Ajax onderzoekt of het zich in de winterstop met een aanvaller kan versterken. De club heeft daarbij in het achterhoofd dat spits Sébastien Haller begin 2022 ontbreekt omdat hij met Ivoorkust deelneemt aan de Afrika Cup.

"We willen altijd beter", zegt trainer Erik ten Hag vrijdag. "Ik ben tevreden met deze selectie. Natuurlijk zijn we altijd aan het kijken, maar het moet wel de juiste keuze zijn. Net zoals met Haller vorig jaar. Als een goede kans zich voordoet, dan zullen we het niet nalaten."

Bij de hervatting van het Eredivisie-seizoen, op 16 januari uit tegen FC Utrecht, kan Ajax al niet beschikken over Haller. Een week later staat in Eindhoven de topper tegen PSV op het programma. De Afrika Cup in Kameroen begint op 9 januari en de eindstrijd is op 6 februari.

De afgelopen weken wordt Brian Brobbey geregeld genoemd als mogelijk (tijdelijke) vervanger van Haller. Ten Hag erkent dat hij nog regelmatig contact heeft met de negentienjarige aanvaller, die Ajax aan het einde van het vorige seizoen verliet voor RB Leipzig en daar weinig speeltijd krijgt.

"Als hij was gebleven, dan had hij de afgelopen tijd meer gespeeld. Dat was goud voor zijn ontwikkeling geweest. Hij zou de concurrentie aankunnen met Sébastien. Met zijn doelpunten, doelgerichtheid, snelheid en charisma. Hij kent onze club en past goed in onze kleedkamer."

De afgelopen weken wordt Brian Brobbey geregeld genoemd als mogelijk (tijdelijke) vervanger van Sébastien Haller.

De afgelopen weken wordt Brian Brobbey geregeld genoemd als mogelijk (tijdelijke) vervanger van Sébastien Haller.
De afgelopen weken wordt Brian Brobbey geregeld genoemd als mogelijk (tijdelijke) vervanger van Sébastien Haller.
Foto: Getty Images

Ook Bergwijn gelinkt aan Ajax

Het lijkt erop dat Ajax ook de situatie van Steven Bergwijn nauwlettend in de gaten houdt. De geboren Amsterdammer zit bij Tottenham Hotspur meestal op de bank. "Ik herhaal me misschien, maar we willen ons verbeteren. Als daar een optie voor is, dan zullen we die onderzoeken", reageert Ten Hag als de naam van Bergwijn valt.

"Of we ook de situatie van Bergwijn onderzoeken? We onderzoeken alles. We zijn professionals", stelt Ten Hag. "Ik kan niemand een basisplaats beloven. Maar we willen meedoen in de top vijftien of top twintig van Europa. Dan is het inherent dat we meer dan elf basisspelers nodig hebben.'

"Je moet bij ons vechten voor een plek. Je krijgt goed betaald. Wil je de uitdaging aangaan? Wil je beter worden? Wil je plezier in voetballen hebben, want we spelen op een bepaalde manier. Als je bij ons kan uitblinken, dan kan je ook persoonlijke doelen bereiken."

Bekijk de uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie