Goedenavond en welkom in dit liveblog! Mijn naam is Jeroen van Barneveld en ik houd je op de hoogte van de Eredivisie-wedstrijden op deze zaterdag.

  • Eredivisie
  • Uitslag:
  • PSV-FC Utrecht 4-1
  • SC Cambuur-Vitesse 1-6
zaterdag 4 december om 19:36
Door omstandigheden zetten we een punt achter het liveblog van vandaag en komt er dus geen live-verslag van Heracles Almelo-Heerenveen. Het verslag van deze wedstrijd is vanavond wel op onze site terug te lezen. Fijne avond!
zaterdag 4 december om 19:35
Sensatie Cambuur hard onderuit tegen Vitesse
Cambuur krijgt een flink pak slaag van Vitesse in de Eredivisie. De revelatie van het seizoen verliest bij afwezigheid van de zieke trainer Henk de Jong met liefst 1-6 van de Arnhemmers, die bij rust al op een 1-3-voorsprong stonden. Loïs Openda en Sondre Tronstad scoren ieder twee keer, terwijl Maximilian Wittek drie assists levert. De andere twee treffers komen op naam van Thomas Buitink en Nikolai Baden Frederiksen.
zaterdag 4 december om 19:22

79' GOAL Vitesse! 1-6

Vitesse pikt toch nog een doelpuntje mee in de bloedeloze slotfase in Leeuwarden. Een indirecte vrije trap van Cambuur wordt onschadelijk gemaakt, waarna de ploeg van trainer Thomas Letsch er via Loïs Openda razendsnel uit komt. Oog in oog met Cambuur-doelman Sonny Stevens behoudt de Belg het overzicht en stelt hij Nikolai Baden Frederiksen in staat tot scoren. Wat een afstraffing voor Cambuur.

zaterdag 4 december om 19:21
75' De wedstrijd bloedt langzaam dood in Leeuwarden. SC Cambuur heeft een totale offday en legt zich neer bij de aanstaande nederlaag tegen Vitesse, terwijl de Arnhemmers het wel welletjes vinden.
zaterdag 4 december om 19:15
Cambuur incasseert voor het eerst sinds 12 september 2015 minimaal vijf doelpunten in een Eredivisie-thuisduel.Toen werd het 0-6 tegen PSV.
zaterdag 4 december om 19:07
64' GOAL Vitesse! 1-5

Wat een knoeperd van een fout van Cambuur-doelman Sonny Stevens, die sowieso al een slechte avond kent in Leeuwarden. De goalie laat de bal zomaar uit zijn handen vallen en het is vervolgens voor Loïs Openda een koud kunstje om zijn tweede doelpunt van de avond te maken.
zaterdag 4 december om 19:07
De aandacht gaat vanavond vooral uit naar de prachtgoals van Sondre Tronstad, maar ook de bijdragen van Maximilian Wittek mogen niet vergeten worden. De linksback heeft al drie assists genoteerd in het duel met Cambuur. De enige andere speler die dit namens Vitesse deed in de afgelopen zestien jaar was Martin Ødegaard op 20 april 2019 tegen PEC Zwolle (4-1 winst).
zaterdag 4 december om 19:03
59' Vitesse leidt comfortabel met 1-4 en dus besluit trainer Thomas Letsch om vroeg in de tweede helft wat kansen te geven aan enkele bankzitters. Patrick Vroegh en Nikolai Baden Frederiksen komen voor Yann Gboho en Thomas Buitink.
zaterdag 4 december om 18:52
49' GOAL Vitesse! 1-4

De tweede helft is een kleine vier minuten oud en de wedstrijd is nu volledig ontdaan van spanning, want Vitesse maakt alweer de 1-4. Sondre Tronstad is opnieuw de doelpuntenmaker en wederom scoort de Noor op fraaie wijze van afstand. Al mag Cambuur-doelman Sonny Stevens zich deze treffer wel aanrekenen. Deze was houdbaar.
zaterdag 4 december om 18:49
Aftrap! De bal rolt weer in Leeuwarden. Vitesse verdedigt na rust een 1-3-voorsprong tegen Cambuur, dat waarschijnlijk een donderpreek heeft gekregen van waarnemend trainer Pascal Bosschaart. Gaat dat effect sorteren in de tweede helft?
zaterdag 4 december om 18:36
Rust! In Leeuwarden kunnen ze een kwartiertje bijkomen van deze spectaculaire eerste helft. Vitesse dicteert de wedstrijd vanaf de aftrap en komt in een tijdsbestek van tien minuten op 0-3 door prachtgoals van Sondre Tronstad, Loïs Openda en Thomas Buitink. In de slotfase van de eerste helft doet Cambuur nog wat terug via Marco Tol. Wat brengt ons de tweede helft?
zaterdag 4 december om 18:27
41' GOAL SC Cambuur! 1-3

