De Noorse club Tromsø IL heeft een opvallend shirt laten met daarop een QR-code laten maken. Wie de code op het derde shirt van Tromsø met een telefoon scant, gaat naar een webpagina met informatie over de mensenrechtensituatie in Qatar.

Tromsø, de huidige nummer twaalf van de Noorse competitie, wil met het shirt aandacht vragen voor de mensenrechtenschendingen in het land dat eind volgend jaar het WK organiseert.

"We kunnen niet doen alsof voetbal en politiek niets met elkaar te maken hebben en we mogen nooit wegkijken als sommigen ons prachtige spel gebruiken om mensenrechtenschendingen te verhullen", staat op de site van Tromsø. "We kunnen dit samen veranderen."

De Noorse club roept Qatar en de FIFA op te stoppen met zogeheten 'sportwashing': grote sporttoernooien gebruiken om de reputatie van een land of organisatie op te vijzelen. "Stop sportwashing", meldt de club. "Hou de sport schoon."

Het Noorse elftal sprak zich rond diverse interlands al uit over de mensenrechtensituatie in Qatar.

Het Noorse elftal sprak zich rond diverse interlands al uit over de mensenrechtensituatie in Qatar.
Het Noorse elftal sprak zich rond diverse interlands al uit over de mensenrechtensituatie in Qatar.
Foto: Getty Images

Noorwegen loopt voorop in protesten

De landen in Noord-Europa hebben zich de afgelopen jaren al vaak uitgesproken tegen het WK in Qatar, vooral vanwege de omstreden situatie van de gastarbeiders die daar aan de stadions werken. Noorwegen vervult een voortrekkersrol in de protesten. De nationale ploeg voerde bij diverse interlands al actie.

Tromsø riep de Noorse bond begin dit jaar op om het WK te boycotten. Afgelopen zomer hield de bond een online congres over dit onderwerp. Een meerderheid van de afgevaardigden uit het Noorse voetbal stemde toen tegen een boycot.

Noorwegen greep onlangs naast deelname aan het WK. De ploeg van topspits Erling Haaland eindigde door een 2-0-nederlaag tegen Oranje in De Kuip als derde in de poule en daarmee ook achter Turkije.