Oud-voetballer Horst Eckel is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. De voormalige middenvelder was de laatste nog levende speler die speelminuten maakte in de WK-finale van 1954 tussen het toenmalige West-Duitsland en Hongarije.

West-Duitsland versloeg 67 jaar geleden het favoriete Hongarije van Ferenc Puskás na een vroege 0-2-achterstand met 3-2.

Bovendien hadden de Duitsers in de groepsfase met 8-3 verloren van de bijna onverslaanbaar geachte Hongaren. De destijds 22-jarige Eckel was de jongste speler aan de kant van de Duitsers.

De spelers uit de WK-ploeg van 1954 worden in Duitsland daarom vaak 'de helden van Bern' genoemd. Eckel had naar eigen zeggen niets met die term. "Ik ben toch gewoon een normaal mens", zei hij vaak.

Nog twee Brazilianen van 1958 in leven

Net als Fritz Walter kreeg Eckel op het WK in Zwitserland in alle wedstrijden speeltijd van bondscoach Sepp Herberger. De middenvelder had vanwege zijn snelheid de bijnaam 'de windhond'. Hij speelde in totaal 32 interlands.

In de Duitse competitie vierde Eckel successen met 1. FC Kaiserslautern, waarmee hij twee keer landskampioen werd (1951 en 1953). In ruim tweehonderd wedstrijden maakte hij 64 doelpunten. Kort voor zijn dood werd Eckel opgenomen in de Hall of Fame van het Duitse voetbal.

De laatste wereldkampioen van 1950 overleed in 2015. Dat was de Uruguayaan Alcides Ghiggia, die 88 jaar oud werd. Van het WK 1958 zijn nog wel wereldkampioenen in leven en dat zijn de Brazilianen Mário Zagallo (90) en Pelé (81).