Voormalig Sparta-speler Wout Holverda is op 63-jarige leeftijd overleden, meldt de Rotterdamse club vrijdag. De oud-spits, die één keer werd geselecteerd voor het Nederlands elftal, leed al jaren aan de ziekte van Alzheimer.

Holverda speelde van 1978 tot 1984 135 Eredivisie-wedstrijden voor Sparta en scoorde daarin 56 keer. De kopsterke aanvaller kwam vervolgens uit voor Fortuna Sittard (1984 tot 1987) en FC Haarlem (1987 tot 1989).

In maart 1984 haalde toenmalig bondscoach Kees Rijvers Holverda bij de selectie van Oranje voor de oefeninterland tegen Denemarken. De Leidenaar zat in De Meer negentig minuten op de reservebank en zag Nederland met 6-0 winnen. Hij werd daarna niet meer opgeroepen.

Na zijn carrière speelde Holverda nog jaren voor de 'Sparta Legends' en hij was fanatiek supporter van de club. Nadat in 2013 alzheimer bij hem werd geconstateerd, werd hij door andere supporters thuis opgehaald zodat hij de wedstrijden van Sparta kon blijven bezoeken.

'Sparta gaat een groot Spartaan missen'

In 2014 werd zelfs een benefietwedstrijd voor Holverda georganiseerd, waarin de Sparta Legends het met Holverda opnamen tegen oud-spelers van Ajax.

"Sparta Rotterdam gaat een groot Spartaan missen", staat op de website van de club. "De club wenst de nabestaanden en de mensen in zijn omgeving veel sterkte met het verwerken van dit verlies."

Ter nagedachtenis aan Holverda speelt Sparta zondag met rouwbanden in de uitwedstrijd tegen AZ. De vlag van Het Kasteel hangt halfstok.