Hij staat pas zeven minuten binnen de lijnen, maar is nu met een doelpunt al belangrijk voor SC Cambuur. Invaller Marco Tol schuift van dichtbij de 1-3 binnen voor de thuisploeg en zo mogen de Friezen nog hopen op een ommekeer tegen de Arnhemmers.
zaterdag 4 december om 18:21
36' GOAL Vitesse! 0-3

SC Cambuur ontving de laatste weken de complimenten voor het spel en de geweldige resultaten, maar we moeten nu ook zo eerlijk zijn dat de Friezen er vanavond helemaal niets van bakken tegen Vitesse. Vitesse komt nog voor rust op 0-3 door het eerste Eredivisie-doelpunt van het seizoen van Thomas Buitink. SC Cambuur gaat af als een gieter.
zaterdag 4 december om 18:21
34' Pascal Bosschaart grijpt na de 0-2 van Vitesse genadeloos in bij SC Cambuur. De assistent, die bij afwezigheid van de zieke trainer Henk de Jong de honneurs waarneemt, haalt Mitchel Paulissen naar de kant en brengt Marco Tol binnen de lijnen.
zaterdag 4 december om 18:18
31' Het is een schiettent achterin bij SC Cambuur, want nu duikt Daan Huisman alleen op voor Cambuur-doelman Sonny Stevens. De jonge aanvaller presteert het om van dichtbij naast te schieten. Dat is welhaast knapper dan scoren, maar Huisman doet het wel.
zaterdag 4 december om 18:16
30' GOAL Vitesse! 0-2

Binnen een tijdsbestek van vier minuten lijkt Vitesse de wedstrijd al te beslissen tegen SC Cambuur, want de Arnhemmers komen op 0-2. Opnieuw is de treffer van grote schoonheid. Loïs Openda dribbelt, dreigt en schiet de bal vervolgens in de korte hoek. Dit keer is Cambuur-doelman Sonny Stevens kansloos.
zaterdag 4 december om 18:14

27' Sonny Stevens houdt SC Cambuur op de been tegen Vitesse. De doelman keert op bijzonder fraaie wijze een schot van Loïs Openda, die hier eigenlijk de 0-2 had moeten maken.

zaterdag 4 december om 18:12
26' GOAL Vitesse! 0-1

Uit het niets breekt Vitesse de wedstrijd open en hoe! Sondre Tronstad schiet de bal fraai in de kruising na een afgeslagen hoekschop van Vitesse. Wat een juweel van een doelpunt van de Noor.
zaterdag 4 december om 18:05
19' Daar is dan een eerste poging aan de zijde van Cambuur. Michel Breij breekt door over de rechterflank en beproeft zijn geluk van afstand. Zijn poging zeilt een metertje naast.
zaterdag 4 december om 18:04
18' Het wil bepaald nog niet vlotten bij SC Cambuur-Vitesse. De teams spelen in een hemeltergend langzaam tempo en hebben nog geen kans gecreëerd in het Cambuur Stadion. De vele thuisblijvers hebben voorlopig gelijk gekregen.
zaterdag 4 december om 17:55
8' Vitesse neemt het voortouw in de openingsfase tegen SC Cambuur, dat bij afwezigheid van de zieke trainer Henk de Jong opmerkelijk afwachtend aan de wedstrijd is begonnen in Leeuwarden. Vitesse heeft overigens niet heel gevaarlijk kunnen worden.
zaterdag 4 december om 17:50
3' Vitesse claimt een strafschop nadat Loïs Openda tegen het kunstgras gaat nadat hij contact heeft gehad met Jamie Jacobs. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük ziet er terecht niks in. Openda laat zich veel te makkelijk vallen.
zaterdag 4 december om 17:46
Aftrap! De bal rolt in Leeuwarden bij SC Cambuur-Vitesse. Kan de thuisploeg de historisch goede start een vervolg geven tegen de Arnhemmers, waar het onrustig is geweest na het passeren van doelman Markus Schubert?
zaterdag 4 december om 17:41
De keeperssoap bij Vitesse krijgt een nieuw hoofdstuk. Volgens De Gelderlander had trainer Thomas Letsch al voordat Thomas Schubert zich ziek meldde bij Vitesse bepaald dat de Duitse doelman gepasseerd zou worden ten faveure van Jeroen Houwen. Of Schubert daadwerkelijk ziek is, valt dus te betwijfelen.
zaterdag 4 december om 17:29
SC Cambuur is vooralsnog de revelatie van de Eredivisie. De Friezen peurden liefst 24 punten uit de eerste veertien wedstrijden, een nieuw clubrecord. Vandaag treedt de nummer vijf van de Eredivisie zonder trainer Henk de Jong aan. De oefenmeester is ziek. Assistent Pascal Bosschaart neemt de honneurs waar in het Cambuur Stadion en heeft deze opstelling gemaakt.

