Anderhalve week na zijn komst kan Joey Veerman zondag op bezoek bij FC Groningen zijn debuut voor PSV maken. Gaat de smaakmaker van sc Heerenveen ook in Eindhoven overtuigen? "Hij is onverstoorbaar, maar het kan ook zomaar een 'Ramselaartje' worden."

Of Veerman te traag is voor een topclub? Onzin, zegt Robert Molenaar. De trainer liet hem in 2016 als prof debuteren bij FC Volendam en zag van dichtbij hoe de toen zeventienjarige middenvelder zijn tegenstanders vaak aftroefde, óók op snelheid en wendbaarheid.

"Ik weet nog dat mijn assistent op een gegeven moment tegen me zei: 'Ze kunnen hem niet schoppen.' Met andere woorden: als hij wegdraaide met de bal en versnelde, dan bleef hij vaak uit duels en konden tegenstanders hem niet moedwillig afstoppen. Dat verraadde al zijn dynamiek", vertelt Molenaar aan NU.nl.

"Het ziet er allemaal niet heel wild of heel snel uit, maar dat is het wél. Hij zal altijd met dat vooroordeel moeten dealen, maar dat doet hij op de meest nuttige manier. Hij laat zijn voeten spreken."

Ook Aad de Mos denkt dat Veerman handelingssnelheid genoeg heeft voor PSV. "Hij ziet het sneller dan een ander", zegt de oud-PSV-trainer over het inzicht van de Volendammer. "Hij moet het nu in de top gaan bewijzen, maar ik wil me wel laten verrassen. Hij is een beetje eigenzinnig en zal er alles aan doen om mensen de mond te snoeren."

Robert Molenaar maakte Joey Veerman van dichtbij mee bij FC Volendam.

Robert Molenaar maakte Joey Veerman van dichtbij mee bij FC Volendam.
Robert Molenaar maakte Joey Veerman van dichtbij mee bij FC Volendam.
Foto: Pro Shots

'Hij heeft tijd nodig, maar die is er niet'

Zijn er dan geen valkuilen voor Veerman? Zeker wel, vindt De Mos. "Hij komt bij een club die heel veel geld voor hem betaald heeft en waarbij hij direct aan de bak moet in belangrijke wedstrijden. Terwijl hij weinig gelegenheid heeft gehad om te wennen", zegt de 74-jarige Hagenaar.

"Hij is een momentenvoetballer, die heel goede dingen kan doen, maar ook nog een bepaalde hardheid voor de top mist. Daar heeft hij tijd voor nodig, maar hij komt nu binnen in een proces van Roger Schmidt dat al anderhalf jaar bezig is, in een periode waarin wordt verwacht dat er prijzen worden binnengehaald."

Volgens De Mos kan Veerman "zomaar een 'Ramselaartje' worden". "Een speler die het in de subtop goed doet, maar voor de absolute top net tekortkomt", doelt hij op Bart Ramselaar, die in 2016 als dragende speler van FC Utrecht naar PSV kwam, maar het in Eindhoven niet redde. "Het is afwachten. We moeten onze conclusie pas volgend seizoen trekken."

Joey Veerman en sc Heerenveen speelden eind november met 1-1 gelijk tegen PSV.

Joey Veerman en sc Heerenveen speelden eind november met 1-1 gelijk tegen PSV.
Joey Veerman en sc Heerenveen speelden eind november met 1-1 gelijk tegen PSV.
Foto: ANP

'Zijn functionele techniek is heel bijzonder'

Molenaar verwacht echter dat Veerman zich het spel van PSV snel eigen maakt. "Hij heeft een groot aanpassingsvermogen. Er zijn continu vraagtekens gezet of hij het bij een volgende stap wel zou redden. Dat was al zo toen hij bij Volendam van de jeugd naar het eerste kwam en ook toen hij daarna naar Heerenveen ging. Het duurde niet zo lang voordat hij ook daar beslissend was", vertelt de huidige coach van Jong NAC Breda.

"Als er een stap gemaakt moet worden, dan máákt hij die. Hij is onverstoorbaar en is zich bewust van zijn kwaliteiten; zijn functionele techniek is heel bijzonder. Hij is nog precies hetzelfde als in de A-junioren en doet in een volle Kuip hetzelfde als hij op het pleintje in Volendam deed."

De wedstrijd tussen FC Groningen en PSV begint zondag om 14.30 uur. De Eindhovenaren gaan na achttien wedstrijden aan kop in de Eredivisie, met een punt voorsprong op achtervolger Ajax.