunnen stoppen.
zaterdag 15 januari om 21:31
Bazoer: 'Ik voel me goed bij Vitesse'
Na afloop was Riechedly Bazoer zeer te spreken met de overwinning van Vitesse op Feyenoord. "We hebben het goed gedaan. We hadden veel moeite met hun lopende mensen op het middenveld. In de tweede helft hebben we wat omgezet, Openda ging linksbuiten spelen en Grbic in de spits, toen zag je dat het beter ging", verklaart de verdediger de overwinning tegenover ESPN. Voor Bazoer was het persoonlijk lastig duel, omdat hij tegen de ploeg speelt die hem graag zou willen inlijven. "Daar ben ik niet zo mee bezig. Ik wil altijd alles geven. Sinds ik bij Vitesse speel, speel ik op een mooie positie. Ik snap dat de trainer (Thomas Letch, red.) mij daar wil houden. Er is contact geweest met Feyenoord, maar het is inmiddels stil. Ik voel me ook goed bij Vitesse."
zaterdag 15 januari om 21:25
Doekhi: 'Mooie seizoenshelft voor de boeg'
Vitesse start de tweede helft van de competitie uitstekend met een 0-1-overwinning bij Feyenoord. Danilho Doekhi stond dan ook tevreden voor de camera van ESPN. "Het gaat lekker en zijn 2022 goed begonnen. Dit is een moeilijke uitwedstrijd, Feyenoord speelt thuis en kunnen hier dominant zijn, maar ze kwamen vandaag niet echt tot grote kansen. We gaan een mooie seizoenshelft tegemoet met het bekertoernooi, de competitie en ook Europees zijn we nog actief."
zaterdag 15 januari om 21:10

Bijlow: 'Ik laat het team in de steek'
Justin Bijlow is schuldbewust na de 0-1 nederlaag van Feyenoord tegen Vitesse. De doelman kwam in de 69e minuut onhandig uit en liet zich aftroeven door Loïs Openda. "We verliezen door weer een momentje van mij. Daar laat ik mijn team in de steek", zegt hij tegen ESPN. "Op het moment dat ik er stond dacht ik al: hier moet ik niet zijn. Dan kan je niet meer terug en dat is slecht."

zaterdag 15 januari om 21:04
46' Aftrap tweede helft! Kan Go Ahead het nog spannend maken in eigen huis of gaat RKC er met de overwinning vandoor?
zaterdag 15 januari om 20:56
Afgelopen! Een lelijke uitglijder van Feyenoord, dat voor de tweede keer dit seizoen verliest van Vitesse: 0-1. Loïs Openda kroont zich tot matchwinner door een blunder van doelman Justin Bijlow af te straffen. Feyenoord leek nog langszij te komen via Guus Til, maar zijn treffer werd na ingrijpen van de VAR afgekeurd omdat Cyriel Dessers buitenspel stond.
zaterdag 15 januari om 20:54
90+2' Feyenoord probeert het wel, maar Vitesse vangt de tegenstander al bij de middenlijn op. Ook de hoge ballen in het strafschopgebied worden door de Arnhemmers eenvoudig weggewerkt.
zaterdag 15 januari om 20:53
Heerenveen helpt Twente aan overwinning
FC Twente sluit zijn eerste wedstrijd van 2022 winnend met 2-0 af. De tukkers hebben de overwinning vooral aan aan hun tegenstander te danken. Mous blundert bij de 1-0 en Van Ewijk veroorzaakt een - al dan niet twijfelachtige - strafschop. Ricky van Wolfswinkel maakt via de stip alweer zijn negende goal van het seizoen (waarvan vier uit strafschoppen) en beslist het duel in het voordeel van de thuisploeg.
zaterdag 15 januari om 20:51
90' Feyenoord mag nog hopen op een puntje, want er komen zes minuten bij. Het is een klein raadsel waar Allard Lindhout zoveel extra tijd vandaan tovert.
zaterdag 15 januari om 20:49
Rust: 0-2! RKC gaat met een veilige voorsprong de rust in. Finn Stokkers opent de score na een prachtige assist van doelman Vaessen en Kramer profiteert van de blunder van Go Ahead-doelman Hahn. Buiten deze momenten om heeft RKC het betere van het spel en daarom is er niks op de voorsprong af te dingen.
zaterdag 15 januari om 20:47
88' GOAL Twente! 2-0

