Goedenavond en welkom in dit liveblog. Mijn naam is Mitch Marinus en ik houd je op de hoogte van het Eredivisie-duel tussen FC Groningen en PEC Zwolle.

  • Eredivisie
  • Speelronde 15
  • Uitslag:
  • Groningen-PEC 1-1
vrijdag 3 december om 20:56
Afgelopen! De tweede zege van het seizoen leek lange tijd mogelijk voor PEC Zwolle op bezoek bij FC Groningen, maar uiteindelijk gaat de ploeg van Dick Schreuder met één puntje naar huis.
vrijdag 3 december om 20:54
90+2' Lat! Daar is bijna toch de zege voor PEC! Siemen Voet kopt op aangeven van Yuta Nakayama op het aluminium.
vrijdag 3 december om 20:50
90' Er komen vier minuten aan extra tijd bij. Krijgen we nog een winnaar in Groningen?
vrijdag 3 december om 20:45
Thomas van den Belt (21 jaar) is de jongste PEC-speler ooit die een eigen goal maakt in de Eredivisie. Het record stond op naam van Erik Nijboer die op 22-jarige leeftijd een eigen goal maakte, uit bij Ajax op 6 april 1985.
vrijdag 3 december om 20:43
81' Bij PEC gaat schlemiel Van den Belt naar de zijlijn. Hij wordt vervangen door Tedic.
vrijdag 3 december om 20:42
80' Een driedubbele wissel bij de thuisploeg. Abraham, Postema en Dammers komen erin voor Larsen, Ngonge en Irandust.
vrijdag 3 december om 20:34
75' GOAL Groningen! 1-1

Een grote tegenvaller voor PEC! De Zwollenaren komen zelden in de problemen, maar incasseren wel de tegentreffer. Een Groningse corner wordt door Thomas van den Belt in zijn eigen doel gekopt: 1-1.
vrijdag 3 december om 20:32
73' Ruim een kwartier voor tijd zien we de eerste wissel bij PEC. Samir Lagsir komt erin voor Luka Adzic.
vrijdag 3 december om 20:28
Een gefrustreerde Danny Buijs langs de zijlijn. De 39-jarige trainer kan zijn ploeg nog niet laten voetballen zoals hij waarschijnlijk in gedachten heeft.
vrijdag 3 december om 20:20
60' FC Groningen heeft in de tweede helft ietwat meer controle tegen hekkensluiter PEC. Het lijkt wachten op kansen op de gelijkmaker.
vrijdag 3 december om 20:16
54' Een doelpunt mag gevierd worden, maar deze verdedigende ingreep van Siemen Voet is ook het juichen waard. Net op het moment dat Jørgen Strand Larsen wil uithalen, zet de PEC-verdediger een succesvolle tackel in.
vrijdag 3 december om 20:07
47' PEC-spits Adzic probeert het met een omhaal! De uitvoering mag er zijn, maar de bal verdwijnt hoog over.
vrijdag 3 december om 20:04
Aftrap tweede helft! Groningen won geen van de voorgaande zeven duels waarin het halverwege op een achterstand stond (twee keer gelijk, vijf keer verloren). Komt daar vandaag verandering in?
vrijdag 3 december om 19:55
De belangrijkste statistieken van de eerste helft:

  • Groningen-PEC
  • Stand: 0-1
  • Schoten: 3-7
  • Schoten op doel: 2-4
  • Balbezit: 51 procent-49 procent
vrijdag 3 december om 19:48
Rust! Hekkensluiter PEC Zwolle staat halverwege op een verdiende 0-1-voorsprong op bezoek bij FC Groningen. PEC-middenvelder Mees de Wit maakte na een kwartier het enige doelpunt van de eerste helft.
vrijdag 3 december om 19:46
45' Er komen nog twee minuten aan extra tijd bij in de eerste helft.
vrijdag 3 december om 19:42
40' Peter Leeuwenburgh! De thuisploeg heeft het aan de doelman te danken dat Groningen niet op een grotere achterstand komt. Hij redt katachtig op een kopbal van Gervane Kastaneer.
vrijdag 3 december om 19:42
Groningen oogt inspiratieloos en heeft het lastig tegen hekkensluiter PEC.
vrijdag 3 december om 19:39
35' Een voorzet van Eliano Reijnders wordt met de punt van de schoen verlengd door Dean Huiberts. Zijn poging gaat net voorlangs aan het doel van Groningen-keeper Peter Leeuwenburgh.
vrijdag 3 december om 19:33
30' Daar is het eerste serieuze werk voor PEC-doelman Kostas Lamprou. Hij komt snel uit en weet een inzet van Jørgen Strand Larsen te keren.
vrijdag 3 december om 19:22
20' Ook na het openingsdoelpunt gaat PEC door waar het begonnen was. De ploeg van Dick Schreuder speelt absoluut niet als een hekkensluiter en heeft het initiatief in handen.
vrijdag 3 december om 19:20
Mees de Wit viert zijn openingsdoelpunt in Groningen. De Wit is met drie goals nu clubtopscorer van PEC dit Eredivisie-seizoen.
vrijdag 3 december om 19:14
14' GOAL PEC! 0-1

Wat een fantastische goal! PEC-middenvelder Mees de Wit knalt de bal van grote afstand over de boomlange Leeuwenburgh heen en ziet zijn inzet via de onderkant van de lat binnen vallen: 0-1.
vrijdag 3 december om 19:14
De VAR kan zich vinden in het besluit van de grensrechter en dus blijft het nog even 0-0 in Groningen.
vrijdag 3 december om 19:11
9' Cyril Ngonge ontsnapt vanuit buitenspelpositie en schiet vervolgens, mede door uitglijden van Kostas Lamprou, simpel binnen. De grensrechter vlagt op het moment dat de bal het net raakt en dus kan de VAR indien nodig nog ingrijpen.
vrijdag 3 december om 19:06
4' Niet FC Groningen, maar PEC Zwolle maakt het spel in de openingsfase. Na iets minder dan vier minuten is de eerste doelpoging dan ook van een Zwolse aanvaller: Gervane Kastaneer schiet in de handen van Peter Leeuwenburgh.
vrijdag 3 december om 19:01
Aftrap! Gervane Kastaneer zet de wedstrijd namens de bezoekers uit Zwolle in gang.
vrijdag 3 december om 18:59
De spelers van de nummer dertien en achttien verzamelen zich in de catacomben. Nog enkele minuten tot de aftrap!
vrijdag 3 december om 18:49
Opstelling! Hekkensluiter PEC begint met Gervane Kastaneer en Luka Adzic in de aanval op bezoek bij FC Groningen. PEC leed dit kalenderjaar al 21 nederlagen in Eredivisie-verband, meer dan elke andere club.

Opstelling PEC Zwolle: Lamprou; Kersten, Nakayama, Voet; Van den Belt, Strieder, Reijnders, De Wit, Huiberts; Kastaneer, Adzic.
vrijdag 3 december om 18:44
Opstelling! Bij FC Groningen zijn de ogen vooral gericht op Cyril Ngonge. De aanvaller maakte dit seizoen evenveel treffers (zeven) als de hele PEC Zwolle-selectie bij elkaar.

Opstelling FC Groningen: Leeuwenburgh; El Hankouri, Kasanwirjo, Te Wierik, Sverko, Van Hintum; Irandust, Duarte, Suslov; Ngonge, Strand Larsen.
vrijdag 3 december om 18:34
Welkom in dit liveblog! Na de aftrap van speelronde 15 door Ajax en Willem II komen FC Groningen en PEC Zwolle vanavond in actie.