Ajax is vanuit de politiek aangesproken op het niet naleven van de coronaregels bij het afbreken van het trainingskamp in Portugal. De Amsterdammers hielden zich niet aan het protocol op het moment dat een aantal spelers COVID-19 bleek te hebben.

De besmettingen kwamen woensdag aan het licht, waarop Ajax besloot de Algarve te verlaten. Naar verluidt testten vier spelers positief. Zij gingen vervolgens niet in quarantaine, maar reisden per privévliegtuig terug naar Nederland.

"Overal geldt dat iedereen zich gewoon moet houden aan de regels die een land stelt. Sporters zijn niet uitgezonderd van wet- en regelgeving en staan niet boven de wet", zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag tegen De Telegraaf.

"Als je besmet bent, moet je in quarantaine en niet gaan vliegen. Zo zijn de regels. Ajax is daarop aangesproken. Iedereen moet zich gewoon aan de regels houden."

Ajax verbleef pas sinds maandag in Portugal om zich voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. Voor vertrek testten alle selectie- en stafleden nog negatief. Zondag zou een oefenwedstrijd tegen het Kroatische Hajduk Split worden gespeeld.

Veel Eredivisie-clubs moesten hun plannen deze winter omgooien wegens coronaperikelen. Zo besloten PSV en Feyenoord om überhaupt niet naar Spanje af te reizen voor een trainingskamp. Verschillende oefenwedstrijden gingen niet door.