Ricky van Wolfswinkel zet FC Twente vanaf de strafschopstip op een 2-0-voorsprong. De grote vraag is of dit wel een penalty is. Milan van Ewijk lijkt gewoon de bal te spelen, maar neemt Oosterwolde mee in zijn sliding. Van Boekel wijst naar de stip en de VAR steunt hem daarin. Vervolgens faalt de Twente-spits niet.
zaterdag 15 januari om 20:46
86' Penalty Twente!
zaterdag 15 januari om 20:44
Reden tot lachen is er zeker bij RKC. Kramer zet de ploeg uit Waalwijk op een comfortabele 0-2-voorsprong en viert dat uitbundig. Het team zal met vertrouwen de kleedkamer opzoeken.
zaterdag 15 januari om 20:43
83' Een enorme kans voor Feyenoord om langszij te komen! Guus Til krijgt een vrije kopkans, maar de bal verdwijnt rakelings langs de paal.
zaterdag 15 januari om 20:42
Loïs Openda is de plaaggeest van Feyenoord dit seizoen. De Belgische aanvaller scoorde in oktober al twee keer in de door de Arnhemmers met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd.
zaterdag 15 januari om 20:37
78' GOAL Twente! 1-0

Wat gebeurt hier allemaal op de Nederlandse velden?! Dit is blunder nummer drie! Deze keer gaat Mous in de fout. Hij wacht te lang en plots staat Manfred Ugalde voor zijn neus. De invaller twijfelt niet en knalt de bal binnen. Mous kan wel door de grond zakken.
zaterdag 15 januari om 20:35
75' Doelpunt Feyenoord afgekeurd!

Het feestje van Feyenoord gaat niet door. Cyriel Dessers, die dit seizoen vaak een heldenrol had als invaller, staat hinderlijk buitenspel op het moment dat Til de bal binnen schuift. Het blijft dus 0-1 in het voordeel van Vitesse.
zaterdag 15 januari om 20:34
34' GOAL RKC! 0-2

Net als in Rotterdam gaat ook in Deventer een keeper vreselijk in de fout. Hahn wordt opgejaagd, blundert en levert de bal zomaar in bij Michiel Kramer. De spits van RKC kan de bal in een leeg doel gemakkelijk binnenschieten. Kramer viert zijn doelpunt op zijn Kramers met een apart dansje.
zaterdag 15 januari om 20:33
73' GOAL Feyenoord! 1-1

Guus Til scoort, als de VAR tenminste groen licht geeft.
zaterdag 15 januari om 20:32
70' Johnny Jansen hoopt nog een doelpunt te forceren en brengt daarom Henk Veerman binnen de lijnen. Siem de Jong maakt plaats voor de boomlange aanvaller. Het is al een tijdje rustig bij Twente-Heerenveen. Misschien schudt deze wissel de boel wakker.
zaterdag 15 januari om 20:28
69' GOAL Vitesse! 0-1

Wat een vreselijke blunder van Justin Bijlow! De doelman van Feyenoord en Oranje komt totaal onnodig uit zijn doel en brengt daarmee rechtsback Marcus Pedersen in verwarring. Loïs Openda profiteert en zet Vitesse met een schuiver in het lege doel op voorsprong.
zaterdag 15 januari om 20:27
De meesten van jullie hadden een doelpunt verwacht in Rotterdam, maar niets is minder waar. In de Adelaarshorst was Finn Stokkers trefzeker en hij maakt het eerste doelpunt van de avond.
zaterdag 15 januari om 20:22
60' Een afstandsschot van Fredrik Aursnes tekent de aanvallende onmacht bij Feyenoord. De bal verdwijnt meters naast het doel van Jeroen Houwen, die sowieso nog niet echt op de proef is gesteld vanavond.
zaterdag 15 januari om 20:21
21' Goal RKC! 0-1

