Club Brugge kondigt aan alles in het werk te stellen om de supporters op te sporen die zich zondag in het duel met Anderlecht schuldig maakten aan racisme. Dat meldt de nummer twee van de Belgische competitie maandag op Twitter.

"Club Brugge laat weten dat het samen met de nodige diensten het nodige zal doen om de daders te identificeren en hun een buitengerechtelijk stadionverbod zal opleggen", aldus de regerend landskampioen, waar Noa Lang, Bas Dost en Ruud Vormer onder contract staan.

Anderlecht-coach Vincent Kompany was na de topper bij Club Brugge (2-2) woedend op een deel van het thuispubliek. "We zijn hier een hele wedstrijd uitgescholden voor bruine apen", liet de Belgische oud-international weten.

"Ik ga ontgoocheld naar huis. Ik heb het daar heel moeilijk mee. Er mag iets ludieks geroepen worden, maar we zijn hier met een heleboel mensen die veel gegeven hebben voor ons land. We komen hier gewoon voetballen."

Ook politie in Brugge onderneemt actie

Club Brugge-coach Philippe Clement zei kort na de wedstrijd dat hij geen racistische geluiden had gehoord. "Maar als iemand zulke dingen roept, zijn dat absoluut niet de waarden waar Club Brugge voor staat", zei hij.

Even later volgde Brugge wel met een verklaring. "Club Brugge, de supporters, de supportersfederatie, staf, spelers, medewerkers en bestuur veroordelen ten strengste elke vorm van racisme. Deze enkelingen zijn niet representatief voor de waarden en normen van onze club en hebben geen enkele plaats in het stadion."

De politie van Brugge neemt de zaak ook hoog op en is op eigen initiatief een onderzoek gestart. "We gaan de beelden proberen te verzamelen van in het stadion", zegt een woordvoerder bij Sporza.

"De politie gaat ook getuigen proberen te verhoren, om te proberen te achterhalen wat er precies is geroepen. We maken ons geen illusies, dit wordt moeilijk om hard te maken en te bewijzen. Maar we nemen het serieus en gaan proberen alles te onderzoeken."

Ook de Belgische voetbalbond gaat de zaak onderzoeken. "Iedereen die betrokken is bij een voetbalwedstrijd verdient een veilige omgeving", schrijf de KBVB.