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch, Schouten, Bangura; Jacobs, Paulissen, Maulun; Breij, Uldrikis, Kallon.
zaterdag 4 december om 17:25
Dit is nu de stand in de top van de Eredivisie:

  1. Ajax 15-36 (+46)
  2. PSV 15-34 (+16)
  3. Feyenoord 14-32 (+18)
  4. FC Utrecht 15-26 (+10)
zaterdag 4 december om 17:23
PSV wint eenvoudig van zwak FC Utrecht
PSV blijft in het spoor van koploper Ajax. De ploeg van trainer Roger Schmidt wint in eigen huis relatief eenvoudig van het zwakke FC Utrecht. Na twaalf minuten spelen komen de Eindhovenaren nog op achterstand, maar bij rust leidt de thuisploeg alweer door doelpunten van de teruggekeerde Cody Gakpo en André Ramalho. Na de onderbreking bepalen Carlos Vinícius en Philipp Mwene de eindstand op 4-1.
zaterdag 4 december om 17:16
86' De wegen van trainer Roger Schmidt zijn ondoorgrondelijk. Vier minuten voor tijd, bij een 4-1-voorsprong tegen FC Utrecht, brengt hij zijn voormalige aanvoerder Marco van Ginkel binnen de lijnen. Hij lost Erick Gutiérrez af.
zaterdag 4 december om 17:12

82' Spannend is het al een tijdje niet meer in het Philips Stadion, maar hier verzuimt Adrián Dalmau FC Utrecht op 4-2 te zetten tegen PSV. De invaller van de Domstedelingen kopt geheel vrijstaand net over het doel van Joël Drommel.

zaterdag 4 december om 17:10
81' Noni Madueke pikt daar bijna zijn doelpuntje mee bij zijn rentree na anderhalve maand blessureleed. De Brit schuift de bal rakelings langs het doel van Maarten Paes.
zaterdag 4 december om 17:06
74' En opnieuw heugelijk nieuws voor PSV. In navolging van Cody Gakpo maken ook Noni Madueke en Jordan Teze hun eerste minuten na een blessure. Kan vooral smaakmaker Madueke nog een duit in het zakje doen in het Philips Stadion?
zaterdag 4 december om 17:03
Doelman Schubert niet van de partij bij Vitesse
Om 18.45 uur staat de tweede Eredivisie-wedstrijd van de avond op de rol, tussen SC Cambuur en Vitesse. Daar is al opvallend nieuws te melden. Vitesse-doelman Markus Schubert is niet van de partij bij Vitesse. De doelman, die de laatste tijd onder vuur lag vanwege een reeks fouten, zou ziek zijn. Reservedoelman Jeroen Houwen krijgt nu het vertrouwen van de coach.

Opstelling Vitesse: Houwen; Dasa, Doekhi, Bazoer, Wittek; Rasmussen, Tronstad, Gboho; Openda, Huisman, Buitink.
zaterdag 4 december om 16:59
70' GOAL PSV! 4-1

PSV werkt aan het doelsaldo tegen FC Utrecht en dat is toch opvallend als je bedenkt dat dit een strijd tussen de nummers drie en vier van de Eredivisie is. Ritsu Doan krijgt een voorzet van Yorbe Vertessen niet tegen de touwen, maar in de nastoot is Philipp Mwene er als de kippen bij om binnen te tikken. Het is zijn eerste doelpunt voor PSV.
zaterdag 4 december om 16:56
66' Cody Gakpo gaat na 66 minuten spelen naar de kant. Yorbe Vertessen lost de aanvaller af, die vandaag zijn eerste wedstrijd in anderhalve maand speelde. De aanvoerder van PSV kan terugkijken op een uitstekende wedstrijd.
zaterdag 4 december om 16:52
62' Cody Gakpo heeft er zin in nu hij zijn eerste minuten sinds zijn blessure maakt en trekt nog eens een machtige sprint richting het doel van Maarten Paes. Olivier Boscagli ziet het gebeuren en lanceert de aanvaller met een bekeken steekpass, maar hij kan niet tot een poging komen.
zaterdag 4 december om 16:50
Er is geen vuiltje aan de Eindhovense lucht meer voor PSV. De ploeg van trainer Roger Schmidt leek nog een lastige dag tegemoet te gaan na de vroege openingsgoal van Mike van der Hoorn, maar staat inmiddels met 3-1 voor en gaat weer drie punten bijschrijven op de ranglijst.
zaterdag 4 december om 16:45
55' Het is geen moment saai in het Philips Stadion. Nu is FC Utrecht weer dicht bij de aansluitingstreffer. Hidde ter Avest lijkt de bal ver naast te schieten, maar spits Anastasios Douvikas zet er nog zijn voet tegenaan, waardoor PSV-doelman Joël Drommel in actie moet komen. De goalie redt keurig met zijn voeten.
zaterdag 4 december om 16:42
52' De VAR roept scheidsrechter Danny Makkelie naar de kant omdat Bruma volgens VAR Joey Kooij in buitenspelpositie in de baan van het schot van Ritsu Doan stond. Arbiter Makkelie denkt daar anders over. Hij vindt het geen hinderlijk buitenspel van Doan en kent de 3-1 aan PSV toe.
zaterdag 4 december om 16:39
51' GOAL PSV! 3-1

De wedstrijd lijkt gespeeld in Eindhoven nu PSV op 3-1 komt. Opnieuw ziet FC Utrecht-doelman Maarten Paes er slecht uit. De Utrechtse goalie heeft geen antwoord op het schot in de korte hoek van Ritsu Doan. De VAR kijkt nog wel naar de beelden.
zaterdag 4 december om 16:39
49' Na zijn fout die de 2-1 voor PSV inleidde, herstelt Maarten Paes zich hier met verve. De doelman van FC Utrecht voorkomt met een katachtige redding op het schot van Ritsu Doan de 3-1 van PSV. De aanval van PSV is bijzonder fraai. Na een flitsende combinatie tussen Doan en Cody Gakpo staat Doan alleen voor Paes. Bij PSV gaat het steeds beter.
zaterdag 4 december om 16:35
Aftrap! Met verdediger Armando Obsipo voor verrassend genoeg spits Carlos Vinícius is PSV begonnen aan de tweede helft tegen FC Utrecht. PSV lijkt nu met Cody Gakpo in de spits de 2-1-voorsprong te gaan verdedigen tegen FC Utrecht.
zaterdag 4 december om 16:32
Armando Obispo is tijdens de onderbreking bezig aan een warming-up. De verdediging lijkt in de tweede helft zijn opwachting te maken bij PSV.
zaterdag 4 december om 16:23
De schlemiel van de avond in het Philips Stadion is tot dusver FC Utrecht-doelman Maarten Paes. De keeper laat een voorzet van Cody Gakpo los alsof het een hete kroket is en leidt daarmee de 2-1 van André Ramalho in.
zaterdag 4 december om 16:20
Rust! Na 45 minuten voetbal in het Philips Stadion stapt PSV een kwartiertje uit een achtbaan van emoties. De Eindhovenaren komen na twaalf minuten nog op achterstand tegen FC Utrecht door een rake kopbal van Mike van der Hoorn, waarna PSV een kwartier later op gelijke hoogte komt via de teruggekeerde Cody Gakpo. Nadat FC Utrecht-keeper Maarten Paes in de fout gaat en André Ramalho profiteert, schiet PSV nog op de paal en de lat. Zodoende staat het 2-1 in het Philips Stadion.