Wat een uittrap van RKC-doelman Etienne Vaessen! Hij stuurt Finn Stokkers weg en de RKC-aanvaller is razendsnel. Hahn komt te laat uit en ziet de bal over zich heen in het doel vallen. Dit prachtige wippertje betekent het eerste doelpunt van de avond en Vaessen mag een assist noteren achter zijn naam.
zaterdag 15 januari om 20:20
18' De grootste kansen zijn voor RKC, maar nu is Go Ahead gevaarlijk dichtbij via Inigo Córdoba! De bal belandt na een perfecte voorzet op zijn hoofd, maar de aanvaller knikt nipt naast. Hoelang duurt het nog voordat de eerste goal valt?
zaterdag 15 januari om 20:16
55' De rollen zijn omgedraaid in de Grolsch Veste. Waar Twente voor rust de gevaarlijke partij was, combineert Heerenveen in de tweede helft lekker door en is Stevanovic dicht bij een doelpunt. Ook zonder Joey Veerman loopt het spel aardig bij de ploeg van Johnny Jansen.
zaterdag 15 januari om 20:13
Het meest besproken moment van de eerste helft. Vuurwerk dat van buiten De Kuip werd afgestoken, zorgde voor kort oponthoud.
zaterdag 15 januari om 20:08
47' Unnerstall is scherp en dat is maar goed ook, want Filip Stevanovic krijgt een dot van een kans. De sluitpost van Twente heeft de bal klemvast.
zaterdag 15 januari om 20:07
46' Aftrap tweede helft! Met dezelfde 22 spelers zijn Feyenoord en Vitesse begonnen aan de tweede helft. Hopelijk gaat bij beide clubs de handrem eraf en valt er meer te beleven dan voor de rust.
zaterdag 15 januari om 20:06
6' RKC neemt het initiatief in de openingsfase. Voordat de ploeg uit Waalwijk gevaarlijk kan worden, grijpt Go Ahead-keeper Warner Hahn in. Daarna probeert Büttner het van afstand en schiet naast. Dat is een veelbelovend begin van de gasten.
zaterdag 15 januari om 20:00
1' Aftrap! Go Ahead Eagles en RKC zorgden in het seizoen 2018/2019 voor een van de spectaculairste wedstrijden van deze eeuw op de Nederlandse velden. De Waalwijkers wonnen toen met 4-5 en promoveerden naar de Eredivisie. Als het vanavond maar half zo spectaculair wordt, zijn we al dik tevreden.
zaterdag 15 januari om 20:00
We blijven vooralsnog doelpuntloos deze Eredivisie-avond. In welke wedstrijd wordt het eerste doelpunt gemaakt?
zaterdag 15 januari om 19:58
Opstellingen! Go Ahead Eagles en RKC hebben hun opstellingen bekendgemaakt. Bij de ploeg uit Deventer start Justin Bakker in de basis, bij RKC keert Richard van der Venne terug in de wedstrijdselectie.

Go Ahead Eagles: Hahn; Lucassen, Nauber, Bakker; Deijl, Brouwers, Oratmangoen, Kuipers; Córdoba, Lidberg, Heil

RKC: Vaessen; Adewoye, Van den Buijs, Meulensteen; Gaari, Azhil, Anita, Büttner; Odgaard, Kramer, Stokkers
zaterdag 15 januari om 19:50
Rust! Er is nog altijd niet gescoord deze avond. Heerenveen-doelman Mous eist voorlopig de hoofdrol op: hij stopt een hard schot van Ricky van Wolfswinkel en was ook alert bij een kans voor Oosterwolde. Vlak voor rust mist de inzet van Virgil Misidjan kracht om de Twentenaren op voorsprong te zetten.
zaterdag 15 januari om 19:48
Rust! Een tactisch steekspel in De Kuip, waar de kansen makkelijk op één hand te tellen zijn. Het staat dan ook nog 0-0, op een voorlopig doelpuntloze Eredivisie-avond.
zaterdag 15 januari om 19:44
NEC en Heracles houden elkaar in evenwicht
De wedstrijd verdient geen winnaar en krijgt die ook niet. NEC en Heracles houden elkaar na negentig minuten in evenwicht, de wedstrijd eindigt in 0-0. Grote kansen zijn er weinig in deze wedstrijd, al schoot Lucas Schoofs voor Heracles op de paal en was Elayis Tavsan twee keer dicht bij een treffer voor NEC. Het opmerkelijkste moment van de wedstrijd is de invalbeurt van de veelbesproken Rai Vloet.
zaterdag 15 januari om 19:37
86' Het zal voor beide ploegen de tweede 0-0 van het seizoen worden, als de stand zo blijft. NEC kwam niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen Willem II en Heracles sleepte een gelijkspel uit het vuur in de Johan Cruijff Arena tegen Ajax.
zaterdag 15 januari om 19:37
33' Thomas Buitink krijgt een van de spaarzame kansjes in de eerste helft. De aanvallende middenvelder van Vitesse ziet dat zijn schuiver door Justin Bijlow naast wordt getikt. Aan de andere kant zorgt Alireza Jahanbakhsh voor dreiging. Zijn voorzet gaat net aan Guus Til voorbij.
zaterdag 15 januari om 19:29
Vitesse is één van de slechts twee ploegen in de Eredivisie waarvan Arne Slot als trainer nooit wist te winnen. Ook FC Groningen versloeg de trainer van Feyenoord, vorig jaar nog werkzaam bij AZ, nog nooit.